En månad går snabbt och tio år går ännu snabbare. Från toppåret 1995 har färden gått vidare till…kanske inte toppåret 1985. Jag kan i alla fall inte hitta samma uppsjö av starka filmer, vare sig som jag har sett eller som jag tycker att jag har missat.

IMDb’s förslag på titlar som Police Academy 2, Howling II, Porky’s 3 eller Fraternity Vacation lockar särskilt mycket. Andra filmer vet jag att jag har sett men minns inte tillräckligt av dem för att kunna säga vare sig bu eller bä när det kommer till listvärdighet, det gäller exempelvis storsnyftarna Out of Africa eller The Color Purple. En lista och några bubblare blev det i alla fall.

Listan kanske känns lite barskrapad, vilket å andra sidan blir orättvis mot om inte annat toppfemman som ju faktiskt alla är mycket bra filmer. Glaset är halvfullt!

10. Day of the Dead
Romeros tredje zombiefilm innan han satte igång att göra en massa uppföljare för att i möjligaste mån köra sin egen trilogi i botten. Bland zombiefilmer tycker jag bättre om den här än föregångaren Dawn… även om jag gärna hade sluppit Bub. Klaustrofobi, paranoia och zombies.

“Choke on ‘em!”

Day of the Dead pic

9. Phenomena
Sötaste Jennifer Connelly teamar med skräckmästaren (föredetta får man väl tyvärr tillägga nu för tiden) Dario Argento i en film om lik och insekter.

“He was diseased; but he was my son!”

Phenomena pic

8. Breakfast Club
En klassiker bland ungdomsfilmer om nörden, sportfånen, prinsessan, värstingen och psykfallet som måste sitta av en hel lördag I skolan. Nivån sätts kanske av det faktum att värstingen dyker upp överhuvudtaget… Lite skratt, lite gråt, lite självinsikt och lite kärlek. John Hughs och 80-talets brat pack när de var som bäst.

“Saturday, March 24, 1984. Shermer High School, Shermer, Illinois, 60062”

The Breakfast Club pic

7. Re-Animator
Jeffrey Combs, Stuart Gordon och Lovecraft är en kombo i klass med semmelbulle (med kardemumma!), mandelmassa och grädde.

“I must say, Dr. Hill, I’m VERY disappointed in you. You steal the secret of life and death, and here you are trysting with a bubble-headed coed. You’re not even a second-rate scientist!”

Re-Animator pic

6. Mask
Rejäl snyftare med svåridentifierad Eric Stoltz, Cher och Laura Dern. Varför kunde inte Cher ha gjort fler filmer som denna och fler roller som Rusty Dennis?

“Don’t worry, Mr. Simms. I look weird, but otherwise I’m real normal.”

Mask pic

5. Witness
Vem hade innan den här filmen kunnat föreställa sig att Amish-livet skulle kunna vara så…sexigt? Harrison Ford visar att han inte bara vet var skåpet ska stå, utan också var ladan ska resas och hur man omvandlar en silo till ett dödligt vapen.

“4:30. Time for milking.”

Witness pic

4. A Room With a View
Den unga Lucy Honeychurch faller som en krossad Davidsstaty för den fullkomligt oberäknelige och högst olämplige George Emerson istället för den pompöse Cecil Vyse. Det är farligt att resa till Italien!

“You always say that, Charlotte, but you always do forgive yourself.”

A Room With a View pic

3. Back to the Future
Kom igen , ni kan ju den här! Michael J. Fox måste se till att han inte blir sin egen pappa samtidigt som han introducerar rocken och skateboarden i 50-talet. Från en era när vadderade dunvästar var det coolaste plagg man kunde ha på sig.

“There’s that word again. ‘Heavy’. Why are things so heavy in the future? Is there a problem with the Earth’s gravitational pull?”

Back to the Future pic

2. Brazil
Terry Gilliams byråkratidystopi om drömmaren Sam Lowry är en av hans allra bästa. Som den statstjänsteman jag är kanske jag borde skaffa mig den lilla giljotinapparaten som hjälper mig att bestämma mig för om jag ska säga “ja” eller “nej”? Jag behöver i alla fall inte dela skrivbord med min närmaste kollega…

“Information Transit got the wrong man. I got the right man. The wrong one was delivered to me as the right man, I accepted him on good faith as the right man. Was I wrong?”

Brazil pic

1. Ran
Mästerregissören Akira Kurosawa tar hem årsbästa platsen genom en mustig historia stulen rakt av från gamle Wille S, tragedi som skär i hjärtat och ett visuellt överdåd som drabbar synnerven som LSD-tripp. But in a good way…

“Man is born crying. When he has cried enough, he dies.” (fast sagt på japanska, då)

Ran pic

Bubblare: Red Sonja, Weird Science, Legend, Ladyhawke, St Elmo’s Fire, Real Genius, Demons, Fright Night

Har de andra filmspanarna haft fler toppfilmer att välja mellan? Only one way to find out!
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Fiffis filmtajm
Flmr
Spel och Film
Filmitch
We Could Watch Movies
Jojjenito