Malmö filmdagar-picUnder en sen augustivecka fick jag och mina filmspanarkollegor (se nedan) privilegiet att kunna delta på evenemanget Malmö Filmdagar, arrangerade av bland andra Svenska Filminstitutet och ett gäng olika filmdistributörer. SFI ska ha ett stort tack för att vi fick den här fantastiska möjligheten.

Tre dagar och summa summarum tolv filmer senare är det inte utan att jag känner mig lite sliten, men det är givetvis en upplevelse som jag aldrig skulle vilja vara utan. Alla filmerna (vilka var fler än de tolv som jag själv mäktade med) som visades under dagarna kommer att gå upp på svenska biografer under hösten i större eller mindre omfattning.

Texter om filmerna kommer att portioneras ut här på Rörliga bilder och tryckta ord lite pö om pö, allt eftersom premiärdatumen närmar sig. De kommer att utmärka sig genom symbolen som åtföljer det här inlägget.

Kanske valde jag (mer eller mindre omedvetet) filmer som visade sig innehålla många liknande element. För när jag försöker summera de tolv blev det många BOATS, mest i form av biopics av någon anledning. Kanske var det också för att många av filmerna berättade redan mer eller mindre välbekanta historier som de inte blev så överraskande som de hade kunnat vara. Styrkan har fått ligga i hur de berättar sina historier, inte vad de berättar.

Mycket kärlek, många relationer och en hel del sex. Nära ansiktsbilder, en intimitet mellan kameran och dess huvudpersoner. Många av filmerna var dessutom visuellt ruggigt snygga, både de polerade och de lite mindre polerade. Och, för den kräkfobiske, ovanligt många karaktärer som tyvärr kände sig nödgade att lägga pizzor till höger och vänster.

Utförligare omdömen är alltså på inkommande, men generellt kan jag inte vara annat än nöjd över kvaliteten på filmerna som jag själv såg. Av de tolv var det egentligen bara en som eventuellt skulle kunna närma sig en besvikelse och en som kändes som ett ”Jaha”. På det hela taget blev jag i Malmö med kraft påmind om vilket ogrumlat nöje det är att sjunka ned i en biofåtölj och hämningslöst frossa i film.

En hel del av nöjet bestod förstås också i att ha sällskap av så eminent trevliga personer. De som deltog var Fiffi med Fiffis Filmtajm, Johan med Jojjenito, Henke med Fripps Filmrevyer, Jessica med The Velvet Café, Johan och Erik med Har du inte sett den? och Jonas med Plox.