Och Herren skall giva dig överflöd…

FilmspanarnaKanske var det för att det blev mycket nymfomaniprat på senaste filmspanarträffen, men när temat ”Överdrift” deklarerades gick mina tankar omgående till Nymphomaniac. Jag menar, var är mer överdrivet än en femtimmarsfilm? En femtimmarsfilm som dessutom låtit tala om sig i samma ordalag som en porrfilm, en erogen zon som bolaget Zentropa redan varit inne och pillat på med filmer som Pink Prison och All About Anna.

Även regissör Lars von Trier själv torde kunna passa väl in i ett överdriftstema, både vad gäller filmskapande och person. Å ena sidan har vi som sagt Nymphomaniac, å andra hans inspel med Dogme 95 där överdriften gick åt andra hållet. Minimalistiskt, avskalat och realistiskt var ledorden. Ledord vid det här laget torde kunna sägas vara ganska så övergivna av von Trier själv.

Vad gäller person von Trier tycks exempelvis åsikterna gå isär om detta ”von” var ett smeknamn, givet av andra, eller om det är något som han själv har hittat på. Redan 1997 utnämndes han till riddare av Dannebrogen men han lämnade senare tillbaka utmärkelsen med hänvisning till att att han inte gillade kungafamiljen. Det har avlivats åsnor på filminspelningar.

Regissören har upprepade gånger hänvisat till sina många psykologiska problem med fobier och depression och måttet rågades vid Cannesfestivalen 2011 när han fällde uttalanden som andades sympati för Adolf Hitler (”He’s not what you would call a good guy, but I understand much about him, and I sympathise with him a little bit”). Persona non grata i Cannes och (nästan) marsch pannkaka hem till Köpenhamn. När man läser hans uttalanden så här i efterhand kan jag tycka att det är synd att han uppenbarligen aldrig sett South Park-avsnittet som med all önskvärd tydlighet visar att sarkasmer sällan träffar där de ska.

AntichristNåvälan, ungefär lika snabbt som Nymphomaniac dök upp i skallen viftade också insikten att jag inte var riktigt redo för ett sådan åtagande med hela handen. Men en genväg fanns att lyckligtvis att tillgå: jag hade fortfarande inte sett Antichrist och i diskussionerna om Nymphomaniac hade jag fattat för att den tidigare filmen skulle kunna ses som en slags Nymphomaniac light.

En snabb avscanning av Antichrists synopsis på Wikipedia lät lovande – händer täckta av fästingar, svårt skadade djur, krossade testiklar och blodiga ejakulationer. När filmen kom till Cannes fick den ett anti-pris av festivalens ekumeniska jury som ”the most misogynist movie from the self-proclaimed biggest director in the world”. Ännu bättre!

von Trier säger själv att han utgick från tanken att göra en skräckfilm men jag kan tycka att slutresultatet ligger närmare det som inom litteraturen kallas ”terror” snarare än ”horror”. Medan horror är ”explicita skildringar av våld och slakt” utgörs terror istället av ”inlevelsefulla och vackra skildringar av människor som råkar ut för märkvärdiga och tragiska öden”.

För hur skulle ett älskat barns död kunna vara något annat än djupt tragiskt? Framgångrika urbana paret i snygga lägenheten har passionerat sex samtidigt som lillgrabben trillar ut genom ett fönster. Hon kan enligt läkarna inte hantera sorgen och proppas därför full med psykofarmaka. Han är terapeut och ser med ogillande på tendensen att behandla sorg som vore det en sjukdom.

Mot allt bättre vetande och yrkesheder blir han hennes analytiker och efter lite själagrävande kommer han fram till att hon måste möta sina rädslor i den avlägset belägna stugan vid namn Eden. Det är dags att möta Naturen.

Antichrist är en film full av överdrifter och då inte bara i vad som de facto händer, trots att von Trier inte sparar på vare sig våld eller sex. Men han brötar också på med symboler och antydningar och idébyggen så det står härliga till. Utan att ha hunnit processa filmen särskilt länge är jag dock benägen att säga emot Cannes ekumenikjury (the audacity!). Jag känner mig inte övertygad om att den är misogyn. Däremot tolkar jag händelseutvecklingen så att kvinnan vänder sin skuld allt mer inåt, mot sig själv (ja, trots allt yttre våld som hon åsamkar honom) medan mannen till slut får ge utlopp för sina skuldkänslor genom att projicera dem på henne och också ta hand om problemet på sant manligt manér.

Utifrån temat kan jag inte tycka annat än att mitt val var spot on. Däremot vet jag inte om filmen fått mig tillräckligt nyfiken på Nymphomaniac. Visuellt var Antichrist gruvligt snygg, vi är lååångt ifrån Dogmekonceptet här, inte bara innehållsmässigt. Men jag vet inte om jag egentligen blev tillräckligt utmanad av filmens innehåll eller övertygad om att allt som visades faktiskt tjänade ett syfte. Kopplingen till titeln är för mig inte heller helt klar. Jag hade nog hellre sett en mer kontrollerad produkt, här känns det som om Antichrist i något läge faktiskt sprang ifrån sin skapare. Det är svårt att vara överdriven med behärskning.

star_full 2star_full 2star_full 2

Filmspanarna bjuder förstås på ett överflöd av överdrifter!
Fiffis filmtajm
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Har du inte sett den?
Filmparadiset
Except Fear
Flmr

7 reaktioner till “Och Herren skall giva dig överflöd…”

 1. Nu är jag inte någon von Trier-expert på något sätt, inte heller är min åsikt något rättesnöre men ge inte upp Nymphomaniac enbart på dina tankar om Antichrist. Jag gav Antichrist 1/5 första gången jag såg den, jag fattade nada. Nu när såg om den _efter_ att ha sett Nymphomaniac fattade jag betydligt mer och betyget skulle landa på samma som ditt gör nu, 3/5.

  Antichrist är mer som en liten förrättscanapé inför brakmiddan Nymphomaniac och filmerna är väldigt olika men ändå lika. Men jag fick känslan att von Trier i den sistnämnda filmen faktiskt ÄR överdriven med behärskning.

 2. Ojoj…en riktig utmaning du utsätter dig för också. Kliva ned i von Trier-land sådär också. Kudos för det.
  Själv har jag inte riktigt hittat den där rätta nerven ännu för att ta mig an honom i någon större utsträckning. Fast Melancholia ligger faktiskt och glor på mig i hyllan sedan länge.. hrm..

 3. @Fiffi: Nej, någon gång blir det nog aktuellt med Nymphomaniac också och ditt omdöme låter lovande. Men just nu funkade det väldigt mycket bättre med Nymphomaniac Light, egentligen mest på grund av på tillgänglighet och tid. Låter som att man kanske skulle behöva bocka av en hel dag och köra en kombo? 😉

  @Steffo: Haha, ja, det här hade nog inte varit en dum utmaningsfilm. De intressanta med von Trier är att jag drar mig för honom i det längsta, men när jag väl sätter mig med honom har jag funnit det förvånansvärt smakligt. Och jag gillade Melancholia bättre än Antichrist.

 4. @Filmitch: Äntligen blev det lite tid över för att smita in och se vad du tyckte när det begav sig. Häng mé 😉

 5. Jaha det var till temat du såg filmen, var det inte en söndagsmorgon under OS du såg denna? Det vore väl en överdrift att säga att jag är sugen på att se den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: