The Viking Queen (1967)

Alt. titel: Blodshämnd

The Viking QueenBefore William Wallace, there was…The Viking Queen…

Tänker man på Hammer är det lätt att få bilder av bloddrypande hörntänder och skräckinjagande ritualer för ögonen. Men som exempelvis One Million Years BC visar, var det inte bara lågbudgetskräck som stod på agendan. Det fanns ambitioner att göra lågbudgethistoria också.

Den brittiska övärlden är under ockupation av det romerska imperiet. Och även om varken soldater eller officerare direkt njuter av de usla väderförhållandena och striderna man måste ha med de vilda pikterna, har man inga större problem med att lägga befolkningen under romerskt styre.

Den brittiske kungen Priam är en förnuftig man och inser att förhandlingar spiller mindre blod. Därför uppdrar han på dödsbädden åt sin dotter Salina att upprätthålla freden med romarna. Och eftersom hon har gått och kärat ned sig i den romerske Justinius är det en plikt hon med glädje accepterar.

Men Justinius tycks inte ha samma politiska fingertoppskänsla som Salinas avlidne fader. Han vinner böndernas förtroende men också handelsmännens hat när han bestämmer att de tidigare ska betala mindre skatt på bekostnad av de senare. Hans kärlek till Salina gillas inte av den bittre underofficeren Octavius, något som handelsmännen kan utnyttja till sin fördel. Särskilt när de dessutom kan spela på den avsky som druidprästerna känner inför överheten som försöker tvinga britterna att överge sin gamla religion. De tycker att det börjar vara dags för den kvinnliga krigare som profetiorna talar om att stiga fram i ljuset.

The Viking Queen torde kunna ses som ett brittiskt försök att göra en statisttät historisk film à la Ben-Hur eller Cleopatra, men i sådana fall blir tyvärr en mindre budget aningens mer märkbar. Särskilt i en tid när man inte kunde stoppa in en statist i datorgrafikens underbara värld och få ut horder av vejdeblå vildar.

Därför ser leden av både romare och britter rätt tunnsådda ut och romarlägret består av exakt fem tält och en halt häst. Romarnas kostymer gör dessutom att jag ofelbart kommer att tänka på de korta tunikorna i både Mel Brooks History of the World och Monty Pythons Life of Brian.

Men det mest kuriösa med hela filmen är förstås att det inte förekommer en enda viking i den. Eftersom det dessutom finns en alldeles utmärkt krigardrottning i den brittiska historien i form av Boudica blir titelvalet än mer luddigt. Särskilt som filmens handling inte heller är det minsta vikingbetonad, utan lånar försvarliga delar från Boudicas historia samt kryddat det hela med Bellinis opera Norma.

Eller om inte luddigt så åtminstone olyckligt, eftersom titeln antagligen stötte bort den publik som skulle kunnat uppskatta den och attraherade en publik som nog undrade vad de gett sig in på när detta historiska kärleksdrama började rulla inför deras ögon. Men för att den senare publiken inte skulle känna sig alltför missnöjda har man ändå klämt in ett imponerande stort antal barbröstade eller till synes barbröstade kvinnor. Plus blodtörstiga druider som i sina vita krigarmunkskåpor mest av allt ser ut som finalisterna i en moder Teresa-lookalike-tävling.

Med lite god vilja kanske vikinginslaget döljer sig bakom namnet Carita, vilken fått äran att spela Salina. Först undrar jag om användandet av enbart ett förnamn betyder att den ståtliga blondinen är en avdankad porraktris, men där hade jag fel. Carita heter nämligen egentligen Carita Järvinen och var en finsk modell som under 60-talet blev mycket uppskattad bland de parisiska modehusen. Någon större filmkarriär tycks dock inte ha blivit aktuell. Men tillsammans med Niall MacGinnis (som den romerske notarien Tiberian) var hon ändå filmens roligaste överraskningar.

Jag kan se ambitionen med The Viking Queen, man har gjort så gott man har kunnat med de medel som stått till buds. Manus och klippning är fullt adekvat, vilket man inte ska förutsätta när det handlar om Hammer. Men faktum kvarstår att The Viking Queen tyvärr är en rätt trist produkt som inte förmår uppväcka vare sig känsla i sin kärlekshistoria eller spänning i sina stridsscener.

star_full 2star_half_full

 

2 reaktioner till “The Viking Queen (1967)”

  1. Märkligt namn tyckte jag en bit in i texten då vikingar och romare inte direkt går hand i hand i historien. Mnjae här passar jag nog. Slugs verkade mer intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: