Ännu en lista från det närmast obegripligt starka 90-talet, vilket antyds av mängden potentiellt listvärdig filmer i bubblarkategorin. Urvalet blev smärtsamt svårt och det var många favoriter som fick stryka på foten. Generellt var det mörker som gick segrande ur striden men ett par humoristiska exemplar lyckades i alla fall kriga sig in på listan.

10. La cité des enfants perdus

Skaparna bakom den underfundiga Delicatessen visar prov på stor fantasifullhet och en härlig steampunkkänsla med sitt tivolisällskap, komplett med kraftkarlen One, galne vetenskapsman och föräldralösa Miette. Plus ett underbart score av Angelo Badalmenti.

”C’est moi l’original! C’est moi!”

City of lost children pic

9. Toy Story

Rent tekniskt märks det att Pixars förstlingsverk har tjugo år på nacken, men det är en film som fortfarande håller med en skön story och härliga figurer. Dynamiken mellan den självgode astronauten Buzz och den trygghetstvivlande cowboyen Woody.

”Look, I’m Woody! Howdy, howdy, howdy!”

Toy Story pic

8. The Prophecy

Säga vad man vill, men den katolska begreppsvärlden ger riktigt schyssta upplägg för skräckfilmer. Lägg sedan till stabila doldisar som Virginia Madsen, Eric Stoltz, Elias Koteas och ingen mindre än Viggo M som Lucifer. Själastriden kan börja!

”I can lay you out and fill your mouth with your mother’s feces, or we can talk.”

The Prophecy pic

7. Dolores Claiborne

Som vanligt blir icke-skräck-Stephen King riktigt bra filmer. Bra dynamik mellan mor Kathy Bates, dotter Jennifer Jason Leigh och den ihärdige polisen Christopher Plummer. Stephen King har en hel del kvinnliga hjältar, men frågan är om inte Dolores är en av de starkaste.

“An accident, Dolores, can be an unhappy woman’s best friend.”

Dolores Claiborne pic

6. Twelve Monkeys

Terry Gilliams senaste fullträff (i bästa fall inte sista, karln är ju faktiskt inte död ännu…), men vilken fullträff sedan! Bruce Willis är den trötte tidsresenären som försöker förhindra apokalypsen. Även här återfinner vi steampunken från no 10, men nu signerad mr Gilliam förstås.

“This is a place for crazy people. I’m not crazy.”

Twelve monkeys pic

5. The Usual Suspects

En av de där filmerna som jag är oändligt tacksam över att jag såg ospoilad när det begav sig. Fantastiska rollprestationer, fantastisk historia och fantastiskt berättande. Och så slutet… Slutet!

”Hand me the keys, you fucking cocksucker.”

The Ususal Suspects pic

4. Seven

Till skillnad från no 6 en film där jag verkligen gillade Brad Pitt. Läskig, hjärtskärande och regn i ett kolmörkt kaos. Kan det bli bättre?

”What’s in the box?”

Seven pic

3. Forgotten Silver
Och ja, det kan det ju eftersom det finns hela tre filmer kvar på listan. Jag är löjligt svag för mockumentärer och frågan är om inte Peter Jacksons filmhistoriska skapelse är en av de allra bästa. Vem annars skulle exempelvis ha fått gurun Leonard Maltin att ställa upp? Klurig, rolig, sorglig och spännande på en och samma gång.

”Stan the Man was a pathetically unfunny screen comedian”

Forgotten silver pic

2. To Die For

Jag har alltid vidhållit att Nicole Kidman är en av mina favoritskådisar, men frågan är om den uppfattningen inte enbart kommer från den här filmen. Kidman är fullkomligt fenomenal som den kändiskåta journalistwannabe:n som är beredd att göra vad som helst för att klänga sig uppåt här i världen.

“You aren’t really anybody in America if you’re not on TV.”

To Die For pic

1. Richard III

Ian McKellen är stenhård som den illistige och svekfulle kronpretendenten. En underbar Shakespeare-adaption i ett slags parallellt tidigt 1900-tals-Britannien.

“Conscience is but a word cowards use.”

Richard III pic

Bubblare: Waterworld, GoldenEye, Casper, The Last Supper, Höst i paradiset, En på miljonen, La heine, Apollo 13, Sense and Sensibility, Casino, Braveheart, Living in Oblivion, Clueless, Desperado, Rob Roy, The Quick and the Dead, Bad Boys, Copycat, Demon Knight, Smoke, Get Shorty, Strange Days, Citizen X, Circle of Friends

Andra listor kan hittas hos:
Fiffis filmtajm
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Jojjenito
Flmr
We Could Watch Movies
Filmitch