Armageddon (1998)

Publicerad i Västerbottens Kuriren i juli1998.

Så var den äntligen här… Filmen som lagt ut mer på PR än vad en normal-svensk film kostar att producera. Frågan är om det var värt det, men vem bryr sig om sådana petitesser när jordens undergång är nära. Harmageddon.

Filmens handling torde vara välbekant för var och en som gått på bio de senaste sex månaderna eller som äger en TV. Stor meteorit hotar jorden. Oljeborrare skickas upp för att spränga den i bitar. Skall de lyckas? För den oinvigde kanske det verkar otroligt att det går att göra en film som spänner över två och en halv timme på basis av detta, men tro mig, det är möjligt. Jag har just sett resultatet.

Både Michael Bay och Jerry Bruckheimer har jobbat tillsammans tidigare, med till exempel The Rock och Bad Boys. I vanliga fall kan man inte vara så säker på filmer som kommer ”från samma producent som…”, men Bruckheimer gör en sällan besviken. Så inte heller med Armageddon. Visst, den är mer pretentiös eftersom det inte längre handlar om ett flygplan eller en stad utan hela planeten. De komiska poängerna är inga större överraskningar även om de ofta sitter ganska bra. Den blir ganska känslosam på sina ställen och innehåller både floskler och klichéer. Skådespelarprestationerna är väl lite träiga ibland. Och visst framstår USA hela tiden som världens frälsare (även om en rysk kosmonaut i form av vår egen Peter Stormare får vara med på ett hörn). Men den är trots allt detta ändå förbannat häftig. Lite renodlad underhållning tackar man ju aldrig nej till.

Omdöme 2012:
Jag håller helt och fullt med mig själv här. Faktum är att jag fortfarande finner Armageddon så underhållande att det banne mig är frågan om den inte är värd åtminstone ett halvt betyg till. Liksom Independence Day är det en action-rulle som har växt just för att den är så extravagant och extrem på alla sätt och vis.

Ok, det avslutande Big Speech hade vi väl kunnat vara utan, det når absolut inte samma stratosfäriska höjder som president Whitmores: “Today, we celebrate our independence day!” Och inte är det något gnistregn direkt mellan Ben och Liv, men vem bryr sig?!

Och jag vill fortfarande också vidhålla att Armageddon lyckas betydligt bättre med sitt mer renodlade action-uppsåt än Deep Impact gjorde med sitt moraliska filosoferande som det aldrig blev något vettigt av. Och även om bägge filmerna brer på redigt tjockt när det kommer till kärnfamiljstemat, är i alla fall Ben och Liv tillräckligt gamla för att själva kunna skaffa barn istället för behöva kalla in ett syskon-substitut.

Annons

14 reaktioner till “Armageddon (1998)”

 1. Den här har jag sett många gånger. Eller rättare sagt, half-sett. Den har gått i bakgrunden på TVn eftersom den under ett antal år var en av äldsta dotterns absoluta favoritfilmer. Och hellre än att prova något nytt brukade hon se något hon redan kände till.

  Jag delar väl inte hennes passion, men värre filmer finns det. Slutet är ju minnesvärt om inte annat!

 2. Vojne vojne vilken måndagmorgon. Hahahaha. Hohohoho. Nämen USCH Sofia, en trea. En TREA? Måste fylla på kaffemuggen för nu fick jag huvudvärk.

 3. @Jessica: Det är ju en så perfekt bakgrundsfilm — i en positiv bemärkelse 🙂

  @Fiffi: Glöm inte att jag drar upp betyget ytterligare så här i efterhand 😉 Men jag står obönhörligt rakryggad — den är förbannat underhållande.

 4. Jag förstår inte om Fiffi menar att den är värd mer, eller mindre. 🙂

  Jag älskar denna actionfilm. Det behöver inte vara smart, det behöver inte vara lågmält, det behöver inte ha ett öppet slut. Allt det är oftast bäst, men ibland funkar ren och skär action i bombastiska proportioner. The Rock som du också nämner i texten är precis lika dan, fast ännu bättre!

 5. @Henke: Jag vill minnas från Fiffis katastroftema att hon är en av de hädare som vill hävda att Deep Impact är bättre 😉 Men jag håller med du, Bay när han är som bäst. The Rock känns aningens smartare när den väl kommer igång men av någon anledning har jag alltid upplevt startsträckan som ganska seg.

 6. Av någon idiotisk anledning såg jag spektaklet på bio ngt jag bittert ångrar. Jag har en lista/projekt/coming attraction ”fem scener som får mig att gå bananas” eller ngt sådant. En av dessa scener finns i den här filmen. Jag har aldrig sett om den.

 7. Jag är med i din klubb här!
  Avdelningen njutbart svulstigt underhållande har sällan haft en värdigare medlem! 🙂

  Och…gott folk…Will Patton! Coolheten persofinierad under många år!

 8. @Steffo: Trevligt, den här klubben välkomnar alltid nya medlemmar! Will Patton gör alltid en bra insats enligt min mening.

 9. Vojne vojne vilken tisdagskväll. Hahahaha. Hohohoho. Nämen USCH Sofia, en trea. En TREA? Måste fylla på tekoppen för nu fick jag huvudvärk.

  Sorry, jag coppade Fiffi, med några små skillnader och det handlar inte om betyget 😉

 10. @Jojjenito: Kan inte göra annat än beklaga att du uppenbarligen saknar genen för att uppskatta den här typen av actionrökare 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: