För ett par veckor sedan dök det plötsligt upp en massa filmtopplistor över året 2009. De var kul att ta del av och jämföra, så det är klart att jag ville haka på nästa gång tillfälle gavs. Och det gjorde det i form av året 1988. Jag har tidigare skrivit om lite olika filmer som kom det här året för ett par år sedan, men det här är en mer renodlad topplista. Mycket nöje!

***

10. The Naked Gun
Utan någon som helst aning om att det existerat en TV-serie som hette Police Squad! framstod Leslie Nielsens klantige Frank Drebin i ett förklarat komiskt skimmer. En film lika fullproppad med one liners som ett paket A-fil är med Acidophilusbakterier (keeps you regular!).

Naked Gun pic

9. Heathers
En annorlunda high school-film med färgstarka vibbar från både Tim Burton och Baz Luhrmann men klart mörkare och mer cynisk. En uppfriskande version på det urgamla temat om att våga gå sin egen väg. Både Christian Slaters och Winona Ryders bästa film, varken förr eller senare. En härligt stark hjältinna skadar ju inte heller – en av listans alltför få Bechdel-märkta.

Heathers pic

8. Bloodsport
Det går ju inte att hoppa över hoppsparkens Adonis när årets film dessutom är en av belgarens bästa. Hämndlystnad, träningsmontage och övernaturlig sinnesnärvaro i en perfekt blandning.

Bloodsport pic

7. Dangerous Liaisons
En iskall Glenn Close är andlöst magnifik – bitter, intrigerande och i vitpudrad peruk. Kan vara den första film där jag insåg att historien kunde vara lika röjig som 80-talet.

Dangerous liasions pic

6. A Fish Called Wanda
Jamie Lee Curtis! Kevin Kline! John Cleese! Michael Palin! En stadigt minskande flock bjäbbande yorkshireterriers!

A fish called wanda pic

5. The Big Blue
Luc Besson skapade en ojämförlig stämning med hjälp av drömska bilder, besatthet och en dömd kärlek. Aldrig tillförne hade havsdjupen förefallit lika lockande.

The Big Blue

4. Mississippi Burning
En Viktig film som kanske var en av de första som gav mig en insikt om att USA inte alltid är det förlovade landet. En elegant balans mellan historiska och nutida orättvisor samt en icke föraktlig portion spänning.

Mississippi Burning pic

3. Who Framed Roger Rabbit?
Anno ’88 tycktes samspelet mellan Bob Hoskins buttre privatdeckare och den tecknade Roger sömlöst. Filmen känns också som en föregångare i sin drift med den väldigt barnvänliga tecknade filmen, i Eddie Valiants LA och Toon Town får klassiska figurer nytt och inte alltid lika idylliskt liv. Jämsides med Marquise Isabelle de Merteuil är Judge Doom en ypperlig filmskurk, om än betydligt mindre iskall.

Roger Rabbit pic

2. Rain Man
För min del är detta första gången Tom Cruise bevisar att han inte kan skrika utan att rösten tuppar sig. Däremot kan jag inte påminna mig att han springer särskilt mycket i Rain Man, här är det ju bilåkande som står i fokus.

Rain Man pic

1. Die Hard
Bruce Willis kliver med besked ut i rampljuset. Filmens enda nackdel torde vara att den tuffe och starke men ändå känslige superhjälten gör sig av med en av filmhistoriens bästa skurkar (de är många det här året) – en utsökt Alan Rickman.

Die Hard pic

Ett år med många bra filmer. Här följer några bubblare som (nästan) lika gärna hade kunnat vara synliga på listans lägre regioner: Accused, Beetlejuice, Akira, Hairspray, Labyrinth, Frantic, Willow, Paperhouse och Dirty Rotten Scoundrels.

Självklart är ovanstående lista optimal, men ni kanske vill se vilka bilder de andra filmspanarna valt för att illustrera 1988 års tio bästa filmer?
Fripps filmrevyer
Flmr
Movies-Noir

Fiffi har redan bestämt sig för att det inte finns något bättre år än just detta och även Filmitch har varit inne och pillat ihop en lista tidigare.