1977
Mer barntillåten musik – barndomsfavoriterna Trazan och Banarne i full swing (i lianerna, förstås). På skivan Sångtajm med Trazan och Banarne hittar vi fnissframkallande Fantomens brallor.

Klassiska låtar som jag inte lyssnar på vid fem års ålder men som inte är sämre för det är The Eagles Hotel California och Tom Pettys American Girl. Bee Gees släpper singeln Stayin’ Alive som för alltid kommer att framkalla bilden av John Travolta som släntrar gatan fram.

Och minsann, hittar vi inte en Queenskiva också 1977? News of the World tillhör ett av de mindre bra albumen (eller vad säger du, felvända Stewie?), men två av spåren är fullkomligt makalösa trots att de antagligen kommer att hemsöka sportevenemang för tid och evighet. Tunggung i We Will Rock You och oförblommerad triumf i We Are the Champions.

1978
Jag kommer under senare år att få veta att Toto kan man bara inte lyssna på, men innan jag har förstått det har jag redan börjat gilla till exempel Hold the Line. The Jacksons släpper Blame it on the Boogie som får något av en revival 1988, i alla fall i Bournemouth dit jag åker på språkresa. Stewart Copeland grundar The Police året innan och plockar in Gordon Sumner samt Henry Padovani. Året bjuder på skivan Outlandos d’Amour och låtarna Roxanne samt Can’t Stand Losing You.

Annars är det mycket filmkopplingar i år. På soundtracket till Eternal Sunshine of the Spotless Mind hittar vi Electric Light Orchestra och deras hurtglada Mr. Blue Sky. Phoebe Cates hivar sig upp ur simbassängen och in i filmhistorien (eller i alla fall i alla killars fantasi) till tonerna av The Cars Moving in Stereo (gissa vad det är som rör sig i stereo på Phoebe?). John Travolta återkommer från 1977 tillsammans med Olivia Newton-John för lite skamlös femtiotalsnostalgi i You’re the One That I Want från Grease. Och i underbart komiska Election gör Mark Harelik sina moves mot Reese Witherspoon till tonerna av Three Times a Lady av The Commodores.

Årets Queenskiva heter kort och gott Jazz. Inledningsspåret skulle möjligen inte anses helt PK i dagens läge, men vad gör det när man kan njuta av Fat Bottomed Girls, Bicycle Race och Don’t Stop Me Now?

Spellistan hittar du här.