Shallow Hal (2001)

Hal har problem med tjejer. Så när han blir fast i en hiss tillsammans med den i hela USA världsberömde livscoachen Tony Robbins passar han på att fråga om lite råd. Hal försöker förklara vad det är han är ute efter: en ung Paulina P. men med större bröst, Heidi Klums bröst men utan accenten, Britney Spears rumpa men utan muskelmassan. Framförallt ska de vara unga. Det sista kan möjligen hänga ihop med att Hals far på sin dödsbädd uppmanade sonen att ständigt jaga efter ”Hot…young…tail…”, något som Hal dock förträngt i vuxen ålder.

Tony Robbins antyder försiktigt att Hal ser lite ytligt på det här med förhållanden, varvid Hal försvarar sig med att han inte bryr sig ifall tjejerna är intresserade av ”culture and shit”. Nu visar det sig att livscoachen också har hypnotiska krafter och han ser till att Hal från och med nu bara ser den fysiska manifestationen av människors ”inner beauty”. En person som Hal upplever som vacker behöver alltså inte vara vacker i ”verkligheten” men har istället ”personlighet” (är inte det universal-lingo för trevliga men inte remarkabelt snygga personer?).

Hal kommer alltså ut ur hissen med en helt ny syn på världen och till hans glädje innebär det bland annat att alla de toksnygga tjejer han fortsätter att stöta på helt plötsligt slutar nobba honom. Istället tycks de närmast patetiskt tacksamma över att han ger dem den allra minsta uppmärksamhet. Så är det också med Rosemary, även om Hal inte blir riktigt klok på hennes övertygelse att han hela tiden skämtar på ett inte särskilt trevligt sätt när han ger henne komplimanger. Och så är hon ovanligt glad i maten för att vara en tjej med en så fantastisk kropp… Snart är de två upp över öronen förälskade och allt skulle var frid och fröjd om det inte vore för Hals kompis Mauricio som gärna vill ha tillbaka sin ytlige raggarkompanjon.

Bröderna Peter och Bobby Farrelly slog igenom med dunder och brak för nästan tjugo år sedan i och med Dumb & Dumber. Under efterföljande filmer visade de en obönhörlig fascination inför plump och gärna kroppsligt relaterad humor, men en humor som allt som oftast fungerade just därför att den var plump och aldrig försökte dölja detta faktum.

I Shallow Hal har de snarare försökt att slöjda till sin sedvanliga stil i ett romcom-utförande och jag är inte helsåld på den mixen. Det märks att man verkligen gjort sitt yttersta för att inte hemfalla åt tjockisskämt, men eftersom hela upplägget bygger på ett tjockisskämt blir slutresultatet alldeles för utslätat och mjäkigt. Man har så att säga både velat ha tjockismoralkakan kvar och äta upp den, men som så ofta är det en futil ambition.

Till exempel måste Rosemary äta mycket eftersom ingen kan vara tjock utan att stoppa i sig en massa kalorier på ett rätt ohälsosamt sätt. Vi blir tvångsmatade med söndersuttna restaurangmöbler och stringtrosor vilka skulle kunna dubbla som täcke åt tre dobermannpinchrar.

Men det här inte enda problemet med Shallow Hal, vi blir också sittande med Hal själv. För medan både exempelvis Jim Carrey i Dumb & Dumber och Ben Stiller i There’s Something About Mary lyckades bra med att porträttera den här i grund och botten schysste loserkillen, klarar Jack Black inte av att göra om konststycket. Jag har inget emot Jack Black i rätt typ av film (High Fidelity, The School of Rock) eller kanske snarare rätt typ av karaktär, vilket är när han matchas av andra karaktärer. Här finns bara Jason Alexander som Mauricio och Gwyneth Paltrow som Rosemary för honom att studsa sin rätt överdrivna personlighet mot (trots att han, för att vara Jack Black, till och med är ovanligt nedtonad) och det räcker inte som motvikt. Framförallt märker jag till min fasa att jag efter ett tag börjar reta mig något alldeles oerhört på hans gnälliga röst och det är vanligen en hang-up som jag brukar slippa.

Jag vet vad som egentligen är Shallow Hals största svaghet: dess överdrivna pekpinneläxa, att gnistan mellan Jack och Gwyneth verkar ha förlorat sig i hennes tjockisvaddering eller att filmen helt enkelt inte särskilt rolig. Men ska man se en Farrelly brothers-film är till och med Stuck On You att föredra.

Annons

2 reaktioner till “Shallow Hal (2001)”

  1. Japp Jack Black i huvudrollen det borde räcka för bottenbetyg MEN så dålig tyckte jag inte den här filmen var. Jag misstänker dock att det var Alexanders förtjänst för de scener jag minns var roliga är han den drivande parten (när Hal dansar med två fula tjejer) Troligtvis en film jag aldrig kommer se om.

  2. Nä, Shallow Hal ligger rätt långt bort från omtittningshögen just nu. Och jag som då inte alls är särskilt förtjust i Alexander hade ju inte ens det att lyfta filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: