Ganska jämnt år, detta 2005, kan jag känna. Inte särskilt många jättehittar men ett par pålitliga arbetshästar och en rad bubblare som (nästan) lika gärna hade kunna hamna på listans nedre halva. Men nu gjorde de ju inte det.. Enjoy!

10. V for Vendetta
Upprorsandan jäser i ett diktatoriskt Storbritannien. Natalie Portman rakar av sig allt håret och låter inte V väldigt lik agent Smith?

V for Vendetta pic

“I’m not questioning your powers of observation; I’m merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is”

9. Madagascar
Det är alltid trevligt att kunna ha något animerat på årslistorna. Madgascar lyckades underhålla riktigt bra med både djur och röster, även om man kanske hastade över det faktum att lejon verkligen är KÖTTätare. Och så ska vi väl inte glömma en av de mer framgångsrika spinofferna på senare tid, i form av svart-vita simfåglar.

Madgascar pic

”Just smile and wave, boys. Smile and wave.”

8. Mysterious Skin
Bra liten indie-film med Joseph Gordon-Levitt som överraskade desto mer eftersom det inte alls är den typen av film som jag föredrar i vanliga fall. Första gången JG-L bevisade för mig att kunde vara mer än en Heath Ledger-kopia.

Mysterious Skin pic

”I hate it when they look like Tarzan but sound like Jane.”

7. The Lion, the Witch and the Wardrobe
Lite barnslig och plastig på sina ställen men det förtar inte det faktum att jag fick se en barndomsfavoritbok gestaltad nästan precis som jag hade föreställt mig den.

The Lion pic

”He’s a beaver, he shouldn’t be saying anything!”

6. The Call of Cthulhu
En nygammal stumfilm som verkligen står på egna ben i Lovecraft-filmatiseringarnas universum. Den är föredömligt kort, så då kan man också passa på att se den om möjligt ännu bättre The Making of… En film som osar kärlek till film och Lovecraft-tentakler.

The Call of Cthulhu pic

”The Brave Sea Captain and his ill-fated Crew – what Horror they unleashed!”

5. Hard Candy
Ännu en indie-film som överraskade mig, både med avseende på det rätt råa innehållet samt prestationerna från Ellen Page och Patrick Wilson.

Hard Candy pic

”I am every little girl you ever watched, touched, hurt, screwed, killed.”

4. Lady Vengeance
Den första av Chan-wook Parks hämndfilmer som jag såg och var därför rätt oförberedd både på temat och den visuella skönheten.

Lady Vengeance pic

”Everyone make mistakes. But if you committed a sin, you have to make an atonement for that sin. Atonement, do you know what that means? Big Atonement for big sins. Small Atonement for small sins.”

3. Sin City
Årets andra serieadaption. Blytung. Och regnig.

Sin City pic

“Turn the right corner in Sin City, and you can find anything…”

2. Corpse Bride
Underbar liten stop-motion-musikal med härlig musik av Danny Elfman. Och när det är dockor behöver man ju inte tänka på att det är (ännu) en Tim-Burton-film-med-Johnny-Depp-och-Helena-Bonham-Carter.

Corpse Bride pic

”As if that has anything to do with marriage. Do you suppose your father and I ‘like’ each other?”

1. Brokeback Mountain
Och här kom då the real deal, det vill säga Heath Ledger själv. Tillsammans med Jake Gyllenhaal skapas magi, inte minst i filmens avslutande scen.

Brokeback mountain pic

”So what we got now is Brokeback Mountain! Everything’s built on that! That’s all we got, boy, fuckin’ all.”

***

Bubblare: The Squid and the Whale, Batman Begins, Charlie and the Chocolate Factory, Constantine, The Descent, Sophie Scholl, Capote, Grizzly Man, Thank You for Smoking.

Årets besvikelse:
Harry Potter and the Goblet of Fire
De tidigare tre filmerna hade åtminstone någorlunda motsvarat böckerna men denna fjärde dök rakt på näsan. Kanske inte helt lätt att följa upp Alfonso Cuaróns Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, men Mike Newell är ju knappast någon nybörjare i sammanhanget.

Hur ser de andras listor ut? Only one way to find out…
Fiffis filmtajm
Jojjenito
Fripps filmrevyer
The Nerd Bird
Spel och Film
Filmitch
Flmr
Movies- Noir