Paranormal Activity 3 (2011)

Paranormal Activity 3För de som händelsevis skulle ha glömt vad som timade i Paranormal Activity 2 görs ett snabbt återbesök hos familjen Rey. Efter ”inbrottet” som skedde i den tidigare filmen informeras tittarna om att det enda som verkar saknas är en låda med gamla VHS-band som Katie förvarat i familjens källare (ni vet, den där överbelamrade…).

Den Okände Klipparen går sedan loss och helt plötsligt kastas vi tillbaka till 1988 och hackig VHS. Systrarna Katie och Kristi bor tillsammans med mamma Julie och hennes pojkvän Dennis som försörjer sig på att spela in bröllopsvideos i Julies garage. Fast egentligen är det Julie som försörjer både familjen och Dennis affärsrörelse, något som flickornas mormor Lois har vissa åsikter om.

Dennis lyckas fånga en skum skepnad på film och bestämmer sig för att ta reda på exakt vad det är som egentligen händer i huset där det dessutom har börjat dunsa omkring någon eller någonting nattetid. Samtidigt tycks lilla Kristi ha ett väl nära förhållande med sin osynlige kompis ”Toby”.

I Paranormal Activity 3 har man försökt att leka lite med själva grundhistorien för att det inte ska bli en direkt karbonkopia av ettan och tvåan. Det är förvisso fortfarande mannen som filmar det huvudsakliga materialet (jag tycker Chris Smith dessutom har vissa utseendemässiga likheter med Micah Sloat) men det är också han som är mest misstänksam och drivande för att ta reda på vad som ligger bakom konstigheterna. Julie försöker å sin sida snarare vifta undan Dennis funderingar.

I de två första filmerna får man intrycket av att systrarna lyckats hooka upp med förmögna män, medan det den här gången är Julie som sitter på slantarna. Jag antar att de ärligt talat enorma bostäderna i alla filmerna dels tjänar syftet att ha ordentligt med yta att springa runt på, dels motiverar närvaron av mer eller mindre tekniskt avancerad och därmed dyrbar utrustning.

Åttiotalet markeras främst genom Dennis videoutrustning som dessutom ger upphov till ett rätt irriterande hackande i filmen. Antingen upplevs det trovärdigt att han konstant släpar runt på en svintung videokamera eftersom det är hans jobb eller också högst osannolikt därför att han borde vara hjärtligt less att släpa runt på en svintung videokamera eftersom det är hans jobb. Hur som haver får hans videorörelse tjäna som en förklaring till kopplingen spökerier-filmande. Och jag måste erkänna att hans lösning på på den automatiska kamerapanoreringen är briljant.

Tyvärr andas själva huset inte samma åttiotalsvibbar, dess planlösning och vinklar tycker jag känns alldeles för moderna även om man gjort sitt bästa med retroinredningen. Och eftersom vi ändå är inne på åttiotalet kan jag förstås inte helt släppa min hang up från tvåan. Poltergeist III gick upp på biograferna i början av juni 1988. Vi har alltså en biofilm som handlar om att onda andar får grejor att flyga runt, vilken haft premiär tre månader innan händelserna hos Julie och Dennis. Jag tycker inte att det är helt orimligt att förvänta sig att någon, någon gång, faktiskt skulle komma att tänka på den likheten.

Onda eller olycksbådande barn är ofta effektiva i skräckfilmer men jag vet inte om jag i och med denna tredje del hunnit börja tröttna på konceptet ”paranormal activity”. Det känns som om det bara är mer av samma sak och särskilt läskigt blir det aldrig. Ett par detaljer är snygga och fantasieggande, men inte läskiga. Däremot är tempot bättre den här gången jämfört med den närmaste föregångaren, vi slipper en massa klipp från statiska kameravinklar där inget händer.

FF-o-meter

Filmen håller sig inom de givna ramarna och försöker skoja till det lite med videoteknik istället för digital dito. I det avseendet blir det dock ännu konstigare varför Dennis vägrar att släppa åbäket när det börjar hetta till.

Vem klipper?

Här blir det näst intill obegripligt. Dels genom planteringen i inledningen med banden som försvinner från källaren – vem är det då som visar oss klipp från alla band som Dennis tycks ha spelat in? Vem för den delen besitter tillräcklig teknisk know how för att klippa ihop videomaterialet? Och även om man tänker sig att Dennis videostash i Julies hus skulle ha hittats efter en tid finns det ändå ingen tillfredsställande förklaring till hur det absolut sista bandet skulle ha nått allmänheten.

Filmbetyg

star_full 2star_full 2star_half_full

FF-betyg

star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2

3 reaktioner till “Paranormal Activity 3 (2011)”

  1. Jag erkänner..jag gav upp efter film nr 2. Kändes som att det inte fanns mer där liksom…och den var ju heller inte jättebra. Gjorde jag ett misstag? Troligen inte om jag tolkar din text rätt… 🙂

  2. Jag tror jag sett tom nummer fyra men jag kan inte hur gärna jag än vill erinra mig någon av handlingarna från nr 3 och framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: