Serenity (2005)

SerenityEtt antal månader sedan vi sist träffade Serenity och hennes besättning. Saker och ting har verkligen inte gått kapten Malcolm Reynolds väg under den tiden och Serenity har börjat anta ett distinkt nedgånget utseende. Tack vare syskonen Tams närvaro på skeppet har man inte kunnat ta sig an särskilt många lönsamma jobb och stöten som nu planeras är något av en sista chans.

Trots närkontakt med ett gäng Reavers får besättningen med sig en liten last som de räknar med att kunna avhända sig i rymdhamnen Beaumonde. Men innan Malcom hunnit förhandla klart med sina hälare får River totalspel inne på den sunkiga krogen och sätter igång med att slå ned alla som kommer i närheten. Trots att man egentligen kommit överens om att lämna Simon och River i Beaumonde är de nu återigen ombord på Serenity, med den skillnaden att alla är lika ängsliga inför River som övriga Avengers var inför Bruce Banner.

Med lite hjälp på vägen är de snart ute efter att lösa Rivers mysterium, men samtidigt har hon nu fastnat på Alliansens radar. Och den man som ska se till att mysteriet aldrig nå allmänhetens kännedom är verkligen inte att leka med.

Känner man inte att man fått nog med Whedons rymdwestern i Firefly-avsnitten, är förstås Serenity sällsynt passande. Även om man i filmen får en liten intro som gör att man kan se den utan att känna till serien, får den naturligtvis ett större djup i och med den rikare bakgrunden som de 14 avsnitten tillhandahåller. Jag har i och för sig sett filmen en gång förut, men vill minnas att jag då kände mig aningens vill i historien.

Så icke nu, förstås. Däremot tycker jag nog att Serenity skiljer sig en hel del från serien, bland annat i det att förutom när det gäller det inledande bankrånet är mindre av western-vibbar och mer av en vanlig sci-fi-historia plus en hel del ösig action. Dessutom är effekterna, trots en begränsad budget i det avseendet, snyggare och scenen där det pilsnabba lilla skeppet ska ta sig igenom horder av betydligt större rymdfarkoster är andlöst vacker.

Filmen är också den betydligt mörkare och tyngre. Som jag nämnde tidigare är den mysiga och trygga atmosfären som tidigare fanns i exempelvis skeppets mäss som bortblåst. Då fick vi vara med vid närmast Walton-artade middagssamkväm med skratt och guldgult ljus. Nu känns samma utrymme kallt och sterilt, rörigt och samtidigt barskrapat.

Den humoristiska lättsamheten är också den spridd för universums solvindar. Visst kör Alan Tudyk sina vanliga ramsor och visst får Nathan Fillion och Morena Baccarin (jösses, vad den kvinnan var lik Charlize Theron upptäckte jag plötsligt!) gnabbas lite men i denna mörkare inramning känns det mer tillkämpat, som om man förgäves försöker återkalla minnen från en lyckligare, sorglösare tid. Kapten Mal utstrålar inte längre den där känslan av att vara i full kontroll, oavsett vad som händer. Vi får se en kapten som famlar och egentligen inte vet vartåt han ska ta sig härnäst.

Och inte mig emot. Jag kan nästan känna att jag hellre hade sett lite av det här mörkret både i Firefly och The Avengers som stundtals blev lite väl lättsamma för min smak.

13 reaktioner till “Serenity (2005)”

 1. Haha, ja, jag minns faktiskt att du postade en sådan innan jag tog mig i kragen. Tillräckligt lik för att platsa i ”Lika som bär”-kategorin?

 2. Vilken trevlig liten text om en älskad film. Bra skrivet Sofia.

  Med stort intresse ser jag att du uppfattat filmen en aningens mörkare än hur jag själv uppfattade den. Men du är inne på helt rätt spår. Du beskriver just det som Joss Whedon sagt i intervjuer. Att Serenity handlar om Mals mörka resa ner till botten, en resa som startar i prologen av Serenity-pilotavsnittet, då han förlorar allt hopp och slutar tro. Och hans resa upp mot ytan igen, när han finner något att tro och kämpa på.

  I’m a leaf on the wind!

 3. Den här har jag sett 2ggr tom. Kan inte för mitt liv komma ihåg vad filmen handlar om. Troligtvis lättsedd och lättglömd. Det jag minns är att jag gillade filmen – men det är också allt.

 4. @Henke: Oj, tack! Det var fint beröm. Känns bra att veta att jag och Joss är som ett 🙂 Det _är_ en läcker scen som också får ett bra om än något förväntat avslut.

  @Filmitch: Oj då, så lättglömd vet jag inte om jag tycker att den var men det kan förstås också bero på omständigheterna. Fast det är ju i alla fall något, ett vagt gillande istället för att bara minnas en massa som sög 🙂

 5. Sofia! Förväntat avslut? Helt oväntat skulle jag säga. Såg du filmen före serien? Jag såg filmen av lite olika anledningar flera gånger på bio och en av höjdpunkterna var att förberedd vänta in scenen och lyssna på publikens reaktion.

 6. @Henke: Vet inte om vi snackar om samma sak nu, men jag tänker på Wash öde. Jag upplevde inte det som särskilt överraskande. Möjligt att jag kopplar ihop fel scener dock, jag har den inte så klar i skallen 😉

 7. Vi snackar om samma sak nu. Samma sak som diskuterades vitt och brett på internet och podcasts – för att det var så överraskande! 😀

  Watch how I soar!

 8. @Henke: Ja, alltså jag fattade ju inte att just precis det skulle hända men att den där positiva triumfkänslan skulle knösas på något sätt tyckte jag var rätt förväntat. Men visst, man räknar ju inte kallt med att folk ska försvinna till höger och vänster.

 9. Förstår hur du menar kring uppskattningen av den mer mörka tonen i Serenity, men om jag var tvungen att välja mellan de båda så föredrar jag nog Fireflys ”mysighet”. Trevligt dock att få ett mer renodlat avslut på TV-serien tack vare filmen.

 10. @Martin: I vanliga fall brukar jag kunna bli lite less när det blir för mycket misär, men här tyckte jag att det gav en välbehövlig syra till myspyset. Yes, we do like that closure, don’t we?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: