2007 var året för så världsomvälvande händelser som att Bulgarien och Rumänien gick med i EU och giftermålet mellan Kate Moss och Peter Doherty (how’s that working out for ’ya?). Modellen, dokusåpaskådisen och i största allmänhet skandalkändisen Anna Nicole Smith dör av en överdos och sökande efter lilla Madeleine McCann får en enorm uppmärksamhet. I övrigt tycks året mest vara fyllt av global uppvärmning, krig och självmordsattacker på diverse flygplatser och andra institutioner.

På kultursidan släpps Harry Potter and the Deathly Hallows med buller och bång i juli; inom loppet av ett dygn har en nyfiken publik köpt på sig 15 miljoner exemplar. Filmmässigt blev detta ett rätt blandat år för min del med ovanligt många icke-engelska filmer på listan. Mycket drama men en klart ohotad komedi i toppen.

10. Die Fälscher
En bra BOATS är aldrig att förakta och här levereras en av de där totalt osannolika historierna som man aldrig skulle ha trott på om den vore påhittad. Hur Nazityskland skapade en falskmyntarindustri genom Operation Benhard.

”Only by surviving, we can defeat them.”

Die Fälscher pic

9. Funny Games
Jag har ju inte sett Michael Hanekes österrikiska original men hans egen amerikanska remake är den av hans filmer jag än så länge haft minst svårt för. Haneke skruvar hela tiden upp spänningen och får tittarna att ställa sig intressanta frågor med sitt speciella berättande.

”Ann sent me over ‘cause some guests dropped by, and she was wondering if you could help her out with some eggs.”

Funny Games pic copy

8. Tropa de Elite
Årets action-rökare kommer från Brasilien och även om folk inte är väldigt bekanta med filmer från detta land brukar de åtminstone känna igen just titeln på den här rullen. Genomkorrumperade poliser och ohejdad brottslighet i en skön blandning.

”Crooked cops don’t join BOPE, Mr. 02.”

Tropa de Elite pic

7. Paranormal Activity
Paranormal Activity återupprättade till viss del found footage-genrens heder efter The Blair Witch Project (tillsammans med filmen som innehar #5 på denna lista). Även här har filmskaparna satsat på effektiv enkelhet som skapar en riktigt ruggig stämning.

”I feel it. I feel it breathing on me.”

Paranormal activity pic copy

6. Persepolis
Underhållande och animerat men ändå ingen barnfilm. Marjane Satrapie gör film av sitt eget seriealbum om hur det var att växa upp först i det post-revolutionära Iran och sedan i europeisk exil. Tonårsvåndor samsas med nationell ångest och förtryck men levereras med mycket humor.

”I remember I led a peaceful, uneventful life as a little girl. I loved fries with ketchup, Bruce Lee was my hero, I wore Adidas sneakers…”

Persepolis pic

5. [Rec]
Den spanska skräckisen som blev något av en nytändning för både zombie- och found footage-genrerna. Upplägget är lika enkelt som effektivt: ett TV-team med kamera och ett smitt-isolerat höghus.

”There’s something more to this place. Our cells don’t work. Neither does the T.V. or radio. We’re isolated.”

Rec pic copy

4. There Will Be Blood
Det är kanske inte alltid så lätt att ta den här filmen på allvar när Daniel Day-Lewis börjar morra att han minsann är en ”oil man”. Men för en gångs skull får PTA, aka Paul Thomas Anderson, till en fantastisk stämning på de karga oljefälten.

“Spirits seem high. Is there… anything that you need from me? Anything the church can do for you?”

There will be blood pic copy

3. No Country for Old Men
Fantastisk bokadaption av Coenbröderna som lyckas vara både trogen Cormac McCarthys förlaga och samtidigt göra något eget av det hela. Josh Brolin får finna sig i att stå i skuggan av sin outtröttlige förföljare – Javier Bardem i tidernas läskigaste pottfrilla.

”Mister? You got a bone stickin’ out of your arm.”

No country for old men pic

2. Atonement
Fantastisk bokadaption av Joe Wright som lyckas vara trogen Ian McEwans förlaga och dessutom ingjuta sin egen utsökta visualitet i projektet. Det säger något om kvaliteten på rullen att man inte ens tänker på Kiera Knightlys underkäke. Utan tvekan James McAvoys bästa rollprestation dittills, möjligen med undantag för Macbeth.

”I am very, very sorry for the terrible distress that I have caused you. I am very, very sorry…”

Atomenment pic

1. Hot Fuzz
Så här ska en spoofslipsten dras. Edgar Wright sätter med en gång både humor och stämning sin särpräglade stil på filmen och sedan är det fullt ös medvetslös. En förbålt bra Odd couple/Buddy cop-film – samspelet mellan Simon Pegg och Nick Frost har aldrig varit bättre vare sig förr eller senare.

”The Greater Good…”

Hot fuzz pic

Hedersomnämnanden: The Mist, Seraphim Falls, Darling, Transformers, Juno, Ratatouille, Blades of Glory, Gone Baby Gone, Sunshine, Halloween

Året är så pass modernt att flera av filmspanarna redan hade gjort listor:
Fiffis filmtajm
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Filmitch

Vi andra fåtaliga har knåpat på ort och ställe:
Flmr
Jojjenito

Så nu fanns det ju inte så många att gissa på, men med tanke på hur bra jag lyckades med 1987 är det kanske lika så gott. Jag tittar i min lilla kristallkula och förutsäger att Flmr kommer att inkludera westernrullen Serpahim Falls medan Jojjenito (förutom PTA och There Will Be Blood) nog fastnade för Zodiac.