An American Haunting (2005)

På förekommen anledning från Filmitch. Vi upplevde den här filmen lite olika om man säger så…

***

An American HautingMan kan möjligen tycka att hemmansägaren John Bell är mer än lovligt korkad. För om Kate Batts nu är känd som bygdens häxa, hur smart är det att hamna i en rättstvist med henne? En rättstvist som den lokala domstolen dessutom föga förvånande dömer till den vite, välbärgade mannens fördel.

Kate sätter därmed en saftig förbannelse på Bell och hans familj, där det särskilt är äldsta dottern Betsy som råkar illa ut. Först handlar det bara om enstaka skrapningar och knackningar nattetid men snart ses en enorm varg smyga omkring på Bells marker och det är också någon form av ande som attackerar Betsy.

An American Haunting beskriver 1800-talshistorien om The Bell Witch som (förstås) ska vara en ”sann” historia. Filmmakarna kör sitt vanliga förbehåll – ”inspired by true events” – men en snabbtitt på Wikipedia avslöjar att dessa verkliga händelser har en minst sagt skakig bakgrund. Inspirationen är alltså byggd på lösan sand och jag kan inte se annat än att uttalandet handlar om att försöka uppväcka lite nyfikenhet runt fenomenet och filmen som sådan.

Inte för att det hjälper stort. Jag kan inte tillräckligt mycket om filmteknik för att förstå exakt vad som inte funkar, men till och med jag kan klart se att det inte funkar. An American Haunting är inte läskig på någon fläck och trots att man öser på med örfilande andar som drar täcket av små sovande flickor är filmen inte sällan rent trist. Man har helt enkelt inte berättat sin historia på ett sätt som väcker det minsta intresse för den eller dess karaktärer.

När regissör och manusförfattare Cortney Solomon dessutom har blandat in en nutida ramhistoria som egentligen inte tillför någonting utöver irritation, ett dagboksnarrativ som inte används tillräckligt konsekvent och en ”förklaring” av det övernaturliga fenomenet som egentligen inte förklarar ett skit, är det bara att känna sig tacksam över att denne kanadensiske herre hållit sig till producentrollen de senaste åren. Hur han lyckats snärja både Donald Sutherland och Sissy Spacek begriper jag ärligt talat inte.

Ibland kan den här typen av filmer ändå finna en viss nåd inför den kritiske filmtittarens ögon genom att vara snygga men även här fallerar An American Haunting. Många effekter är rent ut sagt ruggigt dåliga där priset tas av den hotfulla vargen.

Jag kan egentligen inte säga så mycket mer om filmen än: se den inte!

star_half_full

4 reaktioner till “An American Haunting (2005)”

  1. Tack för ping.
    Nu var jag inte speciellt förtjust i filmen 4/10 brukar betyda – ”den kan kvitta”.
    Tyckte dock att de fått till en småryslig stämning men tappade bollen när det var ca 30 minuter kvar. Upplösningen var bedrövlig och ramhistorian mår man bäst i att inte tala om alls. Men (och det kan vara svårt) om man bortser från detta var den ok.

  2. @Filmitch: Haha, låter som du säger ”visst, middagen var inte särskilt god och den gav mig utslag. Men om man bortser från det var den helt ok” 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: