Why don’t you drop that goddamn camera?

Det kändes som länge sedan, den där dagen för ungefär elva månader sedan när Filmitch upphov sin stämma i kommentarsfälten och önskade sig ett Found footage-tema till 2014 års Halloween.

Blair witch pic

Och visst blev det Found footage, bara inte så många som jag hade räknat med. Omständigheterna var emot mig den här gången och endast halva månaden oktober kan fyllas med de små godbitarna (or are they…?!). Dessutom finns det vissa dagar som redan är ockuperade av diverse filmspanaraktiviteter och premiärfilmer från Malmö filmdagar. En sådan kommer redan i morgon i form av ett spännande tema där mitt inlägg kanske ändå inte blir helt malplacerat i ett övergripande Halloween-tema. Men någon Found footage lyckades jag tyvärr inte prestera.

Vad jag kommer att fylla resten av månaden med kan ni ju få fundera på medan jag bjuder på de skakiga handkamera-filmerna jag ändå hann med. Hint: det är inte småbisarra indiedramer om unga människor som finner sig själva till ett melankoliskt soundtrack.

Som genre eller berättargrepp får man nog sätta startskottet till Found footage rakt in i 1980 och Ruggero Deodatos klassiker Cannibal Holocaust där andra halvan av filmen utgörs av det material som återfanns i den sydamerikanska djungeln.

Cannibal holocaust pic

Men någon direkt fart blev det inte innan 1999 och den likaledes klassiska The Blair Witch Project. Det är också där som detta tema tar sin början även om Wikipeda nämner andra föregångare som UFO Abduction, Man Bites Dog, Alien Abduction: Incident in Lake County och The Last Broadcast.

Förutom de filmerna har jag fått en massa tips som jag i nuläget tyvärr varit tvungen att lämna därhän: Black Door, The Collingswood Story, Willow Creek, The Borderlands, Lake Mungo, Frankenstein’s Army, The Sacrament, VHS och The Poughkeepsie Tapes för att nämna några.

Ett par stående inslag kommer att finnas i texterna. Jag har försökt att bedöma mina sedda filmer ur både ett film-perspektiv och ett så att säga Found footage-perspektiv. Alltså: hur väl håller de sig till genrens eller greppets uppsatta ramar, exempelvis med avseende på logik i kameraanvändande? Får man någon förklaring till vem som eventuellt hittat och/eller klippt ihop det filmade materialet till den film vi nu har framför oss? Den bedömningen resulterar också i ett försök att inte bara betygssätta själva filmen, utan också slutresultatet som en medlem i Found footage-filmernas numera inte särskilt exklusiva skara. Det är kanske också lika bra att jag passar på att varna för spoilers, särskilt i de texterna som handlar om uppföljare.

Det finns innan detta maraton ett par sedda filmer av den här typen som jag skrivit om på bloggen, vilka det är kan ni se här.

Alltså: i morgon filmspanartema men övermorgon kastar jag mig över stackarna som gått vilse i skogen. Visst hänger ni med? OBS! Krypandet är inte obligatoriskt.

REC pic

4 reaktioner till “Why don’t you drop that goddamn camera?”

 1. Ho ho ho julafton kommer tidigt i år. F/F hör till en av mina favoritgenrer inom skräckfilmen men visst har genren changerat under senare år och man får vaska ordentligt för att hitta guldkornen. . Fick ett par tips redan i ditt ”förord” tackar 🙂

 2. Kommer med stor förnöjsamhet att följa projektet! Åh vad härligt det är med projekt av detta slag.

  Tyvärr verkar det som att du redan skrivit om Cloverfield, annars hade jag kunnat se fram emot den. Visste du om att det finns en liten, liten found footage i sci-fi-klassikern Serenity??

  Jasså, inte så många american independent coming-of-age filmer som är FF? LOL. Det kan förklara varför jag själv inte sett så många FF…

 3. @Steffo: Härligt!

  @Filmitch: Haha, det finns en viss risk för att de är de enda tips du kommer att hitta.

  @Henke: Trevligt att ha dig med 🙂 Minns ingen FF i Serenity men om du säger att den finns där gör den förstås det. Det kan säkert finnas indie-FF, men kanske inte så många som är skräckfilmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: