Nytt år, nygamla böcker

Vad är väl bättre än att starta upp det spillans nya året med…inte sprillans nya, men väl olästa, böcker? Förra årets läslista lyckades jag ta mig igenom i ny rekordfart, varför det här inlägget kommer redan nu istället för i februari som hittills varit traditionen. Vi får väl se om årets lista är lika snabbt avverkad? Redan nu finns det vissa tveksamheter eftersom jag först vill ta mig igenom tre volymer av sympatiska Richard Matheson-noveller innan jag kör igång med det här.

King- och Miévilletexter ligger alltså och väntar. Det har varit så mycket andra böcker att göra inlägg om att jag än så länge bara publicerat besvikelsen som var Duma Key.

Vad gäller målet att minska mängden böcker i AttLäsa-hyllan har som sagt 2013 års läsande det totalt i botten eftersom hela listan bestod av nyförvärv. Den här gången har jag valt att damma av mestadels äldre gåvor och försökt strunta i de där härliga julklapparna som ligger och lockar med sina jungfruliga omslag. King får exempelvis vänta, trots att Doctor Sleep och Joyland får det att klia i läsfingrarna.

Till 2014 är det lite gott och blandat som gäller:

 • Justin Cronin: The Passage (här ligger jag redan efter, detta är första delen i en trilogi och del två, The Twelve, publicerades 2012. Vi får se om  ettan är tillräckligt bra för att ge mersmak)
 • Mark Z. Danielewski: House of Leaves (den här får vi väl se om jag tar mig igenom, den verkar mest ha blivit känd för sitt själva layoutkoncept med bland annat ”copious footnotes”)
 • Jeannette Angell: The Illusionist (en total högoddsare, går inte ens att återfinna på Wikipedia)
 • Joe Hill: Horns (ok, en läslista helt utan Stephen King-kopplingar är svår att fixa…)
 • Anderson & Stall: Night of the Living Trekkies (borde bli bra reselektyr på Worldcon i augusti)
 • Tim Powers: The Anubis Gates (ingår i serien Fantasy Masterworks. Enough said…)
 • Richard Yates: Revolutionary Road (sugen på att läsa boken för att därefter ta ett nytt tag med filmen som jag inte var jätteimpad av efter första titten. Kanske kan den växa?)
 • Scott Smith: The Ruins (filmen var ingen höjdare, men boken ser lovande tjock ut)
 • Neil Gaiman: Fragile Things (tack för tipset, Filmitch)
 • Neil Gaiman: Smoke and Mirrors (tack igen för tipset, Filmitch)

Har du själv några läsprojekt på gång? Eller är läsning alldeles för njutningsfullt för att förvandlas till ”projekt”?

11 reaktioner till “Nytt år, nygamla böcker”

 1. Läste precis ut Stallo, nu är Främlingsleguanen är nästa bok ut. Fick Margareta Strömstedts nya bok i julklapp, den ska också läsas. Sen är det nog nyårsafton igen. 😉

 2. @Malin: Välkommen hit! Har du läst något tidigare av Cronin? För min del är han ett totalt blankt blad.

 3. The Passage har jag hållit i men valde annat istället. House of leaves vandrar mellan bokhyllan och nattduksbordet – vi får se vem av oss som når slutet först.
  Horns är ok men NOS482 är mkt mkt bättre.
  Hoppas nu bara att du gillar Gaiman så jag inte lett dig på villovägar.
  Själv gör jag inga läslistor men är nu i sluttampen på Kings Dr.Sleep näst på tur är Dan Simmons senaste sedan får vi se vart 2014 tar mig……..

 4. @Filmitch: Fasen, du ligger i framkant med dina favoritförfattare, jag visste inte ens att Joe Hill kommit med en ny bok. Men så mycket bättre om den är bra 🙂 Jag har ju läst iaf American Gods och den gillade jag väldigt mycket, så jag tror inte att det är någon risk att antologierna inte går hem.

  Listan blev ju ett sätt för mig att begränsa mig — att försöka välja från tre fullsmockade AttLäsa-hyllor blev mig till slut övermäktigt.

 5. @Filmitch: Den dagen man finner sig utan något läsvärt här i världen kan man lika gärna ge upp. Jaha, där ser man, knappt två månader sedan och jag hade kommenterat och allt. Minnet är kort och dåligt 😉 Så med tanke på att att jag tyckte filmen var lite fjantig kanske boken är betydligt bättre?

 6. De levande växterna kommer man inte ifrån men boken är mer klaustrofobisk och relationerna mellan karaktärerna är mer intressanta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: