Då var det listdags igen! Den här gången är vi så innovativa att vi går rakt på 2008.

***

10. WALL-E
Det moraliska budskapet blir i sann Disney-anda väl övertydligt och kletigt men den tekniska fingerfärdigheten och förmågan att ge två robotar mer personlighet än alla mänskliga karaktärer tillsammans gör filmen listvärdig.

Wall-e pic

 

9. In Bruges
Tragik och komedi i skön harmoni. Aldrig trodde jag att Colin Farrell skulle kunna få ur sig en rollprestation som den gnällige torpeden, vilken bär på en stor skuld.

In Bruges pic

8. The Hurt Locker
Kathryn Bigelows Oscarsdunderhit. Trots att filmen beskriver “kriget mot terrorismen” ur ett perspektiv känns den ändå nyanserad eftersom fokus snarare ligger på det privat psykologiska planet.

The Hurt Locker pic

7. Cloverfield
Filmen som fick mig att inse att det kanske kunde finnas en poäng med det däringa found footage-greppet trots allt. Frågan är om Cloverfield ännu har toppats i formidabelt utnyttjande av det berättandet, jag är tveksam.

Cloverfield pic

6. Ip Man
Ingen bokstavstrogen biopic men vad gör väl det när man blir serverad så här grymt snygga Wing Chun-fajter?

Ip Man pic

5. The Wrestler
Gjorde för Mickey Rourke vad Iron Man gjorde för Robert Downey Jr. Kanske framförallt fascinerande för sin beskrivning av hur livet ter sig för målgruppen ”avdankade fribrottare”.

The Wrestler pic

4. Die Welle
En historia som nu har rätt många år på nacken men som fick ny aktualitet inte bara genom en stabilt genomförd film utan också att den var tysk. Visst är budskapet övertydligt men berättandet är ändå så pass engagerande och skådespelarna så pass duktiga att filmen fixar biffen.

Die Welle pic

3. Bronson
En verkligt annorlunda biopic som fick mig att börja ana något av Tom Hardys storhet.

Bronson pic

2. The Dark Knight
Enligt min mening den klart bästa av Nolans Batmanfilmer och det är enbart tack vare Heath Ledger. Hans Joker är en toppkandidat till titeln bästa filmskurk.

Dark Knight

1. Vals Im Bashir
Om Bronson var en annorlunda biopic är Vals Im Bashir en annorlunda dokumentär där Ari Folman försöker klarlägga sina egna och generationskamraternas upplevelser under kriget mellan Libanon och Israel. Visuell påhittighet och andlös fasa sammantvinnas med absurda stråk.

Waltz with Bashir pic

Hade (nästan) lika gärna kunnat vara med på listan: Iron Man, Hunger, The Bank Job, Frost/Nixon

Bubblare: The Curious Case of Benjamin Button, Happy-Go-Lucky, Max Manus, Johnny Mad Dog, Gake no Ue no Ponyo, Tropic Thunder, JCVD, Milk

Den här gången var vi fler som ville tycka till om 2008:
Fiffis Filmtajm
Spel och film
Jojjenito
Flmr
The Nerd Bird
Filmitch
Fripps filmrevyer

Movies-Noir är ute i god tid och publicerade sin lista för två år sedan.