1975
Hemma finns mest klassisk musik, men lite populärmusik kan man med god vilja hitta bland Bach och Schubert. Sannolikt mest tack vare Hans Arnold är ABBA:s första Greatest Hits obönhörligt fascinerande. Skivan är förstås, som namnet antyder, packad med hits men min favorit är nog I Do, I Do, I Do.

I likhet med CCR är The Who för tidiga för att kunna platsa på just den här listan. Jag fuskar lite och använder Elton Johns version av Pinball Wizard som han gjorde för filmen Tommy.

Jag trodde att jag gillade Pink Floyd, men efter att ha testat lite genom Henkes föredömliga och betydligt grundligare genomgångar än vad som åstadkoms här är det bara att inse att jag egentligen inte är så förtjust i bandet. Utom skivan Wish You Were Here som kom detta år. Jag ska bespara er dryga 25 minuter av Shine On You Crazy Diamond och släpper istället fram förhållandevis korta Welcome to the Machine samt titelspåret.

Queen är pigga gossar och släpper det första av sina absoluta toppalbum, A Night at the Opera. Varenda låt är i princip en klassiker i sig, där hedersplatsen tas av Bohemian Rhapsody. Men trots dess monumentala kraft, hur kan man låta bli att inte älska bagatellen Lazing on a Sunday Afternoon, riviga I’m in Love with my Car eller gungiga You’re My Best Friend?

1976
James & Karin gör comeback med skivan Djurens brevlåda där vi hittar snarare en ramsa än en sång som passar så väl in på daghemmens sångstunder, Harrys hare. Hur ska jag göra för att komma över vägen blir mer eller mindre en landsplåga.

Ytterligare en mycket välbekant låt med en massa filmanknytningar är All By Myself av Eric Howard Carmen (som faktiskt kommer att återkomma i ett ännu tydligare filmsammanhang). Renee Zellweger lufttrummar vinlulligt med i pyamas under förtexterna till Bridget Jones’s Diary (fast då är det en cover av Jamie O’Neal). Och än en gång hittar vi bästa Nicole Kidman i To Die For när hon gör det självklara valet av begravningsmusik.

Lite annan rock än bara Queen måste vi väl också kunna klämma in. Anno 76 kan visa upp Thin Lizzy och The Boys Are Back in Town, inget band jag lyssnat jättemycket på men låten är tillräckligt välkänd för att kvala in. Har man en vid definition av begreppet ”rock” kan kanske även Chicago komma på tapeten. Här med mjukballaden If You Leave Me Now. Kanske inte så värst rockig, men välbekant så det räcker.

Årets Queen är ännu ett toppalbum med titel stulen från bröderna Marx, A Day at the Races. Kanske lite mer mjuka låtar än A Night at the Opera, men jag väljer ändå ösiga Tie Your Mother Down att flankera den lätt klagande och melankoliska Take My Breath Away.

Spellistan hittar du här.