How nisssssse of you to crawl by…

Kan det verkligen vara ett helt år sedan det förra Halloween-temat?! För egen del känns det som om det var igår vi fick stifta bekantskap med klassiker i form av Vampyren, Varulven, Fantomen och Monstret, men jag har hört att det ska vara så när man blir gammal.

Möjligen kan det också ha att göra med att jag nyss avslutade det långdragna ALIM-temat, men är det oktober så är det. Halloween 2012, here we go!

Det här året har inneburit betydligt mer rotande i filmkulturens sophögar och utflykter till mindre nogräknade bakgator. Ett par av bidragen skulle möjligen kunna räknas som ”klassiker”, men då inom sin ganska begränsade genre. Till viss del återbesöker vi Monstret eftersom temat för månaden är, hang on to your underwear, Fjälliga fasor.

Vafalls, en förklaring?! Det är väl helt uppenbart vad som åsyftas: filmer där hemskheter (vanligtvis ond, bråd död) är att vänta från djur med fjäll på kroppen. I det här fallet benfiskar och reptiler (även malar och fjärilar hade kunnat vara aktuella, likaså broskfiskar. Broskfiskarnas specialfjäll har dock diskvalificerats av den enväldige domaren, det vill säga mig). Sorry, Jaws, better luck next time.

Ett par dinosaurieliknande typer kan också ha kvalificerat sig (Vilka? Den som väntar på något gott…), men renodlade dinosauriefilmer platsar inte på grund av att jag inte kunnat få fram några entydiga bevis för huruvida de verkligen var utrustade med fjäll eller inte. Sorry, Jurassic Park, better luck next time.

De här djuren kan vara mer eller mindre förvandlade, beroende på deras initiala farlighet, men då av mer eller mindre trovärdiga vetenskapliga orsaker. Magi och slika övernaturliga orsakssamband har inget i detta tema att göra. Handfasta realiteter är vad vi sysselsätter oss med. Eller något i den stilen…

För den som är hyfsat välbekant med vad som kan lura i vassen inom subgenren djurskräckfilmer torde det vara uppenbart att jag knappast kan garantera någon som helst form av cineastisk kvalitet. Vad jag däremot kan garantera är folk som trillar från båtar, folk som vägrar inse faktum (fjällig fasa hotar staden/vattenparken/byn/festen) och folk i varierande stadier av avklädnad.

Så vad sägs? Visst blir du väl med på en månad av fjälliga hudar och skarpa tänder (Filmitch och Fiffi, jag vet i alla fall att jag kan räkna med er…)? Om du inte kan bärga dig tills det första inlägget imorgon kan du ju alltid roa dig med att läsa om tre filmer som skulle ha platsat om jag inte redan skrivit om dem: Primevil, Snakes on a Plane och Anacondas: Trail of Blood. De ger kanske en föraning om vad vi har att vänta oss under den närmaste månaden. The horror and snapping jaws of death…

Behöver det sägas att den farligt snygga headern är skapad av Dogday design — All 3D du behöver?!

6 reaktioner till “How nisssssse of you to crawl by…”

 1. Jag utbrister jabba-dabba-dooo 🙂 Kommer att klistra mig fast på detta tema som en fjällig igel.
  Kanske kommer jag tom få ett o annat tips men jag har mina aningar att betygsgenomsnittet inte är det högsta.

 2. Jag visste väl att du skulle ställa upp 😀 Risken att dina aningar besannas är rätt stor, om vi säger så…

 3. Ojoj, här hängs det på också!
  Kul kul!
  Jag menar: ”Snakes on a plane” är ju ett smärre mästerverk i genren! Visst?

  🙂

 4. @Steffo: Najs — välkommen in i hålan! 😉 Tyvärr måste jag hålla med, SoaP _är_ ett smärre mästerverk inom genren. Säger ju något om den generella standarden, tror dina Westerns ligger betydligt bättre till i det avseendet.

 5. Roligt och väldigt nischat halloween-tema, haha! Mycket respekt för att du tar dig an det som lär bli en hel del lågpoängare så här frivilligt under en hel månad. Ser du alla samtidigt som recensionerna kommer eller har du dragit ut på det så att du åtminstone får in lite ”respekterad film” däremellan också? 😛

  Hajar är alltså inte tillåtna. Men i och med att du (vad jag förmodar) räknar in blötdjur som bläckfisken samt givetvis ormen så innebär det kanske att vi kan få recensioner på de moderna klassikerna Sharktopus och Piranhaconda?? 😀

 6. @Except Fear: Ju mer nischat ett tema är, desto enklare tenderar det ju till att bli under förutsättning att man kan få ihop tillräckligt många filmer. Jag är en säkerhetsjunkie som gillar både hängslen och svångrem, kör jag ett tema försöker jag undvika att göra det utan att ha allt klart innan. Tittandet på de här filmerna har nog legat över ett årsspann skulle jag gissa.

  Mollusker har inga fjäll så de är utom tävlan, men Piranhaconda är en klar kandidat 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: