2004 års tio bästa filmer

Innan jag tar itu med året 2004 måste jag be året 2005 om ursäkt. Av någon anledning fick jag för mig att indie-filmen Mysterious Skin var från det senare året och inte det tidigare. Därmed fick en av 2005 års bubblare stryka på foten för att Mysterious Skin skulle få plats på listan när den egentligen skulle ha hamnat här. Nåvälan, gjort är gjort men rätt ska också vara rätt.

2004 känns som ett rätt starkt år för min del, särskilt i toppen. Sedan visar det förstås upp en hel del bottennapp också, som 2046, Catwoman, Troja och Coenbrödernas remake av Ladykillers. Men strunt i dem, nu fokuserar vi på de bra filmerna.

10. The Aviator
Den första i raden av ett antal biografisamarbeten mellan herrar Scorsese och DiCaprio och i mina ögon den bästa av dem. Outsägligt snygg flygplansporr i början och filmen som gjorde mig sugen på att se The Outlaw.

“I want ten chocolate chip cookies. Medium chips. None too close to the outside.”

11_aviator_bluray

9. Un long dimanche de fiançailles
De allra flesta tycks föredra Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, men jag är mer böjd åt den långvariga förlovningen. Mer bitterljuv och inte lika krystat quirky.

“If I don’t break the peel, Manech is alive.”

Förlovning pic

8. The Assassination of Richard Nixon
Jag är inget jättefan av Sean Penn, men han är fantastisk som losern Samuel Bicke. Se filmen för Samuel.

“Zebras. You see, they’re black, and they’re white. The Black Panthers become The Zebras, and membership will double.”

Assassination of Richard Nixon pic

7. Hotel Rwanda
BOATS-filmer måste alltid utföra en intrikat balansakt men jag tycker att Hotel Rwanda är en av dem som faktiskt klarar av det. Angelägen, intressant och berörande. Sedan kan man förstås ha åsikter om att filmens huvudroll innehas av en amerikansk Hollywood-skådis.

“Why are people so cruel?”

Hotel Rwanda pic

6. Shrek 2
Uppföljare måste kryssa i samma grund-infesterade vatten som BOATS-filmer men Shrek 2 klarar den färden lika galant som det ovanstående exemplet. Utvecklingen av Shrek och Fionas relation hos svärföräldrarna i Far Far Away är briljant underhållande när man tar perspektivbytet på klassiska sagor ett steg längre.

“I mean, how good looking could this Prince Charming guy be anyway?”

Shrek 2 pic

5. Shaun of the Dead
En lika rolig som kärleksfull hyllning till zombiegenren och kan kanske tillsammans med Zach Snyders Dawn of the Dead-remake ses som början på zombievågen? Humor på så många nivåer och en klart stabil inledning på Simon Pegg, Edgar Wright och Nick Frosts Cornettotrilogi.

“The zed-word. Don’t say it!”

Shaun of the Dead pic

4. Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events
Jim Carrey gör en av sina senaste riktigt fina prestationer som de olycksaliga syskonen Baudelaires onde onkel Count Olaf. Är man väldigt förtjust i böckerna kan jag tänka mig att Olaf och hans skurkgäng kanske framstår som lite väl humoristiskt klantiga, men jag älskar det!

“Beef, yes. Roast beef. It’s the Swedish term for beef that is roasted!”

Lemony snicket pic

3. Hellboy
Filmen som jag desperat får hålla mig fast i för att kunna hävda att jag vill leva i Guillermo del Toros huvud, för det börjar bli svårare och svårare att säga med någon slags trovärdighet i behåll. Men 2004 hade regissören El espinazo del diablo i ryggen och El laberinto del fauno framför ögonen och inget syntes kunna gå fel.

“You call that thing a cigar?”

Hellboy pic

2. Vera Drake
Finaste Imelda Staunton gör en helt fantastisk rollprestation som den hjälpsamma Vera Drake. Tillsammans med The Assassination… en film som hamnar på listan främst tack vare sin huvudrollsinnehavare och inte själva historien. Som i och för sig är både angelägen och berörande på ett sätt som The Assassination… inte riktigt når upp till (därav en högre position på listan, duh…). Stillsamt brittiskt när det är som bäst. Och så finaste Eddie Marsan på det, whatever could go wrong?!

“Right then dear, first thing we’ve got to do is put the kettle on.”

Vera Drake

1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Listans tredje kärlekshistoria (kan det vara rekord för min del?). En fysisk manifestation av minnen och kärlek som inte liknar något annat och för min del ett tydligt exempel på att Michel Gondry gör sig bättre när han får visualisera andras material. Kate Winslet har fortsatt att vara stabil, men det här är tillsammans med Lemony Snicket’s… Jim Carreys sista riktigt fina roll. Kanske förtog han sig där 2004?

“Constantly talking isn’t necessarily communicating.”

Eternal Sunshine pic

Bortglömda pärlor
The Woodsman
Millions
Beautiful Boxer

Bubblare
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Finding Neverland
Anchorman
Day After Tomorrow
Der Untergang

Edit 150414:
Efter att ha scannat av allas listor känner jag att jag måste uppdatera bubblarlistan med The Bourne Supremacy, Dawn of the Dead och The Village.

Hur har de andra filmspanarna rankat sina 2004? Only one way to find out…
Fiffis filmtajm
Movies-Noir
Jojjenito
We could watch movies
Spel och film
The Nerd Bird
Fripps filmrevyer
Filmmedia
Filmitch
Flmr

16 reaktioner till “2004 års tio bästa filmer”

 1. Bara ett överlapp med hotell Rwanda, men spännande lista. Jag kunde ha gissat att du skulle placera Eternal högt, jag tyckte den var för rörig. Fast jag kanske skulle ta och se om den när jag blivit lite mer sansad… 🙂

 2. Yay till ESotSM! Helt rätt val som etta.

  Annars inga överlapp… Fantastiskt filmår detta, 2004. Vilken spridning av filmer. Med hela elva listor blir det en del som sticker ut.

  Av de övriga har jag knappt sett en enda från din lista… En långvarig förlovning kommer avhandlas i maj månad på bloggen. Shrek 2 tror jag jag har sett. Var inte imponerad. Sahun of the dead var lite smålustig men också klämkäck. Hellboy var bra underhållning för stunden. Kul kläder och miljöer.

  Men vi får förenas i kärleken till den fantastiska filmen på plats numer ett.

 3. Vera Drake hade jag alldeles glömt bort, jävligt bra film …. Hmmm… Alltid missar man nånting. Borde kanske haft med den på ett hörn. Nånstans, i alla fall som bubblare eller nåt.

 4. Här var det inte mycket som stämde med min filmsmak 🙂 Förutom The Aviator och Eternal Sunshine då, fast jag hade inte tippat att det skulle vara din etta måste jag säga! Men hallå, har du inte sett Closer? Gillar inte?

 5. @Magnus: Jag blev själv lite överraskad av att jag gillade Eternal så mycket, det är en typ av film som jag vanligtvis inte känner mig så dragen till. Men så där blir det ju ibland.

  @Henke: Yay ettan 😀 Ska bli spännande att se vad du tycker om förlovningen, jag har ju inte sett om den så det är bara minnet av den som jag går på. Och det vet vi ju hur pålitligt det kan vara…

  @David: Jag tycker förstås att Vera är jättefin. Nästan lite förvånad över att den inte hamnade på fler listor.

  @Cecilia: Nej, detta året var vi inte så himla kompatibla. Men 20% överlapp får ändå ses som ok tycker jag. Om Closer tyckte jag däremot inte…

  https://bilderord.wordpress.com/2011/12/28/closer-2004/

 6. Hmm, intressant. Ser att din lista är ungefär som den var när du kommenterade inne hos mig för några år sen.

  The Aviator – Behöver se om. Bra, men inte topp tio – än.

  Un long dimanche de fiançailles – Ej sett, ska ses.

  The Assassination of Richard Nixon – Årets besvikelse? Hoppades på mer.

  Hotel Rwanda – Med på min lista, given och stark.

  Shrek 2 – Första gillade jag nog mer, men ingen av dem är någon favorit.

  Shaun of the Dead – Ganska rolig, men håller inte fullt ut för egen del.

  Lemony Snicket’s – Inte sett och lockar tyvärr inte.

  Hellboy – Tror inte jag sett den så ska inte uttala mig, men det ska mycket till om en superhjältefilm ska gå hem hos mig 🙂

  Vera Drake – Ej sett, inte så jättelockande, men det är trots allt Mike Leigh som jag brukar gilla. Ger den kanske en chans trots allt…

  Eternal Sunshine of the Spotless Mind – När jag såg den tyckte jag den var ok, men inte mer. Men så var det en hajpad film och då förväntade man sig mer. Ska se om den någon dag, det är den värd.

 7. @Movies-Noir: Ja, det kändes som jag hade varit ganska stabil i mitt tyckande. Men Hellboy är ju en så annorlunda superhjältefilm 😉

  @Cecilia: Tyvärr var mitt omdöme kanske inte så spännande? 😉

 8. Ett par överlapp och ytterligare några om man räknar in mina bubblare, hehe! 🙂

  Perfekt citat från Eternal Sunshine, förresten!

  Shrek har jag aldrig fattat dock… 🙂

 9. Flygplansporr? Hahaha! Jag har försökt se om The Aviator i tron att jag var för snål när jag gav den en trea men den växer inte hos mig. Jag har nog helt enkelt missat att det är flygplansporr det handlar om 😉

  Extra roligt att se Lemony Snickets på din lista. Jag tycker så mycket om den filmen 🙂

 10. @Gustav: Det finns så mycket som är bra med Eternal 🙂 Talande åsnor och träsktroll är inte alltid så lättillgängliga. Eller också för lättillgängliga kanske?

  @Fiffi: Yay Lemony… Tja, lite flygplasporr kanske skulle vara rätta botemedlet för fruns flygrädsla? 😉

 11. Här hittar vi en ganska bra blandning på filmer som jag gillar eller inte har sett. Var rädd att det inte skulle bli några överlapp alls men så dök ju ettan upp.

  10. The Aviator – Den är bra och jag tycker dessutom Leo är riktigt bra som nervös Hughes. Kanske första gången som jag insåg att Leo faktiskt är bra.
  9. Un long dimanche de fiançailles – Återigen en bra film men jag föredrar Amélie.
  8. The Assassination of Richard Nixon – Inte sett. Lockade inte när den var aktuell. Kändes som en sorts anti-thriller.
  7. Hotel Rwanda – Japp, den är mycket bra och blev bubblare hos mig.
  6. Shrek 2 – Ja, du vet ju vad som gäller för mig och Pixar.
  5. Shaun of the Dead – Nån gång ska jag se Cornetto-trilogin.
  4. Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events – En riktigt bra film som jag såg när jag var förvisad till Östersund ett halvår. Filmen förgyllde en vardagkväll efter jobbet. Carrey på topp.
  3. Hellboy – Skön rulle. El espinazo del diablo och El laberinto del fauno, vilka härliga filmtitlar.
  2. Vera Drake – Inte sett men stillsamt brittiskt är ju aldrig fel.
  1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind – Mmm, en fin film. Carrey förtog sig nog, ja.

  Tack för mig.

 12. Här kunde jag nästan gissa mig till att du skulle hålla Shaun högt…och varför inte?! Den är riktigt bra! Nu fattar jag plötsligt inte varför den inte kom med på min lista… 😉

  Och Eternal också. Den är bra. Jag tror vi har en vinnare när Henkes UÅBL ska skrivas ihop?
  Och Shrek 2. Javisst, varför inte! 🙂

 13. @Jojjenito: Ettan kan man alltid lita på 🙂 Däremot är frågan om Cornettotrilogin är din typ av glass, allt that spoof an’ all…

  @Steffo: Det känns ju som att Eternal kommer att bli grymt stark i UÅBL för 2004.

 14. 10. The Aviator
  Snygg men lite tråkig.
  9. Un long dimanche de fiançailles
  Bubblare
  8. The Assassination of Richard Nixon
  Ej sett
  7. Hotel Rwanda
  Ej settc
  6. Shrek 2
  Helt ok
  5. Shaun of the Dead
  På listan
  4. Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events
  Mjae milt underhållande men Browning är med i alla fall.
  3. Hellboy
  På listan och håller med vad hände sen?
  2. Vera Drake
  Ej sett
  1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
  Har aldrig funkat för mig men kanske jag ser om den och kanske ändrar jag mig

 15. @Filmitch: Rent storymässigt är The Aviator en biopic, varken mer eller mindre så jag måste hålla med lite där…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: