Noah (2014)

NoahGubben Noak, gubben Noak/var en hedersman

Mja, det skulle nog kunna finnas olika uppfattningar om den saken. Inte för att det finns särskilt många i Noaks omgivning att fråga. Han och hans lilla familj, bestående av fru och tre söner, lever ur hand, i mun, på jordens ödsliga och utarmade slätter.

De som uttömt resurserna är ättlingarna till brodermördaren Kain medan Noak är ättling till Kains något mindre skuldtyngde broder Set. Noak och hans anfäder har alltid levat i vördnad för Skaparen, medan Kains efterföljare, nu med den girige Tuval Kain i spetsen, alltid tagit för sig av det de vill ha.

Det är förstås anledningen till att Skaparen ger Noak, men ingen annan, en hint om att det snart kommer att bli mycket blött om fossingarna. Enda chansen till överlevnad är att bygga en ark eftersom Noak får i uppdrag att rädda alla oskyldiga djur undan syndafloden. Det är bara de syndfulla människorna som måste sköljas bort från jordens yta.

Men om Noak trodde att Tuval Kain och hans anhang stillatigande bara skulle se på medan flytetygsräddningen finns inom räckhåll bet han sig i tummen. Runtomkring arken växer det upp ett vertitabelt flyktingläger där kannibalismen härjar och den starkes lag gäller. Men Noaks son Ham är inte övertygad om att alla med nödvändighet måste vara dömda till döden. Kanske finns det någon flicka som inte bara är ren i själen utan som också skulle kunna tänka sig att bli hans hustru?

Jag blir banne mig inte klok på Darren Aronofskys Noah. Det är svårt att komma ifrån känslan av att regissören, som också skrivit manus och producerat (som alltid ett varningstecken), försökt göra en film som innehåller både och. Både bibelhistoria, lite fantasy och realism. Både religion och ekologi. Både gudomliga ingripanden och mänskliga skuldkänslor. En Skapare men ingen Gud. Eventuell allsmäktighet är upp till tittaren att avgöra. Jag känner mig också övertygad om att denna dubbelhet är högst medveten och inte bara ett olycksfall i arbetet eller en konsekvens av att Aronofsky inte kunnat bestämma sig.

Å ena sidan en Skapare som fixar så att två ensamma människor kan befolka en hel planet utan minsta antydan till genetiska problem. En skapare som skickar sannsyner till den siste rättfärdige mannen och låter det regna i över en månad. Å andra sidan en skapelseberättelse som inte innehåller mer än en första gnista för att sedan övergå i någon slag schematisk evolution på speed för att sedan ändå sluta hos Adam och Eva i paradiset.

Jag uppfattar Noah som ett försök till en ekologisk väckarklocka, men en väckarklocka som faller (eller fullt medvetet går) i fällan att se naturen utan människor som inte bara oskyldig, utan perfekt. Allt som kryper och krälar, flyger och simmar fyller en funktion, the ciiiiircle of life… Att ens benämna naturen som ”oskyldig” jämfört med den ”fördärvade” mänskligheten placerar det hela klart på religionens och inte ekologins planhalva.

Men hur var det då med hedersmannen Noak? Russell Crowe är en passande sammanbiten gammaltestamentlig patriark. Inte mycket till mysfabror om vi säger så. Även här har jag svårt att komma överens med Aronofsky. Det tycks inte vara någon större tveksamhet om att Noak verkligen får syner om syndafloden sända till sig av Skaparen. Men allt som händer sedan då? Blir Noak verkligen galen eller handlar han fortfarande på uppdrag av denne Skapare? Och hur vet han då vad uppdraget egentligen består av?

Noah försöker ställa frågor om vad det innebär att vara människa men gör det i mitt tycke både övertydligt och klumpigt. Det är en beskyddande herde (Noak) mot en mordlysten rövarbaron (Tuval Kain). Ingen högoddsare när det handlar om vem som vinner slutstriden om vi säger så.

Förutom de här invändningarna är Noah förstås också svultstig så det räcker till och blir över. Kanske hade filmen kunnat räddas av fenomenala skådespelarinsatser men återigen är filmen ute på alldeles för djupt vatten utan simborgarmärke. Ingen av de huvudsakligen inblandade får mig för en sekund att glömma att det är en film jag tittar på.

Det finns egentligen aldrig någon dialog, istället får vi två eller flera människor som läser sina repliker mot varandra på rätt ställen. I vanliga fall tycker jag att både Jennifer Connelly (Noaks hustru Naameh) och Emma Watson (adoptivdottern Ila) är duktiga men här känns de fyrkantigare än arken själv. Mr Crowe är som sagt mest sammanbiten. I A Beautiful Mind kunde jag tro på Russell och Jennifers relation, så icke här.

Räddningen blir det visuella och auditiva. Noah är mestadels ruggigt snygg (till och med i 3D!) och hustomten Clint Mansell ger resonansbotten till det bombastiska på ett positivt sätt. Men det är klart att man kan undra om det är värt att lägga nästan 140 minuter på att få med sig en jäkligt snygg och bra tonsatt syndaflodsarkscen.

star_full 2star_full 2

Några tappra filmspanare har gett sig i kast med Noah än så länge: Filmitch, Jojjenito, Har du inte sett den?, TNE-podden och Filmparadiset.

21 reaktioner till “Noah (2014)”

  1. Haha, jadu, det är inte någon ”hedersmansaura” över Noah i den här filmen direkt, jag får snarare ”gubbsnoppsvibbar” än någonting annat. 😉

    Filmen är väldigt väldigt….konstig….tycker jag. Jag blir inte klok på den, jag blir inte klok på Aronofskys baktankar, vad han vill ha sagt. Eller har han bara fått en stooooor påse pengar och typ ”gör vad du vill”-instruktionen och sen gjort just det utan att tänka efter? Jag tycker det känns just så.

  2. Väldigt tjurig text (och underhållande) för att sen ändå hamna på en tvåa. Trodde på en etta när jag läste och scrollade neråt. 🙂 Men det var alltså det som nämner i sista stycket som hindrade ettan.

    Håller med om att Darren verkar vilja få med både och, fantasy och realism på samma gång. Tyckte blandningen var intressant, men visst, lite konstig.

    Tack för ping!

  3. @Fiffi: Och nu är jag ju så nyfiken så jag måste fråga: finns det någon som avger ”tantmusvibbar”? Har för mig att det stod något på Wikipediasidan om att Aronofsky alltid varit intresserad av just den här bibliska berättelsen. Han har kanske inte klarat av att döda sin älskling? Men du har sett den? Letade efter text, men hittade ingen.

    @Jojjenito: Nja, blev som vanligt — man fokar på det som gör att filmen inte får ett ännu bättre betyg. Den var ändå rätt maffig… Men jag är lite för fyrkantig för att riktigt gilla den där blandningen, den skapar för många frågetecken. Hur mockar de exvis ut efter alla djuren eftersom de verkar befinna sig i en drogad men ändå ”vanlig” sömn?

    Ping — because it’s the christian thing to do? 😉

  4. @Sofia:
    Jag såg den för ganska länge sedan men har en redig text-kö på bloggen nu så den får vänta en stund till, det kändes inte jätteviktigt att få upp den snabbt 😉
    ”Tantmusvibbar”? Klart det finns. Det måste finnas. Återkommer när jag kommit på nåt bra exempel 🙂

  5. @Fiffi: Den kan absolut vänta, men det ska bli spännade att se vad du skriver. Jag fick en spark i baken av Filmitch text.

  6. Japp, märklig var namnet. Men ändock: strået vassare än boken. 🙂

    Om man ser till Aronofskys tidigare mönster så kommer iaf nästa film bli fantastisk. Så inget ont som inte har något gott med sig. Heh.

  7. @Plox: Sant och, om inte annat, längre 😉 Fast jag tyckte både The Wrestler och Black Swan var bra. Men du gillade alltså inte The Wrestler?

  8. Tack för ping. Du satte verkligen fingret på filmens stora problem: Skådespelarinsatserna eller om man ska vara rättvis personregin. De är allt lite väl träiga och trista bortsett från kanske Ham och Tuval Kain och ett eller annat dataanimerat djur 😉 Det är just detta som gör att jag har svårt för s.k religiösa filmer de blir lite fyrkantiga och torra. Jag bävar inför Bale som Moses gäääääsp.

  9. @Filmitch: Ojdå, Bale som Moses, här har jag missat något. Ska han göra en Charlton? 😉 Men jag är böjd att hålla med dig, både han och Crowe är alldeles för straight laced för att funka i den här typen av filmer.

  10. @Sofia och @Filmitch: Såg faktiskt en trailer för Moses-filmen med Bale innan apfilmen. Verkar fokusera på Moses och hans relation med Ramses. Kändes lite högtravande.

  11. Såg precis Moses trailern – om tanken med en trailer är att man ska bli sugen av att se en film kan jag lugnt säga att den inte lyckades. Och ang. R.S när gjorde den karln en riktigt bra film? Blade runner?

  12. @Filmitch: Prometheus? 😉 Jag gillade både Gladiator och Hannibal. Men det är klart, frågan är om de kan kvalificera som _riktigt_ bra filmer…

  13. @Filmitch: Prometheus var rätt långt från ok, tycker jag… Fast måste en regissör producera något som är riktigt bra för att man ska kunna ha vissa förhoppningar? Då är det ju inte många som platsar. Jag tycker tex Gladiator skulle kunna tas som intäkt för att Moses i alla fall inte helt säkert blir en totalflopp.

  14. I fallet med Moses hyser jag inga positiva förhoppningar av den anledning att just religiösa filmer ofta är trista och torra och trailern infriade mina farhågor med råge.
    Jag tycker att Ridley Scott fått oförtjänt god kritik särskilt med tanke på om man ser på vad han gjort. Han lever gott på Alien & Bladerunner för så mycket mer har han inte gjort som är jättebra. Däremot har han gjort en handfull ok filmer men det är han inte ensam om.

  15. @Filmitch: Ja, jag måste ju ge dig rätt i det att jag iaf inte kan påminna mig om en bra religiös rulle. Sedan är ju jag inget die hard fan av Bladerunner, så i min värld är Ridley mest en ok regissör. Jag menade bara att hans namn ändå andas mer potential än tex Paul Anderson eller ngn helt okänd TV-regissör.

  16. Men allra mest intressant vore om Uwe Boll hade satt tänderna i projektet då hade jag nog masat mig iväg till biografen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: