Nytt år, tio nya böcker

Bookshelf banner

Också 2014 års lista hann jag med innan året var slut, trots mina farhågor vad gällde Richard Matheson (det har till och med blivit en publicerad text) och även om det såg tajt ut där ett tag – House of Leaves tycktes övermäktig. Men slow and steady wins the race och jag därmed fri att ta mig an ytterligare tio olästa böcker som bara står här hemma och väntar på att få sitt ultimata syfte uppfyllt.

För precis som julgranen vill bli nedhuggen, släpad inomhus och behängd med allehanda pinaler och julegrisen vill donera varierande kroppsdelar till julbordet vill olästa böcker bara bli avverkade och bortskänkta till Myrorna (OBS! Skämt! Jag skänker sällan bort några böcker. I promise, my precious ones, you are safe with me. But you better be worth it…)

Återigen en blandning av egenköpta böcker (trots ihärdigt köpstopp) och presenter, en del med ett par år på nacken men mest ganska nytt.

 • Gabriella Håkansson: Aldermanns arvinge (En historisk roman som utspelar sig i 1800-talets London kan ju bara inte vara dålig. Jag fick den dessutom i present av min man som har en osviklig förmåga att pricka rätt när jag inte ens vet det själv.
 • Julie Otsuka: When the Emperor was Divine (Vi hade författarinnans andra bok i bokcirkeln på jobbet och jag blev väldigt förtjust i henne)
 • Ann & Jeff Vandermeer (eds): Steampunk (Antologier är alltid trevliga, Steampunk likaså)
 • Anders Fager: Samlade svenska kulter (En kurs i skräckfiktion gav mig blodad tand (heh…) och jag tyckte mycket det första försöket. Plus att hr Fager var väldigt rolig när han intervjuades under höstens Lovecraft-festival)
 • Christopher Vander Kaay et als: The Anatomy of Fear (Present som säkert kan vara väldigt intressant, av alla deltagande ”cult filmmakers” känner jag igen två)
 • Ian R. MacLeod: The Light Ages (För mig okänd fantasy-författare men han har vunnit ett Locus-pris och det är dessutom en annan make-present)
 • Evelyn Waugh: Brideshead Revisited (Klassiker som jag varit nyfiken på ett tag. Kan man få nog av ”my summer with Sebastiaaaaan”?)
 • Neil Gaiman & Ed Kramer (eds): Sandman (Antologi med Sandman-inspirerade noveller gissar jag, kan bli spännande)
 • Markus Zusak: Boktjuven (Jag såg filmen först och blev nyfiken på boken trots att jag måste göra våld på mina principer och läsa den på svenska. Men den stod hemma i bokhyllan och gratis är gott)
 • Sergei Lukyanenko: Night Watch (Ska jag nu ändå gå en vampyrkurs måste man ju ta sig an korrekt läsning)

Som vanligt vill jag förstås gärna ta del av dina lästankar, kära besökare. Några mer specifika planer eller förhoppningar inför 2015?

 

4 reaktioner till “Nytt år, tio nya böcker”

 1. Har läst två böcker på din lista:
  Fagers som jag gillar väldigt mycket.
  Sandman antologin som var ok
  Brideshead är en ständig ”den bör jag nog ta att läsa bok”

 2. Evelyn Waugh är en av mina favoritförfattare och Brideshead Revisited är sublim, förmodligen den av hans romaner jag tycker bäst om.

  Jag tänkte faktiskt på dig och läsning häromdagen, närmare bestämt på om du läst Daniel Defoes Moll Flanders? Robinson Crusoe må vara Defoes mest kända figur, men han skrev flera böcker om starka kvinnor så krävde sin rätt och slogs mot fördomar i 1700-talets England.

  Jag hade tänkt ta mig an Richard Ford i vår, börja med The Sportswriter och om jag gillar den så går jag vidare med Independence Day och The Lay of the Land.

  Här är fem spontana boktips:
  Brick Lane av Monica Ali
  The Namesake av Jhumpa Lahiri
  Radikaler & victorianer av Ruth Halldén (som jag nämnt tidigare)
  The Victim av Saul Bellow
  The Mysteries of Pittsburgh av Michael Chabon

 3. @Fredrik: Låter som jag har en trevlig läsupplevelse framför mig mao 🙂 Nej, Moll Flanders har jag inte testat, men det ska jag förstås göra nu. Mitt utforskande av brittisk litteratur är högst slumpartat.Richard Ford låter intressant, men jag måste erkänna att jag inte är så bekant med de författare som han verkar jämföras med.

  Tack för intressanta tips! Har bara testat Michael Chabon tidigare av de du nämner och där känner jag mig väl inte helt övertygad. Halldéns bok verkar bara finnas begagnad, ska se om jag kan snoka rätt på den

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: