2008 års tio bästa filmer

Då var det listdags igen! Den här gången är vi så innovativa att vi går rakt på 2008.

***

10. WALL-E
Det moraliska budskapet blir i sann Disney-anda väl övertydligt och kletigt men den tekniska fingerfärdigheten och förmågan att ge två robotar mer personlighet än alla mänskliga karaktärer tillsammans gör filmen listvärdig.

Wall-e pic

 

9. In Bruges
Tragik och komedi i skön harmoni. Aldrig trodde jag att Colin Farrell skulle kunna få ur sig en rollprestation som den gnällige torpeden, vilken bär på en stor skuld.

In Bruges pic

8. The Hurt Locker
Kathryn Bigelows Oscarsdunderhit. Trots att filmen beskriver “kriget mot terrorismen” ur ett perspektiv känns den ändå nyanserad eftersom fokus snarare ligger på det privat psykologiska planet.

The Hurt Locker pic

7. Cloverfield
Filmen som fick mig att inse att det kanske kunde finnas en poäng med det däringa found footage-greppet trots allt. Frågan är om Cloverfield ännu har toppats i formidabelt utnyttjande av det berättandet, jag är tveksam.

Cloverfield pic

6. Ip Man
Ingen bokstavstrogen biopic men vad gör väl det när man blir serverad så här grymt snygga Wing Chun-fajter?

Ip Man pic

5. The Wrestler
Gjorde för Mickey Rourke vad Iron Man gjorde för Robert Downey Jr. Kanske framförallt fascinerande för sin beskrivning av hur livet ter sig för målgruppen ”avdankade fribrottare”.

The Wrestler pic

4. Die Welle
En historia som nu har rätt många år på nacken men som fick ny aktualitet inte bara genom en stabilt genomförd film utan också att den var tysk. Visst är budskapet övertydligt men berättandet är ändå så pass engagerande och skådespelarna så pass duktiga att filmen fixar biffen.

Die Welle pic

3. Bronson
En verkligt annorlunda biopic som fick mig att börja ana något av Tom Hardys storhet.

Bronson pic

2. The Dark Knight
Enligt min mening den klart bästa av Nolans Batmanfilmer och det är enbart tack vare Heath Ledger. Hans Joker är en toppkandidat till titeln bästa filmskurk.

Dark Knight

1. Vals Im Bashir
Om Bronson var en annorlunda biopic är Vals Im Bashir en annorlunda dokumentär där Ari Folman försöker klarlägga sina egna och generationskamraternas upplevelser under kriget mellan Libanon och Israel. Visuell påhittighet och andlös fasa sammantvinnas med absurda stråk.

Waltz with Bashir pic

Hade (nästan) lika gärna kunnat vara med på listan: Iron Man, Hunger, The Bank Job, Frost/Nixon

Bubblare: The Curious Case of Benjamin Button, Happy-Go-Lucky, Max Manus, Johnny Mad Dog, Gake no Ue no Ponyo, Tropic Thunder, JCVD, Milk

Den här gången var vi fler som ville tycka till om 2008:
Fiffis Filmtajm
Spel och film
Jojjenito
Flmr
The Nerd Bird
Filmitch
Fripps filmrevyer

Movies-Noir är ute i god tid och publicerade sin lista för två år sedan.

18 reaktioner till “2008 års tio bästa filmer”

 1. Vilken spridning som sagt. Jag förväntade mig en stor spridning, men jag är ändå lite blown away, överraskad över hur många olika filmer som kom upp. Men är alla från 2088?

  Vi har i alla fall fyra överlapp! Nästan helt identiska listor känns det som i sammanhanget. Jag har inte sett dina 1,3,4,6…

  Nästan bara du och jag i The Dark Knight-hörnet, Sofia. Vi får väl gå iväg och meta och drömma om Heath Ledgers Jokern a la ”Du och jag, Alfred. Du och jag.”

 2. Heh, från 2088 tror jag nästan ingen är men man kan ju aldrig vara för säker 😉 Jag har ju i sedvanlig ordning gått på IMDb, men som vi märkte i fallet Cabin in the Woods kan det ju vara ett par filmer som då ligger på fallrepet. Jag rekommenderar förstås alla filmerna på listan, men fyran är jag iaf inte ensam om så den kanske ska ses som den starkaste kandidaten för en titt?

  Sounds like a plan. Men vi fick väl med oss ett par till, va? Och så kan vi onda lite mot Steffo och Filmitch som lever i villfarelsen att Iron Man skulle vara en bättre film.

 3. Ja då ska vi se:
  10 Var med en stund men föll ut pga konkurrensen
  9 Check
  8 Mellanöstern, har dock sett den men var oimponerad
  7 Check
  6 Kanske borde se om – missade jag dess storhet?
  5 En av de sista som förlorade en plats på listan
  4 Ok men den ballar ur mot slutet
  3 Kanske borde se om: Hardy är en favorit men jag hade svårt för filmens utförande. Kan bli bättre när jag är förberedd
  2 Var också med i loppet men faller på sin längd.
  1 Mellan pust östern 😦
  Spridningen fortsätter…….

 4. @Filmitch: I sanning stor spridning — så jäkla kul! Ip Man såg jag mot The Grandmaster så den blev kanske bättre än vad den egentligen var. Eller också är jag för lättimpad av martial arts-filmer. Die Welle kan jag hålla med om att den inte är lika tajt hela vägen. Och jag tror absolut att Bronson kan tjäna på att man vet vad man har att vänta. Det gjorde det för mig iaf.

 5. The Wrestler gjorde för Mickey Rourke vad Iron Man gjorde för Robert Downey Jr vad Iron Man 2 gjorde för Mickey Rourke. Fast hade inte The Wrestler funnits så hade Mickey Rourke knappats fått en roll i Iron Man 2. It goes roundandroundandround.

  Walle:E är en sån fin film, så outsägligt snygg dessutom så jag blir glad över att se den på din lista (den halkade ur min). Annars har vi ju faktiskt några överlapp i alla fall. Inte många men…tre 🙂

 6. Åh Sofia, du påminde mig om att Max Manus ju kom 2008! Det missade jag 😦 Men jag skyndade mig och la till den under titeln ”hedersomnämnande”. Jag älskar Max Manus! Å vad kul att du delar min entusiasm för Waltz with Bashir. I övrigt har vi några överlapp, nästan i omvänd ordning på listan, men ändå. In Bruges, Hurt Locker, Dark Knight och Wall-E.

  Cloverfield fastnade jag aldrig riktigt för, och The Wrestler skulle jag behöva se om. Har för mig att jag gillade den skarpt men krävs dock en omtitt. Men jag har en pinsam bekännelse: jag har inte sett Die Welle. Fråga mig inte varför, det bara är så.

 7. @Fiffi: Ja, jag blev riktigt glad när jag insåg att jag av misstag inkluderat Funny Games och därmed kunde plocka tillbaka Wall-E. Är det kanske du, jag och Henke som håller Dark Knight högst på våra listor?

  @Filmitch: Ettan men inte uppföljaren. Tvån blir nog av så småningom eftersom vi bägge två gillade originalet riktigt skarpt.

  @Cecilia: Ja, jag hade nästan trott att jag skulle få se Max uppe på din lista. Men den enda nordiska som verkar ha kvalificerat sig hos någon är Låt den rätte… vad jag kan minnas. Die Welle rekommenderar jag förstås, i likhet med Fiffi — there’s no time like the present! 😉

 8. @sofia: Ja, Max Manus hade verkligen hamnat där, men nu fick den nöja sig med hedersomnämnande eftersom jag inte pallar peta bort nån så här sent påkommer. Känns som om jag har tillräckligt med politik och krig på listan ändå 😉 Som det ser ut nu är jag jäkligt pepp på att se Die Welle, och att se Dark Knight igen. Bronson har jag sett å har för mig att jag gillade, fast den var rätt ubervåldsam och skruvad om jag minns rätt.

 9. @Cecilia: Kul om du skulle komma fram till Die Welle. Japp, Bronson var både våldsam och skruvad men jag gillade dess rätt speciella stil.

 10. Det tråkiga med Cloverfield är att de fegar ur med found footage-idéen. Det hade varit mer spännande, och mer genuint, om exempelvis personer plöstligt inte är med längre, för de dog när kameran inte filmade dem, och att kameran ibland filmar något meningslöst, som en tom gatan, medan man hör att det är full kalabalik bakom kameran, något vi inte ser. Nu blir found footage bara = skakig handkamera.

  Jag har inte sett alla på din topp-tio lista men av de jag sett är Hurt Locker min favorit. Mina 2008-favoriter är annars två franska, Sommarminnen och En julberättelse och iranska Song of Sparrows. Tropic Thunder är en bubblare till topp tre. (Tom Cruises dans räcker som motivering.)

 11. @Fredrik: Visst har du rätt i att Cloverfield följer en dramaturgi istället för att vara en ”ren” found footage. Nu var det faktiskt ett tag sedan jag såg den, men är inne i ett FF-il så det skulle kanske vara bra att se om med lite fräscha ögon. Och det är bra att du påminner om att man generellt är dålig på att se film som inte är amerikansk eller engelsk. Särskilt om de är gjorda utanför Europa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: