1985 års tio bästa filmer

En månad går snabbt och tio år går ännu snabbare. Från toppåret 1995 har färden gått vidare till…kanske inte toppåret 1985. Jag kan i alla fall inte hitta samma uppsjö av starka filmer, vare sig som jag har sett eller som jag tycker att jag har missat.

IMDb’s förslag på titlar som Police Academy 2, Howling II, Porky’s 3 eller Fraternity Vacation lockar särskilt mycket. Andra filmer vet jag att jag har sett men minns inte tillräckligt av dem för att kunna säga vare sig bu eller bä när det kommer till listvärdighet, det gäller exempelvis storsnyftarna Out of Africa eller The Color Purple. En lista och några bubblare blev det i alla fall.

Listan kanske känns lite barskrapad, vilket å andra sidan blir orättvis mot om inte annat toppfemman som ju faktiskt alla är mycket bra filmer. Glaset är halvfullt!

10. Day of the Dead
Romeros tredje zombiefilm innan han satte igång att göra en massa uppföljare för att i möjligaste mån köra sin egen trilogi i botten. Bland zombiefilmer tycker jag bättre om den här än föregångaren Dawn… även om jag gärna hade sluppit Bub. Klaustrofobi, paranoia och zombies.

“Choke on ‘em!”

Day of the Dead pic

9. Phenomena
Sötaste Jennifer Connelly teamar med skräckmästaren (föredetta får man väl tyvärr tillägga nu för tiden) Dario Argento i en film om lik och insekter.

“He was diseased; but he was my son!”

Phenomena pic

8. Breakfast Club
En klassiker bland ungdomsfilmer om nörden, sportfånen, prinsessan, värstingen och psykfallet som måste sitta av en hel lördag I skolan. Nivån sätts kanske av det faktum att värstingen dyker upp överhuvudtaget… Lite skratt, lite gråt, lite självinsikt och lite kärlek. John Hughs och 80-talets brat pack när de var som bäst.

“Saturday, March 24, 1984. Shermer High School, Shermer, Illinois, 60062”

The Breakfast Club pic

7. Re-Animator
Jeffrey Combs, Stuart Gordon och Lovecraft är en kombo i klass med semmelbulle (med kardemumma!), mandelmassa och grädde.

“I must say, Dr. Hill, I’m VERY disappointed in you. You steal the secret of life and death, and here you are trysting with a bubble-headed coed. You’re not even a second-rate scientist!”

Re-Animator pic

6. Mask
Rejäl snyftare med svåridentifierad Eric Stoltz, Cher och Laura Dern. Varför kunde inte Cher ha gjort fler filmer som denna och fler roller som Rusty Dennis?

“Don’t worry, Mr. Simms. I look weird, but otherwise I’m real normal.”

Mask pic

5. Witness
Vem hade innan den här filmen kunnat föreställa sig att Amish-livet skulle kunna vara så…sexigt? Harrison Ford visar att han inte bara vet var skåpet ska stå, utan också var ladan ska resas och hur man omvandlar en silo till ett dödligt vapen.

“4:30. Time for milking.”

Witness pic

4. A Room With a View
Den unga Lucy Honeychurch faller som en krossad Davidsstaty för den fullkomligt oberäknelige och högst olämplige George Emerson istället för den pompöse Cecil Vyse. Det är farligt att resa till Italien!

“You always say that, Charlotte, but you always do forgive yourself.”

A Room With a View pic

3. Back to the Future
Kom igen , ni kan ju den här! Michael J. Fox måste se till att han inte blir sin egen pappa samtidigt som han introducerar rocken och skateboarden i 50-talet. Från en era när vadderade dunvästar var det coolaste plagg man kunde ha på sig.

“There’s that word again. ‘Heavy’. Why are things so heavy in the future? Is there a problem with the Earth’s gravitational pull?”

Back to the Future pic

2. Brazil
Terry Gilliams byråkratidystopi om drömmaren Sam Lowry är en av hans allra bästa. Som den statstjänsteman jag är kanske jag borde skaffa mig den lilla giljotinapparaten som hjälper mig att bestämma mig för om jag ska säga “ja” eller “nej”? Jag behöver i alla fall inte dela skrivbord med min närmaste kollega…

“Information Transit got the wrong man. I got the right man. The wrong one was delivered to me as the right man, I accepted him on good faith as the right man. Was I wrong?”

Brazil pic

1. Ran
Mästerregissören Akira Kurosawa tar hem årsbästa platsen genom en mustig historia stulen rakt av från gamle Wille S, tragedi som skär i hjärtat och ett visuellt överdåd som drabbar synnerven som LSD-tripp. But in a good way…

“Man is born crying. When he has cried enough, he dies.” (fast sagt på japanska, då)

Ran pic

Bubblare: Red Sonja, Weird Science, Legend, Ladyhawke, St Elmo’s Fire, Real Genius, Demons, Fright Night

Har de andra filmspanarna haft fler toppfilmer att välja mellan? Only one way to find out!
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Fiffis filmtajm
Flmr
Spel och Film
Filmitch
We Could Watch Movies
Jojjenito

15 reaktioner till “1985 års tio bästa filmer”

 1. Wow, Brazil på en andraplats! Och en hel hög filmer till att se. Phenomena har jag missat helt, den måste ses och din förstaplats har också helt passerat under radarn. Noterar att du har Ladyhawke som bubblare, och en annan riktig klassiker som jag borde ha fångat upp – Red Sonja.

 2. Men detta var en spännande lista!
  Jag noterar de ”tunga” ”Vittne….” och ”Back to the…” men också en släng av Skräck-Sofia! Friskt!!

  Plus The Breakfast Club också dårå….men den ÄR ju rackarns bra!! 🙂

 3. Day of the Dead är min favorit i trilogin, plus att jag gillar Bub! 😉

  Phenomena gillade jag en gång i tiden, men precis som med Suspiria hade jag svårt att se om den senast jag försökte. Stängde av efter en stund. Men man bör vara på rätt humör för Argento.

  The Breakfast Club är given på topplistan. En av mina favoriter bland ungdomsfilmerna.

  Kul att se Re-Animator på listan! Själv såg jag den aldrig som ung, men den höll förvånansvärt bra när jag såg den härom året.

  Osäker på om jag sett Mask, men tror jag såg den för länge, länge sen. Inget minne av den. Två bra Cher-filmer är annars Silkwood (1983) och Moonstruck (1987).

  Javisst, Witness är med på topp tio.

  A Room with a View var det länge sen jag såg, men då blev jag iaf inte så betuttad i den.

  Back to the Future är verkligen en toppfilm som håller än.

  Brazil är jag inte så förtjust i, men skulle behöva se om den någon gång (även om jag inte är så jättesugen).

  Och så Ran som jag också såg för länge sen. Lämnade inga direkta avtryck då jag fann den lite trist och lång, men snygg.

 4. Fyra överlapp, är det rekord Sofia?

  Det är en väldigt fin bild från Ran du hittat, verkligen färgglad och härlig. Kanske borde vara nåt för mig att prova mig på?

  A room with a view gillade jag jättemycket som ”ung” men det var innan jag brutaltröttnade på Helena Bonham Carter och kom på hur rutten skådis Julian Sands är 😉

  Phenomena hamnade på ska-se-SNART-listan nu. Tack för tipset! Lik och insekter, det är min kopp te. 🙂

 5. 10 Mnjae
  9 Börjar bra men slutar i en kalkonfest väl värd att se
  8 Ok
  7 Ska ses om – bubblare
  6 ok
  5 check
  4 ej sett men ska ses
  1 – 3 hade vi samma filmer – magiskt 😀

 6. @Magnus: Självklart är Brazil värd en andraplats. Och Phenomena kan jag absolut rekommendera, särskilt om man har en aning om vad man kan förvänta sig från Dario Argento.

  @Steffo: Omöjligt att hoppa över frukostklubben juh 🙂

  @Movies-Noir: Moonstruck är en fin liten film och Cher är också bra i Mermaids. Och Ran tycker jag förstås är långtifrån trist 😉

  @Fiffi: Kan vara så, det är alltså 80-talet som gäller för vår del? 😉 Det skulle vara hemskt spännande att se vad du skulle tycka om Ran, men det finns mer lättillgängliga Kurosawa måste erkännas. A Room.. såg jag ju om för inte så himla länge sedan och det var trevligt att se att unga Helena faktiskt höll trots att maken gjort sitt bästa för att göra oss lessa på henne. Julian Sands har ju aldrig varit någon storskådis — jag säger bara Warlock… Ska bli kul att se vad du tycker om Phenomena, är mest lite förvånad över att du inte redan sett den.

  @Filmitch: Det måste vara Shakespearetelepatin som håller i sig 😀

 7. Nej, vad trist. Du gillade inte ’85. Jaja, din förlust… Låt mig titta på vad du har hittat på!

  Day of the dead – den svagaste av de tre

  Phenomena – den med John Travolta? Den med Judi Dench och Steve Coogan?

  Breakfast club – Yay!

  Re-animator – seriöst?

  Mask – jag kan vara mig själv bakom min mask?

  Witness – Yay!

  A room with a view – den om två killar som gillar varandra?

  BttF – Yay! Trist val känns det som helt plötsligt.

  Brazil – lite väl högt, eller?

  Ran – bra film, men jag såg den alldeles för tidigt. Var nog inte mogen en sådan film…

 8. @Henke: A Room… kan visst handla om två killar som gillar varandra om den ena killen får ha krulligt hår, heta Helena och vara gift med Tim Burton 😉 Brazil är alldeles perfekt placerad. Förstås…

 9. Ja! Back to the future!! Annars har jag bannemej inte sett nån på din lista. Det verkar vara en trend när jag tittat runt på era 85-listor. Om jag hade gjort en lista hade jag fått lov att ta med filmer som The Goonies, Legenden – Mörkrets härskare, Cocoon och Ett päron till farsa i Europa, för det är typ dom enda jag har sett från 1985 ha ha… och baserat på en 10-årings referenser (jag antar att de gick på teve 1995 eller nåt).

 10. @Cecilia: Nå, Legend var ju ändå en bubblare hos mig. Och det ger sig ju självt att ju yngre man är, desto färre filmer har man sett från de åren. Bara att börja ta igen mao 🙂 Mask är som sagt en härlig syfthistoria och John Hughes tonårsfilmer är klassiker i sin genre.

 11. Vi är nog lite på samma sida vad gäller ’85. Jag hade också väldans svårt att få ihop tio riktigt bra filmer. Det fanns en bra topp men bredden… ja, där fick jag gräva lite djupare.

  10. Day of the Dead – Sämst i originaltrilogin. 😉 Men inte dålig.
  9. Phenomena – Ah, denna har stått på ska-se-listan hur länge som helst. Får jag fråga vilken musik det är i den? Är det Goblin eller är det bytt till nån sunkig 80-talshårdrock som det var i Opera?
  8. Breakfast Club – Jag är en av få som inte sett denna i sin helhet.
  7. Re-Animator – Spännande. Inte sett.
  6. Mask – Överlapp! Snyftare indeed.
  5. Witness – Bubblare hos mig. Var för länge sen jag såg den.
  4. A Room With a View – Denna borde jag definitivt se!
  3. Back to the Future – Känner mig liksom trött på den här.
  2. Brazil – Överlapp! High five.
  1. Ran – Överlapp! High five.

 12. Ran höll jag på att somna till faktiskt, jag stängde av filmen innan jag hann se klart den. Inte min kopp te.

 13. @Jojjenito: Du kan vara lugn, det är Goblin i Phenomena. Och Re-Animator är en härlig upplevelse — törs du tvivla på både mig OCH Fiffi? 😉

  @Voldo: Jag har inga problem med att förstå att den inte passar alla. Själv är jag oerhört svag för Kurosawas berättande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: