Lodz getto

Kärt barn har många namn, sägs det. Men känslor helt främmande för kärlek kan också ge upphov till olika namn. Shoah kommer från hebreiskans HaShoah (katastrof). På svenska säger vi Förintelsen (från tyskans die Vernichtung, förstörelsen), nästan lika välbekant är det engelska the Holocaust (från grekiskans holókauston, brännoffer).

Men oavsett vad vi kallar dem, innebar de historiska skeenden som orden benämner utrotningen av miljontals människor under 12 år av nazistiskt styre i Europa.

Den 27 januari var det Förintelsens minnesdag, ett datum som samlar människor världen över i manifestationer mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Just den dagen befriades Auschwitz-Birkenau 1945 av sovjetiska trupper.

Tyvärr finns det förstås en uppsjö med andra datum man också skulle kunna högtidlighålla. Denna första vecka i mars ägnas därför bloggen primärt åt skildringar av tre judiska getton i det ockuperade Polen. I mars 1941 upprättades nämligen Krakows getto, medan gettona i Łódź (Litzmannstadt på tyska) och Warsawa hade etablerats året innan (april och oktober).

Utöver gettoskildringarna tillkommer två berättelser, en om parisisk internering och en om den fruktade slutstationen för både gettoboende och internerade judar, Auschwitz-Birkenau.

Krakow picMin förhoppning är att de kommande sju texterna ska upplysa, och inte bara om böcker och filmer. Därför är många av dem mer länktunga till framförallt Wikipedia än vad jag brukar ha. Men minst lika mycket vill jag med temat förstås också uppmärksamma en företeelse som man gärna hade velat kunna stryka ett streck över i och med 1945. Men på samma sätt som folkmord inte uppfanns av nazisterna är det tyvärr inte heller något som försvann med det tredje riket. Intolerans är allmänmänskligt, inte nazistiskt.

Headern är gjord av Dogday design.