Paranormal Activity 2 (2010)

Paranormal Activity 2Paranormal Activity 2 börjar föga förvånande med samma tack för att bolaget får använda materialet och utvecklar sig sedan snart till att bli en prequel till ettan. Vi får nu stifta bekantskap med Katies syster Kristi som är gift med Daniel, plastmamma till Ali och nybliven biologisk dito till lille Hunter.

Efter vad som ser ut som ett inbrottsförsök trots att inget saknas installerar familjen övervakningskameror i huset och får därmed dokumenterandet av alla konstigheter på köpet. För snart börjar framförallt Kristi uppleva mystiska företeelser som inte enbart kan bortförklaras av kvardröjande graviditetshormoner. Och vad är det egentligen som schäfern Abby skäller på vid källardörren?

Jag tror att en viktig skillnad mellan seriens första och andra del ligger i omfånget på bilder och karaktärer. I ettan är det nästan bara Katie och Micah som är med i bild och det förekommer bara en kamera. I tvåan har man varit tvungen att öppna upp det hela lite för att filmerna inte ska bli alltför lika och med övervakningskamerornas olika vinklar får vi helt enkelt se för mycket.
För att motivera en hel del ”vanligt” filmande förflyttas fokus en aning till tonåringen Ali; med hennes pojkvän Brad och ett par karaktärer till står vi helt plötsligt med ett åttahövdat persongalleri. Resultatet blir att tvåan inte är i närheten av att vara lika läskig som ettan.

Storymässigt funkar det rätt bra att göra tvåan till en prequel, om inte annat får vi en fullt rimlig bakgrund till Micahs fascination inför både kamerans möjligheter och Katies övernaturliga upplevelser i ettan. Däremot fanns det i tvåan betydligt fler saker jag hakade upp mig på och som tyvärr trubbade av det som hände på skärmen ytterligare en smula.

Bortsett från att familjen tycks ha en orimligt fullproppad källare med miljarders pryttlar att snubbla över, gissar jag att det borde höra till ovanligheterna att övervakningskameror även tar upp ljud. Det finns ju liksom ingen anledning till det. Innan Ali börjar bli skraj av alla ljud och fallande kastruller i huset blir förekomsten av den vanliga videokameran också lite krystad. Men det jag av någon anledning störde mig absolut mest på var frånvaron av begreppet ”Poltergeist”.

I ettan är det ju redan från början klart att fenomenet är kopplat till Katie personligen men i tvåan dröjer det ett bra tag innan man går ifrån ”hemsökta huset”-teorin. Och i det läget borde det falla sig naturligt att nämna ordet poltergeist när man ändå är inne på andar, spöken och demoner. Jag kan förstå att man i de här filmerna inte vill påminna publiken alltför mycket om att det redan finns tre mer eller mindre bra filmer på ungefär samma tema men blotta förekomsten av dem borde ju ge ännu större anledning för uttrycket att poppa upp i någons skalle och vidare ut genom munnen.

Sedan är det svårt att i likhet med exempelvis Drag Me to Hell och Devil missa förekomsten av Den Vidskepliga Utlänningen. Hos familjen arbetar nämligen den kombinerade nannyn och hembiträdet Martine som tillsammans med tonåriga Ali är rask att reagera på konstigheterna. Men inte nog med att hon är katolskt skrockfull och tänder rökelse, hon sitter också inne med exorcismkunskaper som skulle göra Damien Karras avundsjuk. För det kan ju alla hispanics. Eller något…

FF-o-meter

Tvåan böjer som sagt en aning på FF-reglementet och här måste man dessutom verkligen ifrågasätta motiveringen till att filma vissa rätt privata samtal. Det känns också som om karaktärerna allt för ofta tjafsar om vad som eventuellt kan ha hänt istället för att titta igenom sitt eget övervakningsmaterial.

Vem klipper?

Den Okände Klipparens dramaturgiska eller förmedlande motiv är lite grumliga eftersom vi får flera långa klipp från övervakningskameror där det inte händer någonting, samtidigt som vi förstår att det faktiskt händer något på ett annat ställe i huset. Borde det inte ha varit intressantare att få se den övervakningskameran? Denna gång är det kanske en entreprenörisk anställd på familjens säkerhetsföretag som sett till att större delen av materialet hamnat inför publikens ögon?

Filmbetyg

star_full 2star_full 2star_half_full

FF-betyg

star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

6 reaktioner till “Paranormal Activity 2 (2010)”

  1. Håller med om åsikten att ju fler roller…desto mindre obehagligare.
    Här var det mer att man satt och väntade på näääär händer det något. Och hur?
    Det är klart…liiite otrevligt var det ju när ”nån” dök upp och hälsade på i tv-soffan… 😉

  2. Ang. Fiffis kommentar: Spansk grottfilm verkar vara ngt 🙂 Minns att dagens P.A film var ok men den led lite av ”been there done that”

  3. @Filmitch: För att vara en uppföljare är det inte så dålig som den skulle kunna varit men jag undrar om REC2 ändå inte är bättre i det perspektivet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: