The Colony (2013)

The ColonySå här mitt i den lyxigt stekheta sommaren finns det kanske de som med viss längtan tänker på kyligare tider och snöiga vidder. Ni kanske skulle försöka leta rätt på en tidsmaskin och ta er till år 2045. Här har nämligen människans försök att komma tillrätta med växthuseffekten genom att mixtra med klimatet inte gått så bra (förvånad, någon?). Mänskligheten, eller vad usla rester som är kvar av den, lever därför i ett konstant Day After Tomorrow-tillstånd (minus jättejättesnabba kallfronter).

De problem som man lätt kan föreställa sig i sådana utsatta situationer har redan uppstått. Det är brist på mat, bränsle och mediciner. Maten försöker man komma tillrätta med genom att noggrant samla och odla alla sorters frön och kärnor man kan komma åt. I burar föder man upp höns och kaniner. Medicinerna är kanske det största problemet, inte bara eftersom de i nuläget inte är förnyelsebara, utan eftersom sjukdomar lätt sprids när man tränger ihop sig.

Vilket man givetvis också är tvingade att göra. Ingen överlever länge på egen hand, å andra sidan är det inte alltid alla medlemmar i den grupp man ingår i är trevliga att umgås med. I Koloni 7 har unge Sam särskilt svårt för före detta militären Mason, vilken intar en något mer hårdhjärtad inställning till vilka som är värda att överleva i den nya världen.

Men det är inte Mason, utan Briggs som bestämmer i Koloni 7. Så när han vill dra iväg för att undsätta Koloni 5, vars radiofrekvens varit oroväckande tyst under de senaste dagarna, är det bara att gilla läget. Med sig på färden tar han Sam och gröngölingen Graydon. Väl framme vid femman tycks Briggs oro ha visst fog för sig – stället tycks övergivet men överallt finns gott om färska blodpölar.

För mig fullkomligt okände kanadensaren Jeff Renfroe levererar länge riktigt bra underhållning i denna postapokalyptiska rulle. Till sin hjälp har han inte bara Laurence Fishburne som Briggs och Bill Paxton som Mason (en casting som faktiskt lika gärna skulle kunna ha varit tvärtom) utan också en fullt acceptabel Kevin Zegers som huvudpersonen Sam. Sina blott 30 år till trots har killen en CV lång som min arm (Treasure Planet, Komodo, The Jane Austen Book Club) men tycks tillhöra den där kadern av snygga men lite anonyma skådisar vilka tenderar att flyta ihop till en snygg men ännu mer anonym massa

Så långt det är möjligt utnyttjar The Colony riktiga miljöer (före detta NORAD-faciliteter drygt 30 mil norr om Toronto) och det finns hur många kulvertar och klaustrofobiska små fönsterlösa rum att röja runt i. En övergiven helikopter får fungera som övernattningsposition mellan kolonierna. Det tjänar förstås historien på; den nakna betongen och friliggande rör skapar en ruffighet som matchas av de överlevandes kläder. Inte en prasslig och neonfärgad Canada Goose-jacka så långt ögat når, istället handlar det om vilka udda jackor, termobrallor och dunvästar man lyckats skrapa ihop sedan allt gick åt Nifelhem (de gamla nordborna kunde det här med köld).

I allt övrigt lutar man sig tungt mot CGI:ns bedrägligt trygga axel och det går naturligtvis inte att komma ifrån det faktum att det syns att det inte är några verkliga strukturer vi ser. Jag kan för lite om filmskapande för att veta säkert, men undrar ändå om man inte hade kunnat lösa mycket genom lite innovativ filmning istället. Nu kommer jag inte riktigt ifrån känslan av att man tagit till CGI-greppet för att det är enklare, inte nödvändigtvis billigare. Plus att man tyvärr lånat lite väl mycket inspiration från zombievampyrerna i I Am Legend.

Händelseförloppet är befriande rättframt (vi saknar en hel del information, men å andra sidan är risken att man förstör mer än man vinner genom att försöka bli för detaljerad) och de viktigaste karaktärerna beter sig inte så dumt som man kanske skulle kunna tro i den här typen av produktion. På det hela taget får The Colony till både spänning och action…ända fram till det så svårkonstruerade slutet.

När det är dags för slutstriden blir det bara överdrivet och dumt och The Colony som tidigare varit uppe och nästan nosat på en fyra störtdyker likt en ballong som kolliderat med en ovanligt vassnäbbad örn. Synd på så rara ärtor.

Annons

10 reaktioner till “The Colony (2013)”

  1. Hoppsan! Här ligger vi nästan i fas i filmgloendet!
    Såg denna nyligen också, och precis som en kommande åsikt lär avslöja är jag på din linje.
    Filmen håller bra klass första 20, sedan tar den dessvärre ett riktigt nosedive… 🙂

    Synd….på ändå ganska ok förutsättningar.

  2. Tja, vad är det vi brukar säga i det här läget — great minds think alike 😉 Det är nästan så man skulle vilja ha stängt av innan den där slutstriden…

  3. @Filmitch: Haha, hoppas våra varande fingrar läker ihop tills dess 🙂 Men viftande pekfingrar är ingen anledning att inte se den tycker i alla fall jag — bortsett från slutet är den absolut sevärd!

  4. Har precis sett klart filmen så illa var väl inte slutet? nog för att man kunnat nyttja både miljöer och kört lite sju samurajer stuket mer men den dög gott. Men jag kanske ska ha i beaktande att jag är oerhört svag för snöfilmer även om snön är gjord i datorn.

  5. @Filmitch: Kul att den gick hem bättre hos dig, den förtjänar påhejare! Snö men inte sand, visst var det så? 😉

    Ok, detta svar blir en enda stor spoiler. Slutfajten blir löjlig eftersom Sam egentligen skulle ha kastat in handduken efter första smockan, men helt plötsligt är han lika övernaturligt stark som monstret. Och som man har framställt det förut borde det lilla gänget som vandrar iväg komma max ett par km eftersom de inte har någon som helst utrustning med sig. Dessutom har jag ett vagt minne av att platsen de skulle till skulle ligga bortom koloni 5, vilket skulle innebära att de inte kan ta sig över bron.

  6. Alltid snö på film alltid sand IRL 🙂
    Du har helt rätt på alla tre punkterna men det enda jag tänkte på var just att de var dåligt utrusade för en promenad i vintervädret. Jag är sällan noga med detaljer och köper det mesta rakt av så länge det håller sig någorlunda inom historiens ramar med betoning på någorlunda 😉

  7. @Filmitch: Och då får vi ta med i beräkningen att du tenderar till att ibland se filmer som sätter upp ganska vida ramar 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: