Publicerad på förekommen anledning från Movies-Noir som har lagt ut en text om den här gamlingen idag.

***

Extreme MeasuresPublicerad i Västerbottens Kuriren i januari 1997.

alt. titel: Bakom stängda dörrar

Guy Luthan (Grant) är läkare på en av New Yorks många akutmottagningar. Han är duktig på det han gör, men ställs ibland inför svåra moraliska beslut. Vem skall vårdas först – polisen eller knarkaren? En natt får han in en hemlös man som efter att enträget ha bett Guy om hjälp dör. Guy har svårt att släppa detta fall, han har en känsla av att något inte står rätt till. Efter att ha gjort en del efterforskningar som resulterat i att man ber honom släppa fallet gör honom inte mindre misstänksam. När polisen undersöker hans lägenhet efter ett inbrott hittas kokain och Guy avskedas från sin tjänst. Desperat vänder han sig nu till New Yorks undre värld för att få hjälp och kanske finna en lösning på mysteriet.

Detta är en film som skulle tjäna som utmärkt undervisningsmaterial på kurser i etik. Den viktiga frågan är: kan några människoliv offras för att rädda många? Det är en synnerligen intressant fråga men jag tycker inte riktigt att filmen behandlar den med så stor respekt. Det är alldeles för lätt för doktor Luthan att avgöra vad som är rätt och fel, det tar inte ens två sekunder att identifiera skurken och avgöra att han måste ta sitt straff.

Bakom stängda dörrar är en ganska bra film, lugn fastän det är en thriller. Ibland kanske lite väl lugn tyvärr. Regissören Apted lyckades mycket bra i genren med filmen Åskhjärta, men där innehade ju också Val Kilmer huvudrollen. Hugh Grant lyckas inte få någon riktig fart på det hela, och ärligt talat: är vi inte lite trötta på det där pojkaktiga leendet vid det här laget? Jag kräver absolut ingen teutonisk he-man, men det måste väl gå att hitta en skådespelare med en pondus som överstiger en femårings. Men utslaget kan kanske ha påverkats av att Grants flickvän Elisabeth Hurley har producerat hela rasket…

För alla cineaster kan jag till sist tipsa om att hålla utkik efter David Cronenburg, aktuell med den omtalade Crash, i en mindre roll som sjukhusadvokat.

kurrekurrekurre