Måndagsinvasion: The Thing (1982)

The Thing 1982Tja, nu vet vi. Den största risken med växthuseffekten är inte El Niño eller smältande polarisar. Eller jo, polarisarna är en del av problemet, men inte för vattnet de alstrar utan vad som eventuellt kan kika fram ur isen när tillräckligt mycket av den försvunnit. Det som göms i snö dyker upp i tö…

Eventuellt blev de norska besökarna till den amerikanska forskningsstationen på Antarktis väldigt upprörda över att det inte fanns något Gevaliakaffe som väntade på dem. Oväntat var i alla fall deras besök och minst sagt ovälkommet får man anta, eftersom norrmännen beter sig helt förryckt genom att skjuta hej vilt rakt in bland sina amerikanska värdar.

Stationens befolkning förstår inte riktigt varför norrmännen hetsade upp sig så mycket för en vanlig jycke och begriper ännu mindre efter ett besök vid den norska forskningsstationen. Stället är uppbränt och nedisat och ute i snön hittar man något förkolnat som inte går att identifiera överhuvudtaget. Men nyfikenheten är stark hos människan och förutom det förkolnade, tar man med sig den dokumentation man kan hitta för att försöka lösa mysteriet.

Väl tillbaka på den amerikanska stationen blir dock gåtan inte mindre mystisk, vid en obduktion (eller i det här fallet, snarare en dissektion) visar sig nämligen den konstiga varelsen innehålla en fullt normal uppsättning mänskliga organ.

Plötsligt blir det en våldsam uppståndelse i hundgården, dit stationens nytillskott förpassats. När alla rusar dit möts de av ett antal skräckslagna jyckar, blod och klägg i massor samt en hög som, vore det inte för att den både rör på sig och låter, skulle kunna vara ett resultat av ett Uppdrag Granskning-avsnitt som dykt ned i ICA:s köttdiskar.

Just den här högen tas raskt om hand medelst en av de eldkastare som tycks tillhöra standardutrustningen på alla polarstationer (vilken i ärlighetens namn å andra sidan är bra mycket mer effektiva (och mindre riskfyllda) än 50-talets fotogenspannar). Nu är det dock dags för en av stationens läkare att komma med ett mindre välkommet besked. Vid en undersökning av de främmande cellerna står det klart att de har en förmåga att invadera och kopiera en värd. Hur ska man nu veta vem som är vem?

Så här i efterhand känns det nästan konstigt att The Thing inte omedelbart blev en stor hit när filmen kom, men möjligtvis var den gullegosiga konkurrensen från herr Spielberg och hans E.T. för stor. Numera tillhör den emellertid praktiskt taget skräck-kanon, filmen räknas av de flesta som en av John Carpenters absolut bästa alster och det inte utan anledning.

The Thing lyckas kombinera en egentligen rätt händelserik handling med en tät paranoid stämning där man raskt rasar ned i den stora misstänksamhetens avgrund: kan man verkligen lita på sina medmänniskor? Eller snarare: vilka av de närvarande är egentligen medmänniskor?

Den oförstående forskaren från 50-talsversionen lyser med sin frånvaro, här är det ingen som hyser några illusioner om att det skulle kunna gå att kommunicera med utomjordingen. Och vad skulle man egentligen kommunicera med? Även här tar The Thing helt rätt väg, vi får egentligen aldrig veta exakt vad den främmande varelsen är för något eller vad (om något) den vill. Kanske består den bara av ett gäng celler som opererar genom något slags hive-mind? Poängen är att det inte spelar någon roll för varken händelseutveckling och stämning och Carpenter har varit klok nog att inse det (vilket Campbell inte var).

Därför får Kurt Russell istället go all Snake Plissken on the alien ass med den ytterligare svårigheten att istället för i ett futuristiskt New York, försöka utföra hela uppdraget i rejäla mängder minusgrader. Redan inledningen, där vi enbart hör ljudet av snålblåst, ger en antydan om klimatet vi har att göra med. Vädret gör också att upplägget blir enastående klaustrofobiskt trots att man ju egentligen är placerad ute på de stora vidderna.

Med en prequel redan på plats känns det betryggande att kunna konstatera att gammal fortfarande är äldst. Trots effekter som har ett par år på nacken och en knastrig VHS-kopia är The Thing anno 1982 fortfarande en fantastiskt ruggig skräckfilm.

10 reaktioner till “Måndagsinvasion: The Thing (1982)”

 1. Aha, du har tagit fram de gamla VHS kassetterna. Nostalgi. Är månbootsen och raketosten också med?

  Men är inte The Thing en fullpoängare??

 2. Haha, det får nog bli snowjogging istället för moonboots och riktigt så gammal att jag ätit raketost är jag faktiskt inte 😉 Såg filmen tyvärr första gången lite väl sent, effekterna hade börjat ge sig en smula…

 3. Åh The Thing på VHS – vilken kombo!
  Älskar såklart filmen och den kvalificerar sig nog för min topp10-alla-kategorier.

  Lite sugen på att ge prequeln en ny chans också. Hatade den efter första titten, men har nog lugnat mig en smula nu.

 4. Som du redan vet sällar jag mig till hyllningsskaran – fantastisk film som jag aldrig tröttnar på. Har upptäckt att jag är förtjust i filmer som utspelar sig i snölandskap undrar vad detta beror på kanske att miljön känns så hotfull. I den här filmen lyckas Carpenter med att förmedla den känslan av kyla och isolering. Filmmusiken är mkt bra och….slutar här annars slutardet med att det blir en kommentarsrecension. Bävar lite inför nästa måndag.

 5. @Filmitch: Musiken är absolut en stor bidragande orsak även om Carpenter själv inte står bakom det den här gången och även om jag är väldigt svag för Prince of Darkness…

 6. En film jag måste se om men skön känsla gav i alla fall en stark trea men förstår inte riktigt all the fuzz. 😉 Kan ha varit effekterna som gjorde att jag rycktes ur filmen.

 7. @Jojjenito: Där ser man, någon som inte kramar ihjäl. Just daterade effekter är ju farliga i en film om man råkar se den ”för sent”.

 8. Har bara sett filmen en gång och nu blev jag riktigt sugen på att se om den. Jag hade höga förväntningar på den och de förväntningarna infriades med råge. Inledningen med det karga landskapet och Morriconnes musik är ju fantastisk i sig. Prequeln däremot, nja… föga intresserad av att se den.

 9. @BRC: Kul att man kan inspirera till en omtitt. Och visst, prequel och original går ju inte att jämföra på samma dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: