The Broken (2008)

Gina McVey är röntgentekniker och står i begrepp att flytta in hos pojkvännen Stefan, bara hans lägenhet blir färdigrenoverad någon gång. Inflyttningen sker dock något tidigare än planerat när Gina råkar ut för en bilolycka och måste ha någon som ser till henne. Men Stefan är förändrad, Gina kan bara inte sätta fingret på exakt hur. När hon pratar om saken med en psykolog funderar han på om hon möjligen kan lida av Capgras syndrom, vilket faktiskt är en helt legitim psykisk sjukdom där den sjuke blir övertygad om att en släkting eller en vän blivit ersatt av en dubbelgångare. Allt eftersom blir Gina mer och mer övertygad om att alla i hennes närhet, även om de fortfarande ser ut precis som de brukar, har blivit ersatta av…någon annan.

The Broken är en frustrerande filmupplevelse. Det är som att ha kommit på en briljant formulerad anledning till varför allmänheten ska hålla sig långt ifrån en viss film men sedan, när man ska skriva ned den, ha den flimrande i hjärnan precis utom räckhåll för artikulering. Alla skådespelare gör bra ifrån sig; inte minst Richard Jenkins, vilken alltid är en klippa, som Ginas ambassadarbetande far och även Lena Headey gör ett gott jobb med en allt mer nojjig Gina. Filmen är högpolerat snygg, det var faktiskt länge sedan jag såg en så snygg film. Fotot är knivskarpt och ett stort antal skylinepanoreringar får det att vattnas i munnen på en Londonofil som jag själv. Effekterna är i många fall genuint överraskande och även de mycket snygga, till och med liken ser mer ut som avancerade konstinstallationer. Allt detta bidrar till att skapa en riktigt obehaglig stämning, lite åt Coraline-hållet faktiskt (bokens stämning, inte filmen).

Och ändå… Filmen når inte ända fram, det blir aldrig någon riktig upp- eller förlösning av den här spänningen. Det är som en fjäder som bara vrids hårdare och hårdare utan att till slut få sprätta iväg. Runtomkring The Brokens utkanter fladdrar det runt en rätt schysst omtagning på filmer av typen Invasion of the Body Snatchers men den får aldrig chansen att blomma ut. Frustrerande var ordet, sade Bull.

Den här upplevelsen delades till stor del av Steffo på Flmr.

2 reaktioner till “The Broken (2008)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: