The X-Files: I Want to Believe (2008)

Få som i slutet av 90-talet befann sig i närheten av en TV bör kunna undgå att känna igen uttrycket “I want to believe”. FBI-agent Fox Mulders motto och förbannelse i ett. Den helhjärtat frälste som i avsnitt efter avsnitt ställdes mot den betydligt mer skeptiskt rationella Dana Scully. Hon trodde också, men på vetenskaplighet och metodologi.

Det Mulder ville tro på men som Dana alltid fläkte sig för att hitta en rimlig förklaring till handlade dels om diverse rent övernaturliga (eller åtminstone rejält osannolika) fenomen som pyrokinesi (avsnittet ”Fire”) eller människor som via Tjernobyl muterat till gigantiska plattmaskar (The Flukeman i avsnittet ”The Host”). Dels om det enorma fält som väl inte egentligen kan kallas för övernaturligt – ufologi och närvaron (eller blotta existensen om man så vill) av utomjordingar.

Serien lades ned efter den 9:e säsongen 2002 eftersom den tappat stort i popularitet. Därför blir man lite nyfiken på vilka funderingar som föregick radarparets återkomst till stora duken sex år senare. Första filmen, The X-Files: Fight the Future, kom 1998 och passade väl in i seriens mytologi. Men någon form av utveckling under den sista säsongen gjorde tydligen att fansen svek. Trots det väljer man alltså vid återupplivandet att direkt haka på den tidigare händelseutvecklingen, framförallt då mellan Mulder och Scully.

För oss som lade av redan i höjd med säsong 4 eller 5 blir det därför minst sagt förvirrande när man liksom i förbifarten fattar att de två inte bara avplatoniserat sitt förhållande utan också tydligen lyckats producera en batting, som av outtalade anledningar inte längre är närvarande i någon av deras liv. Död eller levande förtäljer inte I Want To Believe.

Nu är det i och för sig inte (eventuellt avlidna) gemensamma barn som är föremål för det som någon av dem vill tro på, men däremot nästan allt annat. Mulder vill tro på att den synske före detta pedofilprästen (37 altargossar, så det var i alla fall en man som inte låg på latsidan direkt) som försöker hjälpa FBI att hitta en försvunnen agent verkligen får visioner som är sanna och inte bara försöker profitera på andra människors olycka.

Scully arbetar numera på ett katolskt sjukhus, vilket visar sig bli lite problematiskt när hon föreslår en kontroversiell och invasiv stamcellsterapi för en ung patient. Hon vill tro på den medicinska vetenskapens förmåga att rädda människor, samtidigt som hon inte är beredd att släppa ett kristet perspektiv. Vad detta kristna egentligen betyder för henne blir dock aldrig riktigt klart, bortsett från att det får henne att hänga upp sig orimligt mycket på förflugna ord från pedofilprästen.

Det som gjorde de ursprungliga säsongerna och den första filmen så bra var att de lyckades förmedla den där känslan av att det precis utanför vårt synfält finns något annat. Något som kan invadera när som helst och sätta den trygga och välkända världen i gungning. Det plus relationen mellan Mulder och Scully förstås, en lagom blandning av knoppande attraktion och den tillitsfulla trivsamheten hos ett gammalt gift par som känner varandra utan och innan.

I I Want To Believe känns det istället som om man blivit inslängd i ett relationsdrama regisserat av någon som tittat alldeles för mycket på Mike Leighs mindre upplyftande filmer samtidigt som man också velat få till en skitig och läskig galna-seriemördar-vibb. Inget fel på skitiga och galna seriemördare men det är inte riktigt vad jag förväntar mig från en film som utgår från The X-files.

Den enda nickningen i den mer övernaturliga riktningen är elementet med den eventuellt synske prästen. Psychics? Really?! Det mest vardagliga och ospännande av övernaturliga fenomen. Dessutom bygger filmen ingen spänning utifrån synerna och i vilken riktning de möjligen skulle kunna leda själva undersökningen, utan fokuserar nästan uteslutande på frågor om tro och tillit (kan man lita på en pedofilpräst i något avseende alls?) mer generellt. Och det blir faktiskt rätt trist.

Jag är den förste att gilla att se David Duchovny och Gillian Anderson i sina invanda roller, men jag gillar inte vad de tvingas göra med dem. Jag vill se Mulder och Scully jaga efter sasquatchs och ständigt nästan lyckas bevisa att aliens finns på jorden, inte inse att de har behov av parterapi.

Annons

4 reaktioner till “The X-Files: I Want to Believe (2008)”

  1. Vet att jag kände den där lilla smygande förväntningen komma krypande när det vardags för den här filmen. Som gammalt fan ville man naturligtvis ställa upp för det gamla paret.

    Men oj vilken pannakaka det här är. Ingen som helst feeling från the good old days. Helt rätt analys i din recension.

    Direkt usel film faktiskt.

    Hur sjutton tänkte manusnissarna egentligen?

  2. Ja, det kan man verkligen undra. Sedan är det ju alltid svårt att veta hur mycket som skiter sig i själva realiseringen också eftersom det var noll känsla i filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: