2010 års tio bästa filmer

Ingen gemensam listpostning den här gången, men när det går ut önskemål på årsbästalistor för det inte allt för avlägsna året 2010 är det klart att man ställer upp. Tidigare har jag presterat en rätt kortfattad ALIMo-lista för året.

***

10. Tucker and Dale vs. Evil
En charmig, klurig och riktigt underhållande slasherspoof.

Tucker and Dale pic

9. Shutter Island
Snygg mental-thriller men det saknas något för att få upp duon Scorsese och DiCaprios 2010-skapelse till absolut toppskiktet.

Shutter Island pic

8. The Ghost Writer
En trevligt gråmurrig paranoia-thriller av rätt klassiskt snitt.

Ghost Writer pic

7. Devil
Shyamalan står endast för story och då blir det helt plötsligt bra. Pinsamt att Shyamalans egen film från samma år, The Last Airbender, är en magnifik kalkon.

Devil pic

6. Trolljegeren
I likhet med Tucker and Dale… en underhållande film som vilar mer på humor än på spänning. Ett bra utnyttjande av found-footage-genren och en tidig nordisk film om klassiska folktrokritter.

Trolljegeren pic

5. The Social Network
Ok, vi fattar, Mark Zuckerberg är ett arsle. Men ett smart arsle som det tack vare teamet David Fincher och Aaron Sorkin blivit en både snygg och slagfärdig film av. Årets enda BOATS om vi inte räknar Bill Cunningham.

The Social Network

4. Inception
Leonardo Wilhelm DiCaprio är en energisk typ som hinner med huvudroller i två filmer det här året. Eftersom jag till skillnad från Shutter Island inte har någon litterär förlaga att jämföra mot i Inception går DiCaprio-Nolan segrande ur striden.

Inception pic

3. Bill Cunningham New York
Till dags dato Filmspanarnas enda gemensamt sedda dokumentär, men vilken dokumentär sedan! Kärleksfullt och ödmjukt om en modefotograf som satt sin prägel på branschen under en stor del av sina modiga 83 år (och han hänger fortfarande med vad jag kan se).

Bill Cunningham pic

1,5. Black Swan
Delat kvinnligt i toppen! Natalie Portman är pressad från alla håll, inte minst inifrån. Vem hade kunnat tro att Darren Aronofsky skulle följa upp hyllade The Wrestler med en minst lika hyllad dans-film? Eller att balett kunde vara så mardrömslikt för den delen…

Black Swan pic

1,5. Winter’s Bone
Natalie snattade Oscarsstatyetten från Jennifer Lawrence och även om jag verkligen gillar Jennifers Ree Dolly var hon i det här läget ett oprövat kort. White trash-misär är bara förnamnet och Natalies mentala press har ersatts av en högst pragmatisk sådan. Med en borttappad pappa måste det skrapas ihop borgenspengar där inga sådana finns.

Winters bone pic

Hedersomnämnanden: Toy Story 3, Shrek goes Fourth, Monsters, The Crazies, Temple Grandin, Paranormal Activity 2, I Spit on Your Grave

Några bloggare har också redan skapat sina listor
Movies-Noir
Fripps filmrevyer
Fiffis Filmtajm

Nu har också Filmitch och Jojjenito hoppat på listtåget.

17 reaktioner till “2010 års tio bästa filmer”

 1. Åh så underbart det är med en kaffe och en årstopplista på morgonen av ens första dag på semestern! Tack Soffan.

  Har sett alla utom Devil och Trolljegeren, men jag skulle gärna se dem båda. Kände inte ens till Devil för jag läste din lista. Vad är det för film. Djävlig?

  Vi hade några överlapp; The social network, Inception, Black swan och Winters bone.

  Det verkar som att du inte sett Never let me go…?

  Av de övriga är nog Tucker and Dale den jag gillar mest.

  Kul att du nämner tv-filmen Temple Grandin i dina bubblare. Det är en otrolig film. Jag har med Tory Story 3 på min lista men det vete katten om den skulle få plats om jag skrev om listan idag.

 2. Härligt att jag kunde leverera lite underhållning till kaffe och semester 🙂 Vill minnas att det var en hel del snack om Devil precis när den kom och jag tyckte den var en rätt bra övernaturlig thriller.

  Nope, Never Let Me go är en av de ”stora” från 2010 som jag inte kommit fram till ännu.

 3. Härligt Sofia! Listor är mums! Och tack för filmtipset Tucker and Dale vs. Evil, den har jag inte sett.

  Vi har inte så värstas många överlapp – endast en vad jag kan se – men 2010 är ett år då jag ”fipplat” lite och hux flux frångått min ”lag” att alltid gå efter ImdB:s info om årtal. Men jag ids inte ändra 😉

  2010 är hur som helst ett bra år, Devil var en spännande liten film och om Winter’s Bone tycker vi inte alls lika 😉

 4. Jag hade nog placerat Shutter Island och Inception högre, tycker de är grymt bra! Devil… Nja, tyckte den hade något i början men det blev bara utflippat på slutet. Winters Bone måste jag se, har haft den på listan länge. 🙂

 5. @Fiffi: Åhå, jag hade kunnat svära på att du skulle ha sett Tucker & Dale… Men den tror jag att du skulle gilla, svårt att inte charmas om man gillar slashers.

  @Magnus: Jag kan hålla med om att Devil inte höll hela vägen ut, får väl skylla på att jag fortfarande har många filmer kvar att se från 2010 😉 Och jag kan förstås inte annat än rekommendera Winter’s Bone, särskilt som jag i vanliga fall inte alls är särskilt sugen på white trash-filmer.

 6. @Magnus: Japp, tyckte boken fick till en mycket bättre stämning. Och så försvann förstås grejen med twisten i filmen när man visste vad det hela gick ut på.

 7. Hå hå spännande men inte många överlapp vad jag kan se – min lista kommer i veckan.
  10. Bra och rolig film – flismaskinen 🙂
  9. Funkade inte alls för mig, hade kanske varit bättre om jag inte läst boken först.
  8 Gillade inte boken men filmen är mycket bra.
  7 – 6 Helt ok filmer, och trollen är maffiga.
  5 Har inte alls begripit den filmens storhet en standard BOATS
  4 Oh ja 🙂
  3 Ej sett
  1.5 Jag tror att dess storhet gick förbi mig mao det är min smak som det är fel på.
  1.5 Har sagt det förut och säger det igen- filmen känns som ett förlängt Grotesco-avsnitt. Funkade inte alls men du skriver att du vanligtvis inte gillar W/T filmer ngt jag gillar så det kanske är häri skillnaden ligger?
  Någon/några överlappningar har vi trots allt.

 8. @Filmitch: Åhå, då ska det bli spännande att se din lista, det ser ut som om vi max kommer att ha Tucker & Dale, Ghost Writer och Inception gemensamma. När det gäller Shutter Island hade jag också läst boken men tyckte att filmresultatet ändå blev ok. Som sagt, det saknas en hel del hyllade filmer för det här året för min del och listan är förstås en reflektion av det.

 9. @Sofia: Håller med, tyckte boken byggde upp stämningen väldigt bra! Fast jag tyckte filmen höll sig rätt bra ändå, även om jag visste hur den skulle sluta. Lehane skriver bra över huvud taget.

 10. Nej, men stort tack – där fick jag tips på två böcker att läsa snarast! Grymt bra recensioner, förresten!

 11. @Magnus: Tack — det var roligt att höra. The Given Day är ju första delen i en serie där jag tror att det kommit minst en del till.

 12. Lite sent, men nu ska jag kommentera din lista.

  10. Tucker and Dale vs. Evil – Känner till, men ej sett. Verkar dock kunna vara värd en titt.
  9. Shutter Island – Med på min lista, fast längre upp. Gillade den uppenbarligen.
  8. The Ghost Writer – Också med på min lista. Inte så högt, men den funkade fint även vid omtitt. Märker att det är Polanski som regisserat.
  7. Devil – Ännu en jag inte sett, men känner till. Får se om man tar sig en titt.
  6. Trolljegeren – Inte heller sett och valt bort. Fast kanske borde ge den en chans?
  5. The Social Network – Inte så plågsam som väntat, men inte på min lista.
  4. Inception – Given på listan och en film som växte på mig vid omtitt. Tål att ses om igen.
  3. Bill Cunningham New York – Ej sett, men om/när jag kör dokumentärer igen ska jag lägga den på minnet.
  1.5. Black Swan – Mmm, är lite kluven för den skapar en tät atmosfär och bra är den, men är inte helt förtjust/såld på slutet.
  1.5. – Winter’s Bone – Utan tvekan Jennifer Lawrence bästa roll innan hon blev förstörd. Ingen toppfilm för egen del, men klart stabil. Utanför topp tio hos mig.

  Intressant nog fyra filmer jag inte sett, men alla fyra kan jag tänka mig att se så tack för tipset.

  Du nämner inte följande filmer som jag har på min topp 10: Hämnden (Hævnen), Incendies, Never Let Me Go, The Silence, Senna samt Blue Valentine. Alla du inte sett borde du se 😉

  Förresten, min riktiga topp 10 för 2010 hittas här.

 13. @Movies-Noir: När det levereras så här matiga kommentarer får de komma hur sent som helst 🙂 Alltid kul att kunna inspirera, förutom dokumentären skulle jag förstås särskilt vilja pusha för Trolljegeren men den bygger iofs på att man inte hatar found footage-greppet. För min del är 2010 fortfarande ett så pass nytt år att jag har måååånga filmer kvar att se. Villeneuve har jag faktiskt inte sett en enda film av ännu, så han står helt klart på listan. Detsamma gäller Never Let Me Go och Blue Valentine som ju många andra också sagt snälla saker om.

 14. Ja, haha, här kände man sig i alla fall lite mer hemma än hos herr Filmitch. Ingen film är okänd för mig även om jag inte sett alla.

  10. En av de jag inte sett, vilket inte är speciellt oväntat då ju spoofs inte riktigt är min grej. 😉
  9. Jag gillade faktiskt inte denna. Tyckte den ballade ur fullständigt mot slutet och blev en fånig skräckis. 2/5. Gillade dock inledningen.
  8. Japp, high-five. Murrig var ordet.
  7. Jag har varit sugen på den här länge. Gillar djävulsfilmer och upplägget låter spännande.
  6. Gillade denna vilket var lite oväntat med tanke på att det är found footage OCH humor. Räcker inte för en topp-10-placering dock. Gillade verkligen användandet av nordisk folktro. Känns dock som den genren aldrig riktigt tog fart som den borde ha kunnat. Den kanske dog iom Vittra…
  5. Bra men räckte inte för att slå sig in på min lista.
  4. Något överskattad i mina ögon.
  3. En trevlig dokumentär men inte den som tog sig in på min lista.
  1,5. Yes, high-five. Aha, Portman fick alltså en Oscar för den här. Det hade jag glömt. Men det var hon värd.
  1,5. Mja, bra, men av nån anledning blev jag inte överförtjust. Och Jennifer har väl fått sin gubbe nu? För ”Du gör mig galen!” väl?

 15. @Jojjenito: Jag är rätt övertygad om att min lista bär märken av att jag inte sett särskilt mycket film från 2010. Förhållandevis, alltså 😉 Tror exvis att Never Let Me Go säkert skulle kunna slå ut iaf Shutter Island. Och ja, jag vill minnas att Jennifer fick för Silver… Just, sorry, ska förstås lägga till länk till din lista.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: