Star Trek XITja, man lyckades nöja sig med Star Trek: Nemesis hela sju år innan det var dags att återigen plocka fram franchisen ur malpåsen. Men den här gången dög varken Deep Space Nine, Voyager eller Enterprise. Kommendör Sisko samt kaptener Janeway och Archer vägdes alla mot en modern publiks förväntningar och befanns uppenbarligen för lättviktiga.

Nej, för att tillfredsställa den moderna målgruppens önskemål och behov duger inget mindre än en reboot av James Tiberius Kirk. Vilken visar sig ha en dramatisk bakgrund med en fader som omkom medan han räddade mor och son undan attacken från den ondsinte romulanen Nero.

Jim Kirk växer alltså upp utan en faders trygga famn. Modern Winona gör uppenbarligen varken till eller från, vi får i alla fall aldrig se henne igen efter att hon gjort sin plikt och pressat ur sig grabben. Givetvis blir resultatet en sturskt intuitiv vildhjärna som vägrar ta skit från någon och givetvis är det precis vad Star Fleet är ute efter som officersämne.

Tre år senare kommer en nödsignal från Vulcan. Det finns inte ett enda fullbemannat skepp som kan ta hand om saken så istället skickar Star Fleet iväg varenda en av sina kadetter under enstaka mer eller mindre erfarna officerare. Nödsignalen visar sig dock vara en illistig fälla och bara Jim Kirks förnämliga föraningar förhindrar att även Enterprises kadetter gjuter en explosiv död från det attackerande gruvskeppet Narada.

Kapten Pike har dock tillfångatagits av Naradas kapten, vilket är ingen mindre än den Nero som dödade Jim Kirks dagars upphov. Nu är det alltså upp till Kirk, Spock, Sulu, Chekov och McCoy att rädda jorden från samma öde som drabbade Vulcan. Say what? Montgomery Scott? Bara lugn… Say what again? Uhura? Ingen fara, hon har en kort kjol på sig. The Star Trek world is as it should be.

Även om resor längs med en rätlinjig tidsaxel känns mer klassiskt Star Trek än alternativa dito måste jag erkänna att det faktiskt är ett ganska smart sätt att både ha Enterprise-kakan kvar och kunna ändra på den i lagoma mängder. Det innebär att man kan plocka de delar som funkade från originalen men samtidigt inte behöver ta rigorös hänsyn till exempelvis det faktum att både communicators och phasers ser bra mycket coolare ut.

Föga förvånande är effekterna ännu bättre än de var i Nemesis och särskilt Narada har fått lite av Lovecraft-stuk på sig med alla sina mekaniska tentakler och borr”näbb”. Även Enterprises interiörer är långt ifrån plywoodkonsoller och blinkande julgransbelysning, det är trevligt att man i det fallet inte har nöjt sig med en massa CGI. Det är det så gott om i resten av filmen.

Om Enterprises besättning i första omgångens senare filmerna började bli lite till åren har man här ansträngt sig för att slita pendeln i andra riktningen, där föryngringslistan toppas av den tjugoårige Anton Yelchin som Pavel Chekov. Lite kul eftersom Walter Koenig plockades in i original-seriens andra säsong just för att locka fler yngre tittare, även om Koenig då var hela 30 år.

Bäst av dessa nya är utan tvekan Zachary Quinto som den unge Spock men han lyckas också få till en ok buddykänsla med Chris Pines Kirk. John Cho gör inga direkta fel som Hikaru Sulu men bär tyvärr med sig outplånliga och olyckliga American Pie-vibbar. Zoe Saldana är en grymt snygg Uhura. Och det räcker uppenbarligen långt, för så mycket mer behöver hon inte bidra med.

Ok, jag är kanske tjurig som kräver ett mer vidsynt genusperspektiv från en Star Trek-film även om den nu är gjord i det tjugonde århundradet. Till skillnad från Oblivion är detta heller inget som äter sig in i upplevelsen av Star Trek. Det finns en massa detaljer att uppskatta för den inbitne (chefstekniker Olsen borde ha valt den blå dräkten…) och samtidigt ögongodis och fristående historia nog för nykomlingen.

Trots det har jag svårt att fångas av J.J. Abrams lens flare-fest. Star Trek känns som en genomsnittligt generisk sci-fi och bara ett par dagar efter titten har jag redan hunnit glömma bort exakt vad som hände och varför. Och då såg jag ändå om den. Kan jag skylla på Damon Lindelof, det verkar funka i de flesta lägen?