Kaguyahime no monogatari (2013)

Filmspanarnaalt. titel: Sagan om prinsessan Kaguya, The Tale of the Princess Kaguya

Det var en gång ett äldre bambuhuggarpar som bodde i skogsbrynet. Allt de önskade här i livet var ett barn att ta hand om. En dag upptäckte bambuhuggaren något som lyste i skogen och när han undersökte skenet närmare var det ett bambuskott. Men inget vanligt bambuskott, för när det öppnade sig fanns där en liten, liten flicka. Bambuhuggaren tog med sig flickan hem och han och hans fru blev äntligen de föräldrar som de så länge drömt om.

KaguyaDet var en gång en prinsessa som var så skön att snart sagt alla ungkarlar i hela huvudstaden försökte vinna hennes hand. För att utmana friarna skickade hon iväg dem på omöjliga uppdrag. De skulle finna en kvist som bar ädelstenar istället för blomster, Buddhas stenskål, pälsen från en eldråtta, en drakes ädelsten och snäckan som göms i ett avlägset svalbo.

Det var en gång en prinsessa som drömde om ett avlägset paradis. Hon visste inte riktigt vad som fanns i detta paradis, bara att det fanns en annan i hennes närhet som varit där och allt sedan dess aldrig kunnat glömma det.

Tre till synes fullkomligt normala folksagor med förväntade teman om utmaningar, belöningar och längtan. Det som för min del blir problemet med Sagan… är att filmen försöker inkorporera alla tre i en händelseutveckling som jag inte riktigt får ihop. Inte minst eftersom de delar av filmen som binder ihop de tre sagotemana är realistiska rakt upp-och-ned-skildringar, först av uppväxten i skogsbrynet och sedan av en flicka som vantrivs med livet som en fin dam.

Hon är naturbarnet som tidigare obehindrat kunde springa barfota, jaga fasaner och skörda bambuskott. Nu måste hon helt plötsligt vänja sig vid att vara i det närmaste orörlig och istället vara utrustad med en massa av tjänare som ska lyda hennes minsta vink. Samt en månghövdad skara friare som vill gifta sig med henne trots att de inte alls känner varandra. Även i realismen alltså ett rätt välbekant tema i allt från ett oräkneligt antal Disney- och Pixarfilmer till klassiska filmer som Roman Holiday eller West Side Story.

Utifrån den här beskrivningen skulle man kanske kunna tro att Sagan… är en film som känns andlös och kanske till och med lite överfylld med händelser och teman. Tyvärr inte, måste jag säga. Jag hade välkomnat lite fart och fläkt för detta blev allt för långdraget och segt för min del. Sagan och realismen tar ut istället för att förstärka varandra – jag hade velat ha mer av antingen det ena eller det andra. Förtvivlat försökte jag klura ut ifall det hela skulle vara en listig analogi, där prinsessan skulle symbolisera Naturen eller Nationen eller något annat lika abstrakt begrepp, men filmen lyckades inte heller här leverera något bestående eller matnyttigt. Frusterande och förbiilande glimtar på sin höjd.

Utseendemässigt går det dock inte att ifrågasätta produktionen, det är en skir och uppfriskande tvådimensionell skildring. Tecknandet påminner mer om akvareller än den utpräglat datoriserade stil som man vant sig vid. I likhet med Isao Takahatas tidigare film Eldflugornas grav finns det en självklar naturlighet i både tygfall och mänskliga rörelsemönster.

Jag är den förste att applådera filmer som i olika aspekter skiljer sig från den väl upplöjda ”tecknad familje-films”fåran och det är trevligt att SF överhuvudtaget visar filmer av den här typen. I det valet gissar jag att det hade en viss betydelse att Sagan… kommer från välrennomerade Studio Ghibli.

Men bara för att filmer avviker från det välbekanta blir de inte per automatik njutningsfulla filmupplevelser. Jag är övertygad om att det finns en publik som kan uppskatta det långsamma tempot och något speciella berättandet i Sagan…, men den här gången tillhörde jag inte den.

star_full 2star_full 2

Månne kan någon av filmspanarna tillhöra den publiken?
Fiffis filmtajm
Har du inte sett den?
The Nerd Bird
Jojjenito

6 reaktioner till “Kaguyahime no monogatari (2013)”

 1. Strålande recension och jag tror du satte fingret på vad jag kände men inte riktigt kom fram till på grund av diverse andra störande moment. TRE berättelser i en! Ja men det går ju inte. Men jag gillade ändå realismen, att det var ”kännbart” för prinsessan att vara i världen så som den är och att man fick följa hennes udda uppväxt.

  Däremot tycker jag att den sista turen med Sutemaru var overkill, liksom slutet i stort där jag nästan inte kunde hålla mig för skratt (fastän det nog inte var meningen att jag skulle känna så). Det blev ändå en trea i betyg från mig då jag tyckte att den ändå hade något bedårande vackert över sig. Orkade inte riktigt såga en saga när jag redan sågat visningen 😉

 2. God läsning som vanligt. Visst är det knepigt med balansen mellan realism och övernaturliga fenomen i sagor. Och när man inte riktigt kan bestämma sig så halkar filmen iväg till över två timmar. Det blir verkligen spretigt med för mycket substans. Det här förväntas väl vara Isao Takahatas sista film, så han kanske ville få ut allt han hade kvar att säga. Lite som Lynch gjorde med Inland Empire.

 3. Mm, jag håller med om det mesta. Du sammanfattar ungefär mina egna tankar om filmen. Själv skrev jag ju mest om själva visningen. 😉

  Det där avlägsna paradiset som prinsessan drömmer om, det är alltså Jorden du syftar på då? Det var alltså när hon bodde på månen och önskade att besöka Jorden.

  Visst är det så att annorlunda inte alltid blir bra, även om man gärna skulle vilja det.

 4. @Ceceilia: Tack för det berömmet! Jag gillade också realismen, hade nästan hellre bara velat ha en sådan film. Fast kanske lite kortare också…

  @Carl: Tack det var snällt sagt. Det kanske är som med slalom och det famösa sista åket — man ska aldrig göra den där ”sista filmen”?

  @Jojjenito: Tänkte jag skulle vara lite spoilerfri i texten, men ja 😉

 5. Snyggt jobbat att skriva om filmen och BARA filmen. Borde ju kanske vara en självklarhet men ja, vi vet ju att så inte är fallet.

  Intressant det där med tre historier i en. Precis så var det. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: