Frequently Asked Questions About Time Travel (2009)

FAQATTVill du ändra nattens Oscarsresultat? Här är chansen! Jag kan annars inte påstå att jag ägnat konceptet tidsresor särskilt mycken tankemöda, bortsett från en kort period i min gröna ungdom när jag (givetvis lönlöst, fysik är verkligen inte min bag) försökte ta till mig något av den science som finns bakom science fiction. Men som historiker ska väl erkännas att jag förstås trakteras av möjligheten att resa bakåt i tiden, om inte annat för se om alla mina elaborerade teorier och spekulationer kring en viss djurpark var någorlunda nära verkligheten eller inte.

I detta skiljer jag mig alltså ganska mycket från Ray. En klassiskt manlig sci-fi-nörd (som också avskyr förkortningen sci-fi, det heter science fiction eller kort och gott SF. Basta!) vars önskeyrke är tidsresenär. Det närmaste han kommer det just nu är emellertid tyvärr bara som ledare för rymdattraktionen på den lokala nöjesparken. Ett jobb som han dessutom får sparken från eftersom han kräver att kidsen ska bete sig som fullfjädrade space cadets för att passa in i hans utförliga fantasier.

På den lokala puben dränker han denna senaste förnedring i pints tillsammans med kompisarna Toby och Pete, samtidigt som de författar ett utförligt brev till ”Hollywood” där de räknar upp allt som är fel med dagens filmproduktion. De passar också på att slänga med ett önskemål om ”more Firefly and/or Serenity”.

Som den typiska nörd han är har Ray givetvis ingen större framgång bland da ladies men när han går för att köpa en ny omgång fradgande mörk ambrosia blir han tilltalad av Cassie. Hon påstår att hon själv är tidsresenär och trots att Ray tycker sig få en bra kontakt inser han samtidigt att det inte finns några gratisluncher och att Cassie spelar huvudrollen i ett skämt som riggats av Toby och Pete.

Men de tre vännerna ska komma att upptäcka att Cassie och hennes arbete som reparatör av ”time leaks” bara är allt för verkligt. Snart är de invecklade i en komplicerad väv av tidsresor fram och tillbaka och måste samtidigt försöka hålla sig undan för den ”editor” som av någon för dem outgrundlig anledning är ute efter att döda dem.

Det kanske får vara ursäktligt att man ser FAQATT som en TV-film. Dels är den producerad av HBO och BBC, dels har den kvalitetsmässigt en klar TV-filmskänsla över sig. Produktionsvärdet ligger närmare en glad amatörprodukt, vilket man naturligtvis har lättare att ursäkta när det är fråga om en sådan. Dock har alla inblandade, från regissör till skådisar, ett mer eller mindre stabilt förflutet inom primärt TV-humor med undantag för Anna Faris, vilken spelar Cassie. Ray spelas av genomsympatiske Chris O’Dowd, men han fick sitt egentliga filmgenombrott först i och med FAQATT.

Och även om en knal produktionskassa kan verka begränsande när det gäller utseende och effekter borde det ju inte påverka potentialen för manus. Även författare som levt på snabbnudlar och vitkål i ett utkylt rivningshus och som skulle sälja sina tjänster för ett termounderställ och en Big Mac & Co borde åtminstone teoretiskt kunna klämma ur sig en bra story och några skratt. Om Jamie Mathieson hör till den gruppen eller inte törs jag dock inte uttala mig om.

Klart är i alla fall att FAQATT också manusmässigt lämnar en del i övrigt att önska. Filmen har förvisso en otvetydig charm men känns som sagt alldeles för mycket som en amatörprodukt. Tyvärr då en amatörprodukt som ligger på en sådan nivå att jämförelser med Shaun of the Dead (inte minst eftersom The Wheatsheaf framförallt på utsidan äger en slående likhet med The Winchester) och Paul är oundvikliga och så bra är den helt enkelt inte.

Humorn ligger konstant på en visserligen mycket trivsam skrock-nivå men blir aldrig något som man dras med i. Möjligen beror det på att den är för intern, kanske tittare med mer erfarenhet av sci-fi och tidsmaskin-filmer skulle finna den mer påhittig än vad jag gjorde. Fast det är klart, till skillnad från trion Pegg, Frost och Wright lyckades faktiskt FAQATT klämma in ett av mina absoluta favoritcitat från Flash Gordon.

Filmitch var något mer vänligt inställd till de brittiska tidsresenärerna.

2 reaktioner till “Frequently Asked Questions About Time Travel (2009)”

  1. Tackar för länkning:)
    Jo jag drogs nog med av charmen och är intresserad av konceptet tidsresor, tycker att de lyckades bra med små medel.
    Kvantfysikerna anar att det är möjligt med tidresor har något med partikar som finns eller inte finns beroende på om man studerar dessa men tror att vi sparar den diskussionen till en annan dag.

  2. Jag var nog bara inte förberedd på hur små medlen var. Gäller det kvantfysik kan jag meddela att min inställning är ”Säg vad som helst och jag tror dig”. Fysik är verkligen inte mitt starkaste ämne…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: