To explore strange new worlds

Enterprise pic

Det torde vara svårt att inte ha kommit i kontakt med någon del av Star Treks värld, även om man inte är särskilt intresserad av science fiction. Kanske hört referenser till kaptener Kirk och Picard, ett rymdskepp vid namn Enterprise eller sett skådespelaren Leonard Nimoy ståta med spetsiga öronproteser och markerade ögonbryn?

För egen del blev till slut frestelsen allt för stor och vi började nosa på den allra första serien, Star Trek: The Original Series. Det kändes rätt naturligt att börja från början; serien är ändå den som är mest allmänt känd, med den i ryggen är sannolikheten att man missar senare referenser mindre och i perspektivet genrehistoria är den svår att blunda för när det handlar om science fiction.

Ett par månader senare har vi kanske inte direkt nått ett stadium där vi spelar klingon-alfapet, klär ut oss till gorner eller börjat ge ut vårt eget fanzine. Vi kallar oss varken för trekkies eller trekkers. Däremot har vi avancerat till Star Trek: The Next Generation och blivit rejält pepp på att få se den senaste filmen som just nu går på biograferna.

Den peppen har i sin tur dessutom blivit gödd av en genomdragning av de tidigare Star Trek-filmerna, en genomdragning som jag självklart inte vill undanhålla trogna (och otrogna, alla är välkomna!) bloggläsare.

Så med start imorgon kommer Rörliga bilder och tryckta ord under en period rikta blicken mot rymden, the final frontier, och servera en liten Star Trek-fest. Den åtföljs förstås av en egen header från husgrafikern Dogday design. Var dock medvetna om att festens innehåll kan innehålla svårsmälta spoilers för den som är allergisk.

Föga förvånande har andra bloggar också ägnat utrymme åt denna popkulturens sci-fi-ikon, så varför inte besöka dem i väntan på morgondagens gryning? Förra sommaren bjöd Jojjenito inte bara på texter om alla filmerna, utan också en hyllning till den oförliknelige Shakespeare-kaptenen Jean-Luc Picard. Och så är det förstås ett par stycken som redan hunnit se och skriva om Into Darkness: Jojjenito, Jessica och pod-pojkarna på Har du inte sett den?

Edit 130531: Mittåt. Det torde i sammanhanget närmast vara tjänstefel att missa utmärkta genrebloggen Rymdfilm, vilken givetvis har gått igenom alla filmerna och tittat (mycket) närmare på Into Darkness. Vill man grotta ned sig i parafernilia står dessutom webbutiken Scifishop till tjänst.

Edit 130602: Nu har även Filmitch hunnit se Into Darkness

Live long and prosper!

Spock pic

9 reaktioner till “To explore strange new worlds”

 1. Oh, how nice. 🙂 Ser verkligen fram emot att läsa om vad du tycker om filmerna, och speciellt hur du rangordnar dem internt. Helt rätt att börja med TOS också, det är ju trots allt början och rebooten bygger ju på den också. Tack för länkning också.

  Qapla’!

 2. Det roliga med filmserien är att de – i mitt tycke – tre bästa rullarna, Wrath of Khan, Star Trek (2009) och First Contact, har skilda besättningar. Men jag har ju inte sett alla: har fått höra från trekkies att Nemesis och Final frontier stinker och därmed kan hoppas över.

 3. Det ska bli väldigt kul att följa ditt tema, jag har inte sett så mycket om en sekund av Star Trek varken på TV eller bio. Jag suger i mig rubb och stubb, spoilers med, det är lugnt 🙂

 4. @Jojjenito: Jag tänkte nog att detta skulle kunna falla dig i smaken 🙂 Och så säger jag Qatlho’ eftersom jag ju inte är klingon.

  @Henke: Thank you, kind sir!

  @Henrik: Förhoppningsvis får du lite ledning i filmvalen nu då…

  @Fiffi: Ohh, helt novis med andra ord? Då får vi se om det inte går att göra dig lite sugen…

 5. Mkt mkt trevligt. Har aldrig varit ett stort fan av serien men har alltid funnit den var lite småtöntig, halvtrist men samtidigt otroligt trevlig. Hänger glatt på och kommenterar vid det lilla jag sett 🙂

 6. @Filmitch: Roligt att ha dig med på färden! ”Trevligt” tycker jag är ett ganska bra epitet på särskilt TOS, de övriga serierna kan jag inte riktigt svara för ännu.

 7. @Jojjenito: Postade om eftersom jag hade lagt in en uppdatering med hänvisningar till andra bloggar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: