The Incredible Shrinking Man (1957)

Passar på med en femtiotalsklassiker innan Fripps filmrevyer och Movies-Noir lämnar detta decennium.

***

The incredible shrinking manHur skulle 50-talets man kunna bekräfta för sig själv och sin omgivning att han fortfarande är en Man? I det ombonade amerikanska samhället återstod inte så mycket mer än att på arbetsmarknaden se till att man medelst intelligens och vassa armbågar tryggade tillvaron för fru och barn.

Och snart rycks även denna säkerhet undan för Robert Scott Carey. Det börjar nog så oskyldigt med att han välvilligt bannar hustrun Louise för att hon måste ha fått med sig fel kläder från kemtvätten. Både skjorta och byxor är ju för stora! Hon förmanar samtidigt sin make att ta det lite lugnare på jobbet och äta mer rejäla frukostar för han ser faktiskt ut att ha gått ned lite i vikt.

Men snart kan Scott inte hålla oron stången längre – det är väl än sak att gå ned i vikt (Louise tycker ju att det är ganska klädsamt) men inte hör det väl till vanligheterna att en vuxen man helt plötsligt börjar bli kortare?! Vanligt eller ej, det är i alla fall vad som händer. Snart är Scott Carey så liten att han får börja ha på sig pojkkläder och familjen befinner sig i ekonomiskt trångmål eftersom han inte längre kan jobba. Återstår endast att sälja den fantastiska historien till tidningarna. I och med detta blir också Scott allmängods och utanför huset campar nyfikna åskådare och journalister som alla vill ha en smula av The Incredible Shrinking Man.

Men Scott blir bara mindre och mindre. Han mår uselt över att vara så ”puny and absurd”, någon familjeförsörjare är han ju knappast och han tar ut sin frustration på Louise. Snart kräver han att få veta vart hon ska och hur länge hon ska vara borta eftersom han i sitt inredda dockskåp knappast kan följa med henne ut längre. Men i sitt diminutiva tillstånd kommer Scott snart at få viktigare saker att tänka på än att försöka kontrollera sin hustrus göranden och låtanden.

Egentligen borde jag inte vara så förvånad – The Incredible Shrinking Man bygger på romanen The Shrinking Man av Richard Matheson och snarare än att vara renodlad skräck blir Scotts berättelse, liksom Robert Nevilles, lika mycket en psykologisk betraktelse av en mans försök att överleva.

Både Scott och Robert måste möta okända världar och föra en slags Crusoe-tillvaro som handlar om en betydligt mer fysisk kamp för överlevnad, med vapen i hand (påle eller knappnål kan gå på ett ut), än de tidigare varit vana vid. En flykt undan den hopplösa situation de befinner sig i genom självmord övervägs. Bägge är de oförmögna att skydda sina familjer, även om Scott i det avseendet kommer betydligt lättare undan än Robert. Som de män de är brottas de med sin obändiga sexualitet, vilket dessutom är en aspekt som inte särskilt tydligt funnit sin väg in i någon av verkens filmatiseringar. Och i slutänden lyckas de båda två ändå höja sig över ren överlevnad och se en mer andlig aspekt av livet, antar jag att man skulle kunna kalla det.

The Incredible Shrinking Man är emellertid inte bara metafysik och psykologi (samt en inledande portion radioaktivitetsrädsla). I takt med Scotts minskande storlek blir filmen allt mer effektdriven, framförallt genom överdimensionerad rekvisita och olika typer av trick- och perspektivfilmning. Rekvisitan funkar överlag bättre än filmningen och det är inte utan man gärna hade varit med och konstruerat den där råttfällan av Buickstorlek. Men trots att trickfilmningen ofta blir sådär kvalitetsmässigt är det ändå inte utan att jag, när det kommer till kritan, sitter som på nålar och undrar hur det ska gå för Scott i hans envig mot källarspindeln. Att den bör ha varit en rätt långväga besökare med tanke på att det är en tarantel är inget man tänker på i stridens hetta.

Storymässigt känns det ibland som The Incredible Shrinking Man har lite bråttom; i andra lägen blir framställningen nästan segdragen. Grant Williams VO för att man som publik verkligen ska förstå Scotts vånda känns lite påklistrad, så där som VO:s tenderar att bli. Framförallt blir det närmast kväljande på slutet där filmen fläskar på betydligt tjockare än Mathesons original och Scott uppgår i något slags kristet nirvanatänkande. Samtidigt är det svårt att se hur man skulle ha avslutat historien på något annat, vettigt, sätt.

star_full 2star_full 2star_full 2

10 reaktioner till “The Incredible Shrinking Man (1957)”

 1. Trevligt att du hänger med på ett eget hörn! Denna film var inte aktuell för mig men den verkar lite festlig. Är det en BOATS? Historien verkar dock så otrolig att allt kanske är påhittat? Snart är 50-talet över! Äntligen!

 2. Det här känns ju som en tjommig liten film, inte tokig alls på din beskrivning. Springer jag över den ska jag stanna upp en stund 🙂

 3. Denna såg jag för några år sen och det är en film man inte glömmer så lätt. Jättebra är den inte, men den puttrar på och jag håller med om att det blir lite spännande när han tampas med spindeln, eller katten för den delen.

  Småcharmig och jag skrev så här.

  Kul att du slängde in en 50-talare! 😀 Jag fortsätter imorgon och kör tre filmer på raken innan det är dags för att sammanfatta på lördag.

  Henke: Tycker om 50-talet, men håller med om att de flesta filmerna vi valde inte var great.

 4. Säger som Fiffi springer jag på den blir det en titt. Har inte läst boken men tror jag har den någonstans i en översatt pocket.

 5. @Fiffi: Det tycker jag låter som en utmärkt idé!

  @Movies-Noir: När jag kollar på femtiotalsfilmerna på bloggen inser jag att de som inte är sci-fi eller Kurosawa är lätträknade av någon anledning. Men Kurosawa är ju alltid top notch, eller hur? 😉

  @Filmitch: Om det inte är en usel översättning skulle jag nog kunna tänka mig att boken är bättre att dyka ned i än filmen.

 6. Kurosawa kommer få några fler chanser under 60-talet. Tror dock inte det är hans fel att jag inte blir superförtjust i hans filmer. Det är något med japansk film från den perioden som jag har lite svårt för. Finns dock undantag.

 7. @Movies-Noir: Tja, jag har ju inte sett så många andra japanska filmer att jämföra med. Varken från den tidsperioden eller andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: