Malmö Filmdagar, I Hardly Knew Ye

Malmö filmdagar-picUnder en sen augustivecka fick jag och mina filmspanarkollegor (se nedan) privilegiet att kunna delta på evenemanget Malmö Filmdagar, arrangerade av bland andra Svenska Filminstitutet och ett gäng olika filmdistributörer. SFI ska ha ett stort tack för att vi fick den här fantastiska möjligheten.

Tre dagar och summa summarum tolv filmer senare är det inte utan att jag känner mig lite sliten, men det är givetvis en upplevelse som jag aldrig skulle vilja vara utan. Alla filmerna (vilka var fler än de tolv som jag själv mäktade med) som visades under dagarna kommer att gå upp på svenska biografer under hösten i större eller mindre omfattning.

Texter om filmerna kommer att portioneras ut här på Rörliga bilder och tryckta ord lite pö om pö, allt eftersom premiärdatumen närmar sig. De kommer att utmärka sig genom symbolen som åtföljer det här inlägget.

Kanske valde jag (mer eller mindre omedvetet) filmer som visade sig innehålla många liknande element. För när jag försöker summera de tolv blev det många BOATS, mest i form av biopics av någon anledning. Kanske var det också för att många av filmerna berättade redan mer eller mindre välbekanta historier som de inte blev så överraskande som de hade kunnat vara. Styrkan har fått ligga i hur de berättar sina historier, inte vad de berättar.

Mycket kärlek, många relationer och en hel del sex. Nära ansiktsbilder, en intimitet mellan kameran och dess huvudpersoner. Många av filmerna var dessutom visuellt ruggigt snygga, både de polerade och de lite mindre polerade. Och, för den kräkfobiske, ovanligt många karaktärer som tyvärr kände sig nödgade att lägga pizzor till höger och vänster.

Utförligare omdömen är alltså på inkommande, men generellt kan jag inte vara annat än nöjd över kvaliteten på filmerna som jag själv såg. Av de tolv var det egentligen bara en som eventuellt skulle kunna närma sig en besvikelse och en som kändes som ett ”Jaha”. På det hela taget blev jag i Malmö med kraft påmind om vilket ogrumlat nöje det är att sjunka ned i en biofåtölj och hämningslöst frossa i film.

En hel del av nöjet bestod förstås också i att ha sällskap av så eminent trevliga personer. De som deltog var Fiffi med Fiffis Filmtajm, Johan med Jojjenito, Henke med Fripps Filmrevyer, Jessica med The Velvet Café, Johan och Erik med Har du inte sett den? och Jonas med Plox.

11 reaktioner till “Malmö Filmdagar, I Hardly Knew Ye”

 1. Det var ett par tre mycket trivsamma dagar vi hade nere i Malmö. En lyxig filmbubbla verkligen. Tack för trevligt sällskap, Sofia!

 2. Haha, ja, jag minns bara två spyor men det kanske fanns fler? Well, Thor la ett antal pizzor men det var ju i samma film. Kul vad man hänger upp sig på. 😉

  Japp, BOATS galore var det verkligen. Av de 11 jag såg så var det typ 5,5 som var baserade på verkliga händelser.

 3. @Henke: Tack själv, vi får göra vårt bästa för att försöka göra om det.

  @Jojjenito: På rak arm minns jag Smärtgränsen, Rush, Lovelace, Hotell och Mig äger ingen…

 4. Jag måste vara ganska spytolerant. Den enda som verkligen fastnade i minnet här var Mig äger ingen – både den som dottern lade upp och den som hennes far lämnat efter sig.

  Men visst gick det liksom en röd tråd genom dagarna: verklighetsbaserade dramer om folk som hade det eländigt. Jag föreställer mig att Schimpans trots sina brister var lite uppfriskande i detta avseende. Något annat än det vanliga deppet.

 5. @Jessica: Haha, näppeligen… Lille Oscars mamma blir uppkäkad av en leopard 🙂

  @Jojjenito: Har iaf för mig att Erika mår fysiskt såväl som psykiskt illa precis i början.

  @Fiffi: Jomenvisst, Wong Kar-Wai var ute efter en alldeles särskild sorts kampsport… 😉 Kanske inte så många sex_scener_ men sex var ju en rätt viktig del i både Smärtgränsen, Rush, Before Midnight, Don Jon och Lovelace. Disney höll det dock kliniskt rent i det avseendet, är vi förvånade?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: