World War Z (2013)

World War ZGerald Lane kör hustru och döttrar till skola och jobb i en familjetrygg grå Volvo. Men vardagen bryter plötsligt ut i totalt kaos när till synes galet snabba och aggressiva människor attackerar. De är förvisso obeväpnade, men är man beredd att medelst huvudet spräcka en vindruta för att komma åt sina offer behöver man heller inga.

Gerry och hustrun Karin lyckas fly med flickorna i en gammal husbil men blir strandsatta i New Jersey. Vid det här laget står det klart att Gerry är en Viktig Person och det är beställt helikoptertransport om de bara kan hålla ut till morgonen. Kommer medmänskligheten att segra hos de som barrikaderat sig i sina hem eller är familjen dömd till en våldsam zombiedöd på New Jerseys gator?

Regissören Marc Forster har en minst sagt spännande och varierad CV. Hans andra långfilm var den känslomässigt drabbande Monster’s Ball. En hulkande Halle Berry följdes upp av en hostande Kate Winslet i Finding Neverland och sedan var Will Ferrell förvirrad i Stranger than Fiction. Det tycks ha blivit något av en dipp med The Kite Runner och Quantum of Solace som alla tycks älska att hata (själv har jag inte sett den).

Machine Gun Preacher från 2011 har jag faktiskt aldrig hört talas om och nu, 2013, står han alltså bakom filmatiseringen av Max Brooks bok om zombieinvasionen. Fast det skadar förstås inte heller att filmen inte bara härbärgerar Brad Pitt som Gerry Lane, utan också produceras av skådespelarens eget bolag Plan B Entertainment. Rättigheterna till Brooks bok såg man till att säkra inom ett år efter publiceringen.

Jag har inte läst vare sig World War Z eller Brooks tidigare och mer humoristiskt betonade The Zombie Survival Guide. Inte heller har jag läst särskilt mycket om filmen, så kanske det var därför World War Z på vita duken blev en riktigt underhållande upplevelse?

Är detta den nya tidens zombieaction gillar jag läget. Inte så mycket för de myllrande CGI-svärmeffekterna eller dataspelskänslan filmen ibland inger (res till X, ta reda på information för att ta dig vidare till Y, orientera dig i byggnad N för att komma till rum M och så vidare). Genus-o-metern drog efter andan ett par gånger, särskilt inför ett visst telefonsamtal och när Brad ska ta farväl av familjen. Dottern blir ”baby doll” medan pojken blir ”tough guy”. Men även om World War Z inte fixar ett Bechdeltest, skulle det ha kunnat vara mycket värre. Filmen levererar exempelvis kvinnliga soldater och dottern Connie protesterar faktiskt mot att bli kallad ”baby doll”.

Men World War Z spänner också över en global berättelse (och inte bara livefeedbilder i ett bergrum i Nevada) och den faktiskt känns ovanligt subtil för att vara ett Hollywoodsommarspektakel.

Här är det FN och WHO som får stå till tjänst istället för amerikanska Navy SEALs. Visst har vi ett par tjechovska gevär, men de gör inte särskilt mycket väsen av sig. Förekommande soldater är pressade men ändock professionella, Pt. Hudsons skrikande och skjutglada uppenbarelse är långt borta. Att utrusta Gerry med den yrkesmässiga bakgrund han får är något av ett snilledrag eftersom det ger honom en sorts krigserfarenhet utan att han förvandlas till en stridspitt (*heh*). Han är fortfarande en primärt kännande och tänkande man.

Allt detta, Brad Pitts rollprestation och det faktum att många övriga ansikten inte är omedelbart igenkännliga länder det hela en trovärdighet. Inom ramen för konceptet global zombiesmitta, förstås.

Fler har varit lockade av det lite annorlunda världskriget. Gemensamt publicerar jag, Filmitch, Fripps Filmrevyer och Jojjenito våra två ören idag. Fiffi och Jessica har däremot varit zombiesnabba med sina texter.

11 reaktioner till “World War Z (2013)”

  1. Marc Forster har verkligen en brokig film CV.

    Jag blev lite förvånad av att du bara gav den en trea. Efter jag läst texten kändes det som att du skulle hamna på ett högre betyg. Var det Gerrys användning av ”Baby doll” till den lilla dottern som drog ner betyget? Eller är det att en film i denna genre inte kan få speciellt högt betyg? I vilket fall andas din text positiva vibbar och dem håller jag absolut med om. Mycket bra film tyckte jag.

  2. Ja, jag blev också irriterad över den klichéartade rollfördelningen när det skulle tas farväl av familjen. Plus dock för den tuffa israeliska soldaten.

    Bäst är filmen i början, med alla storslagna scener då världen blir helt överväldigad av alla zombies. Slutet känns ynkligt. Jag har liksom svårt att tro på att hela världens öde ska avgöras i detta lilla lab. Funkade inte för mig.

    Jag har hört endel om boken den bygger på i samband med fimlanseringen och blivit riktigt sugen på att läsa den. Den verkar knappt ha något alls gemensamt med filmen, bortsett från titeln och zombietema.

  3. Jodå visst duger filmen men jag kände att den var alldeles för feg. Hade väntat mig (ganska förståeligt då det handlar om zombies) en skräckis men fick ett action äventyr. Jerusalem och Philadephia var maffiga scener mer redan i Philly började jag fundera – Var är blodet?

  4. @Henke: Mja, mest hänger det ”låga” betyget ihop med datorspelskänslan för min del. Annars tycker jag att den var helt ok som underhållning, en film som jag skulle kunna tänka mig att se om om ett par år och det i mitt system blir en trea.

    @Jessica: Japp, Segen räddade mer än filmen kanske förtjänade? 😉 Däremot hade jag inte alls något emot avslutningen i labbet, tyckte det funkade helt ok. Trovärdigheten i själva lösningen kan man ju dock diskutera…

    @Filmitch: Aha, det förstås. Jag hade nog inte förväntat mig en skräckis utan mer action typ War of the Worlds och det var väl ungefär vad vi fick. Visst är den städad, men jag tyckte att det funkade. Fick snarare en känsla av ovanlig understatement istället för feghet.

  5. @Sofia: Aha, då förstår jag ditt betyg. Skönt. Jag ger 3:an till bra filmer som kan rekommenderas, men är de så bra att jag känner mig sugen att se om dem blir mitt betyg oftast Mycket bra, dvs 4:an (eller högre för de personliga favvisarna).

    Jag fångade inte alls vibben av att filmens struktur så mycket påminner om ett dataspel. Konstigt, olika, lustigt.

  6. Japp, jobbigt med ”take care of the ladies now” till Tommy (hette han va?). Kul också att Tommy adopterades. Har inte Brangelina en massa adopterade barn?

    Jo, den kvinnliga israeliska soldaten gav både Pitt och filmen en hjälpande hand. *heh* 😉

  7. @Henke: Det har utkristallierats för min del ungefär som följer. Acceptabel, men vill inte se: 2,5. Helt ok, kan ses om: 3. Rekommenderbara filmer skulle nog få mer än 3 av mig, ialla fall om de ska rekommenderas utan förbehåll.

    @Fiffi: Visst gjorde jag! 😉

    @Jojjenito: Brads hand har vilat tungt över produktionen 😉 Fast inte lika tungt som en avhuggen dito…

  8. Håller med om hela recensionen.

    Fråga: Någon som vet på vilken roll Matthew Fox karaktär har i boken World War Z. I slutversionen på bio så är han bara med i 1 sekund. Med tanke på att han är en relativt känd skådespelare tack vare Lost så kändes det märkligt att han försvann helt.

  9. @Anders: Jag har bara läst att mycket av hans medverkan hamnade på klipprumsgolvet iom att man tänkte om kring händelseförloppet lite i sista sekunden. Men jag är inte säker på att han skulle ha haft någon direkt motsvarighet i boken, kopplingen mellan den och filmen verkar ju vara rätt lös.

  10. @Anders: Jag har bara läst att mycket av hans medverkan hamnade på klipprumsgolvet iom att man tänkte om kring händelseförloppet lite i sista sekunden. Men jag är inte säker på att han skulle ha haft någon direkt motsvarighet i boken, kopplingen mellan den och filmen verkar ju vara rätt lös.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: