Frozen (2010)

Det dröjer inte särskilt länge innan man får klart för sig att Frozen knappast kommer att bjuda på någon lättsmält romcom i bergsmiljö med stockstuga och björnskinnsfäll framför brasan. Ingen putslustig förväxlingskomedi där Joe först försöker få till det med en tvilling innan han inser att det är den andra som är helt rätt för just honom.

Inte för att Joe sannolikt skulle ha haft något emot den händelseutvecklingen. Som det är nu måste han först tjafsa med kompisen Dan för att denne hade mage att släpa med sig nya kärleken Parker till deras grabbskiddag. Spik nummer ett i genrekistan är deras lättsamma vänskapsbetygelser. Spik nummer två är att Parker med strategiskt neddragen jackdragkedja fixar upp dem i liften utan att de behöver hosta upp en massa pengar på liftkort.

Spik nummer tre torde vara att Parker erbjuder sig att vara kvar medan killarna tar sig några sista åk tillsammans men givetvis blir övertalad att följa med ända till det bittra slutet. Och spik nummer fyra, av storleksordningen järnvägssyll, är ett rätt krystat missförstånd (där hade vi kanske förväxlingskomedin i alla fall?) som gör att trion föga förvånande blir sittande kvar i en stillastående korglift, till synes omöjlig att ta sig ifrån för att hämta hjälp.

Själva upptakten till den skräckfyllda situationen, strandsatta högt upp i frysgrader, är alltså inte ett under av originalitet men som inte komplicerar saker i onödan. Alltid något att vara tacksam över. Å andra sidan gör den heller inga underverk med sin karaktärsbeskrivning. När Dan, Parker och Joe väl har blivit hängande är det inte av omtanke om deras fantastiska personligheter som man hyser ett milt intresse för vem som kommer att gå hädan först och på vilket sätt.

Jag misstänker att Frozen borde kategoriseras som en thriller, men särskilt spännande blir det aldrig. Det som får störst impact är snarare kläggeffekterna med brutna ben, förfrysningsskador och vantlösa händer. Genus-o-metern fick inte heller många kompisar i liftkön. Parker är den enda som får förfrysningsskador och som givetvis inte kan låta bli att peta på dem, den enda som måste kasta saker och kapitalt misslyckas varje gång och den enda som får en reell chans till flykt men som givetvis delvis lyckas sumpa den.

Hon är dessutom den enda som inte handgripligen behöver konfrontera Frozens hajsubstitut. För eftersom filmen knappast hymlar med att den är en inverterad version av historier som Open Water eller The Reef måste det ju också finnas Hemska Djur. Och på ett vintrigt berg i New England finns det inte så mycket att välja på förutom…muterade och köttätande rådjur. Nä, det är ju en flock vargar förstås.

Det finns även en annan likhet i detta sammanhang mellan vargar och hajar: Frozen torde göra vargbilden samma björntjänst som Jaws fixade för hajar. Antingen är just de amerikanska skidbacksvargarna ovanligt utsvultna och aggressiva eller också har regissör Adam Green tagit sig ganska många dramaturgiska friheter med vargars jaktbeteende. Inte helt okej kan jag tycka, vargar har tillräckligt med imageproblem utan att behöva porträtteras som ett gäng mer eller mindre galna pirayor, och ett element som gör att jag upplever Frozen som lite fånig.

Men visst, något har väl Mr. Green lärt sig av exempelvis Hatchet, för riktigt dålig blir Frozen aldrig. Fast den blir aldrig riktigt bra heller. Så tillvida man inte lever för glimtvisa scener med Kane Hodder, förstås.

8 reaktioner till “Frozen (2010)”

 1. Ungefär så. Möjligen var jag influerad av alla som redan sett Frozen, men den känns som en typisk genomsnittsfilm. Och The Grey verkar ju ha fått lite olika omdömen, men de som verkligen inte gillat den tycks främst ha siktat in sig på vargarna 😉

 2. Väljer att inte läsa din text. La nyligen till den här i ska-se-listan som en del i ett kommande bloggtema, där även The Grey (som jag såg nyligen) ingår.

 3. @Jojjenito: Åhå, det låter spännande. Tyckte du att det blev för varmt, så det var dags för ett köld-tema? 😉

 4. Ja, det skulle man kunna tro, men det där med värmen det skötte ju vädret av sig själv (fasiken, vad kallt det var på cykeln hem igår kväll, tempen droppade ju 10 grader under dan typ).

  Temat är ”vildmarksäventyr/överleva i naturen”-filmer så det kan nog både hetta till och vara kallt.

 5. @Jojjenito: Ja, det höll inte i sig någon längre tid 😦 Ja, i ett sådant tema finns det ju mycket att välja på, ska bli kul att se vad du tagit upp. Alive hoppas jag, inget säger ”vildmark” som lite kannibalism 😉

 6. Ahahahhaaaaaaaahgaaah. Har sett Frozen nu. Fullkomligt usel. Jag blev glad, jätteglad, varje gång nån blev vargmat.

  Ja, Alive kan nog klämma sig in på listan. Tänkte begränsa till tio.

 7. @Jojjenito: Inte jätteusel kan jag ändå tycka, kläggeffekterna var ganska bra gjorda om inte annat 😉 Men visst hejade man lite på vargarna i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: