X2: Charles Stross i korthet (2004 och 2006)

The Atrocity ArchivesThe Atrocity Archives (2004)

Bob Howard håller på att förgås i det byråkratiska helvete som är The Laundry, den engelska underrättelsetjänsten som sysselsätter sig med det ockulta. I ett försök att bryta tristessen från skrivbordsjobbet anmäler han sig till fälttjänstgöring, vilket dock ska visa sig vara lite väl intressant för IT-teknikern.

Han få i uppdrag att skydda filosofiforskaren Mo som av någon anledning tycks vara målet för ett gäng ondsinta terrorister. De blir inte mindre farliga av att uppenbarligen ha samröre med det nazistiska Ahnenerbe, vars mål bland annat var att öppna portaler mot andra dimensioner.

Mja, mjnä, jag vet inte, jag… Särskilt min bror har sjungit Charles Stross lov i de flesta tonarter och jag måste förstås hålla med om att författaren har skapat en nära nog perfekt korsning mellan spiongenren à la Len Deighton, ockultism och Lovecraftuniversa. Dessutom har författaren vunnit drösvis med priser för sina alster.

Det irriterande är att jag tycker att jag borde älska Bob Howards äventyr med amuletter, onmämnbara tentakelfasor och total quality management, allt berättat i en lagomt torrironisk stil. Kanske blir det för tekniskt, för perfekt? Jag hade betydligt lättare att ta till mig lekfullheten i Thursday Nexts mer litterära äventyr. Bob Howards (ibland väldigt detaljerade) vetenskapliga och IT-mässiga referenser tilltalar mig helt enkelt inte lika mycket.

Pluspoäng för den halsbrytande blandningen mellan själsdödande kontorsvardag och själsdödande dimensionsrysligheter. Minuspoäng för…mig?

star_full 2star_full 2star_half_full

The Jennifer MorgueThe Jennifer Morgue (2006)

När Bob Howard blir utsänd på ett nytt uppdrag är det frågan om han inte tvingas ta sig vatten över huvudet i rent bokstavlig mening. Sammankopplad på ett mentalt plan med den fala amerikanska agenten Ramona Random måste han inte bara fixa uppdraget utan också oroa sig för vad Mo (japp, de hookade upp efter The Atrocity Archives) ska säga om hans känslor inför Ramona.

Arbetet den här gången går ut på att försöka stoppa den onde biljonären Ellis Billington från att fullfölja projekt JENNIFER MORGUE, dock något oklart exakt vad projektet går ut på. Vad som är helt uppenbart är dock att inga andra än Bob och Ramona har en chans att stoppa Billingtons planer. Superskurken har nämligen skapat en intrikat förtrollning som bygger på att Bob måste spela en avspänd James Bond-karaktär med allt vad det innebär av smokingklädsel, martinidrickande och casinobesök på karibiska öar.

Lite mindre mjnä än The Atrocity Archives, helt klart. The Jennifer Morgue har en bättre sammanhållen och strukturerad historia och känns generellt mer genomarbetad. Jag (eller snarare genus-o-metern) gillade särskilt den lilla twisten vi blir serverade på slutet.

Och ändå är det något mellan mig och Charlie som inte klickar. Och den här gången tror jag att jag kommer att sluta försöka. Men är du en teknik-/datornörd med faiblesse för både spionskildringar och Lovecraft är sannolikheten stor att ni kommer att komma alldeles utmärkt väl överens. Lycka till!

star_full 2star_full 2star_half_full

2 reaktioner till “X2: Charles Stross i korthet (2004 och 2006)”

  1. Vet inte om jag är en tekniknörd men trots din något ljumma inställning verkar de här böckerna an anings intressanta. Lägger de på lut till framtiden.

  2. Absolut, de tillhör den där kategorin hyllade böcker som gör att man börjar fundera på vilket fel det är på mig som inte gillar dem 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: