Vertical Limit (2000)

Vertical limit”Du kan glömma dina ensamma stunder/Du kan lita på teknikens under”

Nisse Hellbergs ord från 1988 har knappast blivit mindre aktuella. För egen del ställde teknikens under upp på ett alldeles ypperligt sätt när jag för första gången testade att se strömmad film på TV:n.

Jag vet, jag vet, jag är hopplöst efter även i detta avseende. Och det hade nog kunnat dröja ännu längre om det inte hade varit för att ett stort inköp på CDON resulterade i en gratis-strömning. Och allt gratis är ju gott även om smaken kanske surnade lite när jag insåg att erbjudandet givetvis inte gällde alla deras filmer.

Jag valde Vertical Limit eftersom jag hade för mig att det var titeln på den där bergsklättringsfilmen som låtit tala så mycket om sig. När jag insåg att Vertical Limit inte alls var Toutching the Void var det alldeles för sent. Dessutom är jag inte säker på att någon av de andra filmerna som CDON gav en att välja på hade varit så värst mycket bättre…

Nå, filmen för dagen och i TV:n var alltså Vertical Limit. Ett gäng bergsklättrare klänger sig lätt och ledigt upp för en lodrät bergsvägg samtidigt som de skojar och skämtar med varandra. Aldrig att det på något sätt skulle kunna gå snett. Men så gör det det!!! Imagine my surprise… För att rädda sig och sin syster Annie måste Peter Garrett kapa linan som fadern Royce hänger i.

Synen av fadern som CGI-störtar i backen sätter outplånliga ärr i syskonen och tre år senare har de inte mycket kontakt. Så när Peter anländer till baslägret vid K2 har han nyss fått veta att Annie också befinner sig där. Hon ska följa miljonären Elliot Vaughns expedition till toppen, något han misslyckades med några år tidigare.

Det tar Vaughn exakt ett väderomslag för att strunta i sitt tidigare löfte att låta erfarne klättraren Tom McLaren bestämma och nu är de två männen plus Annie fast i en skreva på berget. Brother Peter to the rescue! För att göra det hela lite mer spännande bestämmer Peter att de måste spränga sig ned till de tre. Och vad är det enda som funkar i sådana temperaturer? Jamen självklart instabilt nitroglycerin. Vilket måste kånkas upp på berget i klättrarnas ryggsäckar.

Ja, det var väl då för väl att jag kunde se hela projektet som en övning i att använda modern teknik för filmmässigt var Vertical Limit inte mycket att hurra för. Lite lustigt ändå, eftersom nya zeeländske regissören Martin Campbell verkligen inte är någon osäker nykomling. Särskilt mina Bond-kunniga kollegor borde känna igen namnet eftersom han står bakom både Golden Eye och Casino Royale.

Men här utgör redan inledningen en rejäl pekoralvarning och inte blir det bättre allt eftersom man klänger sig uppför bergssidorna. Vertical Limit är stelbent och övertydligt berättad, den CGI som förekommer är både rätt dålig i sig samt klumpigt inkompad, historien är inte direkt ologisk men hoppar över en hel del och vanligtvis pålitlige James Newton Howard försöker skapa spänning genom att bröta på med extremt dramatisk musik precis hela tiden alldeles oavsett om det som händer egentligen är särskilt spännande.

Antingen hade alla inblandade skådisar riktigt dåliga dagar där ute i snön eller också får man kanske skylla på manusets obefintliga utrymme för karaktärsutveckling. Varken Bill Paxton eller Chris O’Donnell är i och för sig inte ens i de bästa av stunder några särdeles inspirerade skådespelare, men här är de utomordentligt träiga. Robin Tunney och Izabella Scorupco tar några lugna dagar på jobbet och Scott Glenns långhårige och tålöse Montgomery Wick är rent skrattretande.

Det roligaste med titten blev istället det faktum att rollen som Tom McLaren spelades av Nicholas Lea, mer känd som Alex Krycek. För vilket var inköpet som gjorde att CDON ville ge mig en titt på Vertical Limit om inte samlarboxen med X-Files?

10 reaktioner till “Vertical Limit (2000)”

 1. Lite lustigt att de är vid K2 och klättrar med tanke på The Summit som en del av oss såg i Malmö.

  Har nog inte sett den. Minns endast att Iza är med och att den fick dålig kritik. Men snöfilmer brukar ju ändå vara rätt så mysiga?

  Hur gick det med strömningen? Några problem? Jag har använt CDON för strömning och det har inte varit några problem för mig i alla fall. Haha, men typiskt och fånigt att inte alla filmer ingår. Det finns alltid nån hake. Att de (branschen alltså) aldrig lär sig. Erbjud bra filmer, bra tjänster som funkar så kommer folk nappa på det!

 2. Minns att jag tyckte den var spännande som yngre just eftersom jag kunde drömma mig bort till de väldigt avlägsna bergstopparna och fantisera om hur det skulle vara att klättra där uppe, men som film kändes den inte så värst spännande i längden…

 3. @Fiffi: Nä, det är väl skillnaden, riktigt usla filmer är minnesvärda de också.

  @Jojjenito: Jag är inte så svag för varken snö- eller bergsklättringsfilmer (därav dissandet av The Summit).

  Strömningen gick alldeles utmärkt när vi väl hade listat ut hur vi skulle göra.

  @Except Fear: Tror problemet blev att de brötade på med alldeles för mycket spänning, det tog liksom ut vartannat.

 4. @Sofia: Aha, där ser man. Kanske en liten del i varför du gillar Iron Sky mer än Död snö. 😉 Bergsklättringsfilmer brukar inte tillhöra några av mina toppfilmer (ehe) men snö gillar jag oftast.

 5. Väldigt dålig film. Minns den som grymt melodramatisk, och med väldigt dåligt skådespeleri. Martin Campbell är en ojämn regissör. Gjorde två bra Bond-filmer, en bra Zorro-film, en halvlyckad Mel Gibson-rulle, samt denna katastrof och skitrullen Green Lantern. Ojämn var ordet.

 6. @Preferenser: Ouch, Green Lantern var ju ett riktigt stolpskott! Frågan är vilken som är sämst av den och Vertical Limit…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: