Platform Kings CrossEn ostadig augustidag var det alltså dags att besöka Harry Potter och Hogwarts som inte ligger i Skottland, utan blott en kort bussresa från järnvägsknuten Watford Junction. Här gäller det att vara ute i god tid om man vill ha biljetter, det släpps bara ett visst antal till varje dag och när vi var där fanns första tillgängliga biljetter först nästan en månad senare.

Har man inte kunnat ta in hur stort fenomenet Harry Potter fortfarande är, blev det helt klart på plats i London och utanför Watford Junction. På King’s Cross-stationen var det konstant megakö fram till det lilla photo op-stället vid 9 3/4-plattformen och souvenirbutiken bredvid var utrustad med vakt som körde en-in-en-ut-systemet.

Warner Bros

Hogwarts Great Hall DoorsDetsamma gällde sagt Warner Bros. Studio Tour London: The Making of Harry Potter, det var en strid ström av bussar och bilar som generöst fyllde på byggnaden och köerna. Men trots att det kanske kan kännas genomkommersialiserat när man står vid sidan av och iakttar hela processen och trots att jag fått vissa beskrivningar av hur turen var upplagd var den så pass välkonstruerad rent dramaturgiskt att det ändå blev gåshudsframkallande. När dörrarna till Hogwarts stora sal slogs upp på vid gavel kändes det för en kort stund som om jag faktiskt blivit transporterad till det magiska slottet.

Därefter var det man fick se och lära sig kanske mer intressant än känslomässigt överväldigande men helt klart värt den lilla trippen och biljettpriset. Särskilt häftigt var det att fatta den enorma detaljrikedomen som lagts ned på de olika kulisserna och scenbyggena. Men visst gick det en liten rysning längs ryggraden när jag kom in i rummet som innehöll den skalenliga modellen av hela Hogwarts som använts till alla kameraöverflygningar som tänkas kan.

Hogwarts model 1

Och där var det alltså dags att ta farväl av Harry och hans värld (”Äntligen!” kanske några av er tänker…?). Jag lämnar er med ett urval bilder från utställningen eller vad man ska kalla arrangemanget. Hyser man det minsta intresse för Harry Potter, filmskapande, miniatyrbyggande eller kostymer är det helt klart värt att ta sig en tripp till Watford Junction.

På onsdag är det filmspanartema i sann februarianda, så först på fredag återgår bloggen till den grå vardagen igen. Så grå den nu kan bli med så mycket spännande film i världen. Tack för att ni hängde med!

Training

 

Hogwart Knights

Hogwarts clock

Dumbledores office

Ollivanders inside

 

Hogwarts Great Hall

Hogwarts model 2

 

Magic is might

Mirror of Erised

Ollivanders

Ministry of magic

Hogwarts gates

 

Voldemort