Rush (2013)

RushDe mullrande motorerna lägger sig som en öronbedövande ljudmatta över publiken. Biofåtöljen skakar. Och det är inte särskilt konstigt eftersom ämnet för dagen är Formel 1 och konkurrensen mellan petimetern Niki Lauda samt playboyen James Hunt. Själv är jag inte mer bekant med historien än att jag känner igen namnet Niki Lauda, barn av 70-talet som jag är.

I likhet med vissa andra regissörer (*host* Brian De Palma) kan man lätt få intrycket att Ron Howards bästa filmer ligger bakom honom. Jag menar, Frost/Nixon var helt ok men vem minns egentligen The Dilemma? Ändå kunde hans namn på Rush inte undgå att göra mig lite nyfiken – oftast levererar han ändå rätt stabila rullar (Angels and Demons, jag tittar inte på dig).

Här har den gamle barnskådisen tagit sig an konflikten som tydligen ska ha existerat (eller som åtminstone media ville skulle existera) mellan Formel 1-förarna Niki Lauda och James Hunt under racingsäsongen 1976. Av det lilla man får veta kommer bägge killarna från välbärgade bakgrunder, från familjer där man inte hoppade jämfota över att ha racerförare på genealogikartorna. Bägge sluggar på i motorsportens gärdsgårdsserie innan de ser till att ta sina respektive chanser till större framgångar.

Själva storyn är lite av en blandning mellan framgångsberättelse, kärlekshistoria, odd couple-drama och hur man lever med att stirra döden i vitögat. Huvudpersonen ska nog uppfattas som Niki Lauda, men det vet vi egentligen bara genom att han får inleda och avsluta med sin VO. Vi får veta minst lika mycket (eller lika lite) om James Hunt. För precis som i Any Given Sunday står striden om sporten (och våra huvudkaraktärer) mellan passion och metodik, mellan kalkylerad strategi eller chanstagningar.

Men även om Ronnie blandar hej vilt mellan sina olika genrer vore det synd att säga att Rush är särskilt nyskapande. Filmens konflikt presenteras rakt upp och ned efter ett par sekunder: rivaliteten mellan Niki och James som till lika delar sporrade dem och fick dem att ta risker de annars kanske inte utsatt sig för. För som filmens sammanfattande lilla ordspråk (myntat av den spanske jesuiten Baltasar Gracian) uttrycker det: ”A wise man gets more use from his enemies than a fool from his friends”.

Någon större karaktärsutveckling får vi som sagt inte vara med om. Niki Lauda är såvitt jag kan bedöma exakt samma person från början till slut, han får bara chans att visa upp sin hyperdisciplinerade karaktär ännu lite tydligare när omständigheterna så kräver. När det gäller kärlek skulle Niki exempelvis aldrig ha fångat sin Marlena om inte omständigheterna tvingat ihop dem på den där italienska landsvägen medan James gifter sig med samma omdömeslöshet och frejdiga entusiasm som han plockar hem nattens engångsligg. Om vi nu ska se Niki som filmens protagonist är det istället (den här gången påminnande om Ivanhoe) antagonisten James som genomgår någon slags förändring i sin växande respekt för konkurrenten.

Så hur var det nu med den där Ron Howard-stabiliteten? Visst finns den. Alla inblandade gör vad de ska, Thor Chris Hemsworth och Daniel Brühl klarar hyfsat att bära det hela. Scoret signerat Hans Zimmer passar förstås alldeles förträffligt ihop med de skinande fartmonstren, med lite elgitarrer pålagda för att markera att vi minsann befinner oss i the rockin’ 70s. Visuellt är särskilt loppen grymt snygga, det är nästan så jag skulle kunna sträcka mig till att tycka att Ron Howard gör för Formel 1 vad Guillermo del Toro gjorde för jätterobotar.

Men när jag har fått möjlighet att suga lite på Rush det är tyvärr inga funderingar som filmen vinner på. Det är fortfarande snyggt gjord underhållning, men den går inte på djupet eller avviker från den förväntat utsnitslade stigen för fem öre. Trevligt, men man ska inte förvänta sig någon Apollo 13.

Malmö filmdagar-picHur många biopics fanns det på Malmö Filmdagar? Minst en till i alla fall, men nu är det Rush som gäller. Henke tog oss på innerkurva och har redan delat med sig av sina tankar på Fripps filmrevyer, men jag ligger nos mot nos med Fiffis filmtajm och Jojjenito.

9 reaktioner till “Rush (2013)”

  1. Imponerande förklarande och objektiv text om denna film som trots allt högt mullrande var ett sömnpiller. Det känns som bara yta, inget innehåll. Jag undrar vad Ron Howard själv tycker om filmen, om han är nöjd? Stolt? Tveksamt va? 😉

  2. Tack. Kanske nöjd över att göra en ok film och sedan kunna gå vidare till nästa projekt som förhoppningsvis är mer inspirerande?

  3. Innerkurva? Indeed. Decennier kom i vägen för samklang denna gång.

    Brrr, du fick mig att tänka på Angels and demons. Fy på dig.

    Apollo 13 måste vara hans bästa film, helt klart. Ron fick säkert en hel del hjälp av Tom Hanks kan jag tänka mig.

  4. @Henke: Hehe, allt för att smolka lördagsbägaren… Kan så vara att han fick hjälp med Apollo 13, men jag gillar också Willow, Parenthood, Backdraft, EdTV, The Grinch och A Beautiful Mind. Något måste han ju bidra med själv som av någon anledning inte funkade just här (eller på senare år om man så vill).

  5. Kan det vara så att filmen är ointressant för att den inte riktigt vet vad den ska vara? Sportfilm, lite kärlek, odd couple, nåt sorts mänskligt drama (där Niki och Hunt hitta sig själva). Det blir utslätat istället.

    Howard är som sagt ingen favorit men jag tackar för uppräkning av bra filmer i ditt svar till Henke. Apollo 13 har jag sett och gillar. De andra har jag antingen inte sett eller så tyckte jag de var so so.

  6. @Jojjenito: Vi är jävligt tajta, jag och Ronnie… Men jag tror du har helt rätt med Rush, det hade varit bättre om manuset hade vågat gå all-in med en eller max två vinklar. Särskilt med tanke på att filmen också sysselsätter sig med två huvudkaraktärer.

    Då kan du inte ha sett Backdraft. Eller Willow. Eller Parenthood 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: