Horrible Bosses (2011)

När Kurt, Dale och Nick träffas går det mesta ut på att Nick och Dale gnäller på sina chefer medan Kurt bara kan konstatera att han ligger ganska bra till. Han gillar sin chef som gillar honom och det ser inte helt osannolikt ut att han en dag skulle kunna få ta över firman. Inte minst eftersom chefens son är en kokainsniffande loser, vilket hans far är alltför medveten om.

Det är i och för sig mer eller mindre legio att ogilla sin chef, men få kan ha större anledning än Dale och Nick (skulle möjligen vara Peter Gibbons, då). Dale utsätts dagligen för sexuella trakasserier av tandläkaren Julia som hotar att berätta för Dales fästmö att de har haft sex om de inte har sex (hängde ni med?) medan Nick blir mer psykiskt grillad av den sadistiske David Harken, vilken bland annat gillar att hetsa sina anställda med obefintliga befordringar.

Men när Kurts trevlige chef hux flux dör utan att ha utsett någon efterföljare är det kokainsonen med den magnifika överkamningen som tar över och det är nu som den nödvändiga katalysatorn i den manliga trekanten finns på plats. När de alla tre kan förenas i hat mot sina respektive chefer förenas de också i en fylleinspirerad önskan att göra något åt saken.

Visst vore livet mycket enklare om deras chefer bara gick och…dog? Det ska dock visa sig att vägen fram till dessa eftertraktade dödsfall är betydligt mer kuperad än någon av de tre vännerna kunnat föreställa sig.

Som vanligt är det elakingarna i Horrible Bosses som kammar hem alla bonuspoängen. Triangeln Charlie Day, Jason Bateman och Jason Sudeikis är alla förvisso underhållande på sitt sätt med Bateman i täten som den sedvanligt straighta och samlade killen försatt i bisarra situationer. Charlie Day som kolibriartat kokaindammshög var också riktigt rolig, men är generellt alldeles för hysterisk. Hela tiden.

Men vad har de att sätta emot sina chefer? Jennifer Aniston är klockren som den sexuellt mycket aggressiva Julia, vilken utan att tveka skrupulöst utnyttjar det faktum att hennes manlige tandsköterska har svårt att få ett annat jobb tack vare en tidigare konfrontation med lagen. Jag gillar också det faktum att man besatt den här rollen med en osannolikt snygg och och sofistikerad, men samtidigt fruktansvärt grov, Aniston. Den enkla vägen hade förstås varit att göra Julia till ett åldrande tantslem, och hade det här varit en Adam Sandler/Rob Schneider-rulle hade hon också varit det. Julias uppenbarelse gör nu Dales position än mer utsatt, eftersom vi som får vara instängd tillsammans med henne vet att det inte är så enkelt som kompisarna oftast föreslår, bara sätt på chefen och få problemet ur vägen. Den attityden skulle de inte ha haft i tantslemsfallet.

Kevin Spacey får som den dödligt jordnötsallergiske och patologiskt svartsjuke Harken mest utrymme av de tre och utnyttjar det till max. Allra bäst är han inledningsvis när han lugnt och sansat informerar stackars Nick om vilken råttfälla alla anställda med psykopatiska chefer är försatta i (vill du sluta måste du ju ha med dig ett bra omdöme för att ha en chans på ett nytt jobb. Och vem skriver omdömet?). Största överraskningen torde dock Colin Ferrell som den nunchakusvingande Bobby Pellitt stå för, att han kunde ”fula till” sig så kapitalt hade jag absolut inte förväntat mig.

De tre mycket vanliga killarna har naturligtvis inte den blekaste aning om hur man går tillväga när man ska döda någon (har du?) och alla förvecklingar när de ska försöka hyra torpeder och arrangera ”olyckor” är lika krystade som underhållande. De tre har en bra dynamik sinsemellan och det känns trovärdigt när de allihopa från gång till annan regrediera tillbaka till ett tolvårsstadium. Miljömässigt försiggår allt för lite av handlingen på killarnas respektive arbetsplatser för att kunna hota kungen i genren, Office Space, men Horrible Bosses är definitivt en stark utmanare på arenan.

10 reaktioner till “Horrible Bosses (2011)”

 1. Jag la upp en tidigare kommentar men den verkar ha förlorats i rymden. Jag kommenterade bara att vi redan konstaterat att du gillar Bateman och att jag inte gillar denna film så mycket.

  Jag skulle hellre se om Office Space igen.

 2. Hmm, verkar som om spam-funktionen fått totalt spel. Din tidigare kommentar fastnade där men den här gick ju uppenbarligen igenom…

  Ja, visst är Office Space bättre, där är vi helt överens.

 3. Såg den här igår! Tyckte att den var en av de bättre nyare komedierna faktiskt. Spacey är favoriten men man får inte glömma Jamie Foxx som Motherfucker Jones haha. Ger den 3/5

 4. @Svart Noir: Av någon anledning känns det som det drösade fram många komedier under ffallt andra halvan av 2011. Mnja, Jamie Foxx karaktär tyckte nog jag kändes sådär, han försvann liksom lite bland alla de andra galningarna 😉

 5. Helt ok men jag fick inte någon inspiration att skriva om filmen kan bero på att den kändes lite beige. Ferrell var roligast.

 6. @filmitch: Nej, några stordåd rent recensionsmässigt inspirerade den väl inte direkt till… Men nu har det börjat bli svårt att se en film och _inte_ skriva om den. Alla måste ju får veta vad just jag tyckte om den 😉

 7. Precis så där kan jag känna, för ordningens skull ska man skriva om alla filmer man ser – något som kommit på skam 😦

 8. @filmitch: Nå, fast det är ju ärligt talat ett rätt onödigt ”måste”, man borde ju skriva om film för att man tycker att det är kul.

 9. Att du nämner min favvo Office Space i samma recension gör att jag blir lite sugen på den här filmen. Och att ogilla chefen är ju alltid… roligt. 😉

  Förresten, heter det inte ”regredierar”. Det kommer väl från regression? Eller kan det stavas regriderar också.

 10. @Jojjenito: Som sagt, jag tycker nog inte att den är lika bra som Office Space som kändes fräschare men helt ok som enkel underhållning.

  Du är uppmärksam, tack för det! Har stavat rätt den här gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: