FilmspanarnaDet finns konspirationer och så finns det konspirationsteorier. Ibland stämmer teorier och verklighet överens. Men när de inte gör det kan det bli hur stolligt som helst. Den nedsättande termen ”foliehatt” tycks ha blivit etablerad under de senaste åren för en person som sätter sin tro till de mer urflippade teorierna, oavsett om hen verkligen klär in skulten med tunnvalsad aluminiumplåt för att skydda sin dyrbara hjärna mot diverse strålar.

Det jag själv alltid har mest problem med när det gäller konspirationsteorier som ska finnas på mer eller mindre global nivå (ofta under namnet New World Order) är att de är så undflyende. Antingen är de illvilliga konspiratörerna så pass välorganiserade att inga bevis alls borde stå att finna eller också borde det finnas många fler, och framförallt mer påtagliga, bevis.

Illuminati picMen det tycks vara en oundviklig egenskap hos konspirationsteorier att de oftast hålls samman av de mest frestande av indiciekedjor. För den troende finns det alltså en massa ”bevis” eller ledtrådar som likt frestande godbitar leder den klurige rakt in i lejonkulan (oftast befolkad av hemliga sällskap).

En av dessa troende är en intressant man vid namn David Icke, före detta fotbollsspelare, sportkommentator för BBC och språkrör för Storbritanniens miljöparti. I början av 90-talet träffade han ett medium som körde ut honom på en mer andlig resa, vad Icke kallar sin ”turkosa period”.

Sedan dess har Icke framfört en häxblandning av konspirationsteorier och råd om hur man kan undkomma de oheliga allianser som förekommer mellan flerdimensionella reptiliska utomjordingar och sataniska pedofiler som mer än gärna profiterar på mänsklighetens (vanligen benämnda ”sheeple”) ignorans. Allt under självrättfärdigande deviser som ”Ridicule is the tribute that mediocity pays to genius”.

Icke menar exempelvis att filmer som Stargate och The Matrix är, om inte dagsens så i alla fall till viss del, sanning. Han har också förstått att en viss ljudfrekvens hindrar de reptiliska utomjordingarna att upprätthålla sin illusion av mänsklighet, ett tema som plockades upp av John Carpenter i They Live. Icke säger om Carpenter ”If you follow his movie-making career it is obvious that this guy knows the score” (varvid frågan förstås uppstår hur man ska förhålla sig till exempelvis The Fog, Vampires eller Big Trouble in Little China).

Dagens tematiska lista ger därmed sig självt:

Fem filmer som kan tas som bevis för en konspiration som kanske, kanske, i alla fall finns där ute

Alien (1979)
Världsrymden är farlig! Eller är den? Ett kanske inte helt lyckat försök av Illuminati att försöka avskräcka övriga mänskligheten från att lämna jordskorpan. De vill ju ha alla potentiella biologiska stridsvapen för sig själva.

Alien pic

Titanic (1997)
En medioker men outsägligt rik kortspelare ser till att hans skickligare motståndare bordar ett skepp som sedan sänks. Han samarbetar med tågmagnaten Mr. Wilford som vill att alla ska åka rälsburet istället för båt. De samarbetar i sin tur med Mr. Freeze som tillhandahåller alla isberg som tänkas kan. This goes all the way to the top… To the top, I tell you!

Titanic pic

Friday the 13th (1980)
Camp Crystal Lake är bara ett annat namn för Sverige och landets befolkning tas en efter en av daga av
M(ilitära)
A(ktionsstyrkan)
M(ed)
S(veriges)
E(nade)
N(ationsbyggare)

i nära samarbete med

J(ärnrörs-)
A(ktions-)
S(tyrkans)
O(förblommerade)
N(ästannazister).

Enda sättet att överleva är sammanhållning. Don’t split up!

Friday the 13th pic

Footloose (1984)
Trångsynta aliens har tagit över en hel stad och tvingar de mänskliga ungdomarna att hålla sig i stillhet för att de ska bli ordentligt feta till det stora grillpartyt. Enda sättet att besegra utomjordingarna är att rycka och knycka på kroppen på ett sätt som förvirrar deras djupseende samt spela toner som kolliderar i deras nervsynapser.

FOOTLOOSE

The Da Vinci Code (2006)
Allt är sant. Allt. Det tjänar överhetens syften att mänskligheten lockas att betrakta sanningen som spännande hittepå.

The Da Vinci Code pic

Vad har de andra filmspanarna kokat ihop för illistiga sammansvärjningar? Only one way to find out…
Fiffis filmtajm
Jojjenito
Fripps filmrevyer
The Velvet Café
Har du inte sett den? (pod)
Filmitch
Fredrik on film
Mackans film
The Nerd Bird
Flmr
Absurd Cinema