I fokus: Akira Kurosawa (1910-1998)

Marx åsikt om likheten mellan religion och knark är välkänd, men jag tror den främst kommer sig av att den gamle socialisten hade mer erfarenhet av religion än av film. I mitt liv är det nämligen film som är den stora drogen (vilket möjligen antyds av denna filmblogg), omöjlig att stå emot. Har man sett en, vill man se en till. Man hinner med ”bara en till” på kvällen. Man tar ytterligare en på förmiddagen för att komma igång. Uppåt- eller nedåttjack, allt efter behag och sinnesstämning.

I det aktuella fallet började allt nog så oskyldigt med en liten påminnelse från SVT att den där Akira Kurosawa ändå fick ur sig ett par bra filmer. Vilket ledde till ett önskemål om 17-filmsboxen Akira Kurosawa: The Ultimate Collection (Sandrew Metronome), vilket i sin tur tillfredsställdes av lika omtänksamma som aningslösa närstående. Två tredjedelar genom denna första box är suget så starkt att jag givetvis måste ta reda på vilka filmer som inte är inkluderade. Så många kan det väl ändå inte vara?!

But who am I kidding? Antalet är helt ointressant och ett par klick senare är även boxen Early Kurosawa (BFI) beställd. Endast en överlappning mellan denna box och den tidigare får ses som något av ett unikum. Resten av Kurosawas filmproduktion droppar in som löshästar.

Och jag nöjer mig förstås inte med det. Eget elände känns alltid lättare om andra är lika eländiga som man själv och för min del innebär det att jag självklart måste dra med mig andra ned i Kurosawa-träsket. Maken har visat sig vara immun mot just den här lasten. Återstår bara ni, kära bloggläsare.

Härmed utropar jag alltså mars till månaden där vi riktigt gosar ned oss tillsammans med en av Japans internationellt sett mest kända regissörer. En film om dagen i kronologisk ordning kommer det förhoppningsvis att bli till dess att vi tagit oss från 1943 till 1993. Vägen går via klassiker som Rashômon och De sju samurajerna men också kanske mindre kända alster som The Quiet Duel och Augustirapsodi.

Hur jag ska hantera filmernas titlar har gett mig mer huvudbry än jag gärna vill erkänna. Att i text hålla mig till en latiniserad version av den japanska originaltiteln känns bara fånigt. Dessutom lär jag mig aldrig att skilja på dem på det sättet. Men alla filmer är inte heller utrustade med en svensk titel. Vojne, vojne. Det får med naturnödvändighet bli en ohelig och otillfredsställande blandning av engelska och, när de finns tillgängliga, svenska titlar.

Det jag inte tagit mig tid till är att försöka sätta mig in i det kunskapsmässiga Fujiberg som finns tillgänglig om regissören på nätet och i mer traditionell tryckt form. I slutet av mars (eller snarare början av april) kommer jag i alla fall att göra ett försök att summera mina egna upplevelser av nedgrottandet i produktionen från en av 1900-talets stora filmskapare.

Imorgon kör vi alltså från början (var skulle vi annars börja?!) med Akira Kurosawas regissörsdebut, Judo Saga. Jag hoppas med det här temat förstås kunna inspirera till egna utflykter i Kurosawa-topografin. Tro mig, det är värt det.

Den eminent passande headern är skapad av Dogday Design.

22 reaktioner till “I fokus: Akira Kurosawa (1910-1998)”

 1. Jag har varit på väg mot Kurosawa i flera år men aldrig tagit det slutliga steget. Kanske du kan hjälpa till med det! Ska bli spännande att få ta del av dina texter, jag vet egentligen inte särskilt mycket om denne regissör förutom att hans filmer ska vara såna som man ”måste se”. Kul förresten att du i och med detta har ett tema för denna månad – detsamma har nämligen jag och det startar i afton!

 2. Wow, vilket underbart ambitiöst och krävande projekt. Ett Kurosawa-marathon över en hel månad.

  Jag vill vara med, absolut, jag vill. Jag har flera Kurosawa-titlar som ligger och väntar på mig. Men de är alla nedpackade i lådor på Shurgaard inför flytten. Jag kommer återse mina samlingar först i April!

  Elände!

 3. Jag har aldrig riktigt fastnat för AK, men några pärlor har han stått för av de jag sett. Ska bli kul att följa, får se när man själv känner sig upplagd för att ta sig an några fler av hans filmer.

 4. @BRC: Jag håller tummarna för att få vara den som knuffar dig utför stupen 😀 Jag tycker förstås att flera av AK’s filmer är ”måste se” eftersom de är grymt bra, men visst finns det bottennapp för min del även bland de som allmänt anses som obligatoriska. Mars är kanske en särskilt lämplig tema-månad? Ska bli jättespännande att se vad du har att bjuda på!

  @Henke: Kul att du är på! Och då har du säkert många trevligheter som väntar. Den som väntar på något gott och allt det där.

  @Movies-Noir: Trevligt att du vill vara med även om AK inte är någon favorit — alla kan ju inte gilla allt. Då ska det bli spännande och se om vår AK-smak stämmer överens 🙂

 5. Jag som inte har sett en enda AK-film ser verkligen fram emot den här gallringen. 🙂

 6. Det är just det som är min poäng, jag är INTE på, mina filmer är ju nedpackade. Men jag kommer läsa dina revyer och sedan kanske knyta an till detta marathon i min egen takt längre fram.

 7. @Pladd: Låter bra det. Hoppas jag kan inspirera dig till ett smakprov.

  @Henke: Aha, jag missförstod dig lite där. Då är det inte mycket mer att göra än att läsa texter och sukta 😉

 8. Ahhh lite folkbildning och upplysning. Pladd kör Allen och du kör Akira. Ni skämmer bort mig 🙂 Detta ser jag verkligen fram emot, har sett flera av hans filmer och gillar de flesta jag sett. Spännande!

 9. @filmitch: We aim to please! Då får jag hålla tummarna för att du kan hitta nya favoriter i den här genomgången.

 10. Vilken ambitiös och spännande fördjupning! 🙂 Det här är inte alls min kopp thé men jag ska följa med hela vägen så får vi se vad det leder. Kul ska det bli i vilket fall, det är alltid skoj att lära sig lite nya saker 🙂

 11. @Fiffi: Kul att du hänger med också. Och vem vet, kanske kan jag få dig att testa en Kurosawa som du gillar?

 12. Otroligt ambitiöst måste jag säga! Jag har bara sett Seven Samurai, såvitt jag kan minnas. Jag kan ärligen inte säga att jag kommer att se alla filmer du skriver om, i alla fall inte just nu. Travarna av att-se-filmer är alltför höga. Men nån mer Kurosawa kan du säkert inspirera till. Om inte annat vet jag vart jag ska gå när jag känner mig redo att dyka ner i hans filmvärld!

 13. @Jessica: Fast jag har ju samlat på mig under nästan ett år tror jag. Lite här och lite där. Jag kan ärligt säga att jag absolut inte förväntar mig att du ska se alla filmerna jag skriver om 😉 Tipsen ligger här och väntar när du känner dig redo!

 14. Kan inte annat än bli imponerad över att du kör detta tema. Nu antar jag att du inte ser/sett filmerna efter varandra utan sett annat också där emellan. Skulle nog ha väldigt svårt för att endast se hans filmer under en månad (speciellt som vissa är lite tråkiga). Har iofs bara sett sex av hans filmer än så länge och en del av dem är ju bra.

 15. @Movies-Noir: Med tanke på dina otroligt ambitiösa inlägg tar jag det som en stor komplimang. 🙂 Hade jag haft alla tillgängliga när jag körde igång är det mycket möjligt att jag hade (försökt) rivit av alla i ett streck eftersom AK ändå är så pass omväxlande vad gäller genrer. Nu var det inte så och därför har det gått längre eller kortare tid mellan dem, jag har heller inte kunnat se dem kronologiskt från start till mål. Det där jäkla jobbet tar ju rätt mycket tid 😉

 16. Superimponerande tema! När jag för några år sen körde ett Kurosawa-tema såg jag bara de mest kända filmerna. Jag hoppas du inte har nåt emot om jag postar en del skuggrecensioner när just dessa filmer som jag har sett dyker upp på din blogg.

  Kurosawa blev aldrig nån favorit hos mig även om det finns en del riktigt bra filmer.

 17. @Jojjenito: Tack! Självklart inte, det är bara kul att höra vad andra tycker. Jag hoppas att det kanske blir lite mer av det när vi börjar komma in på hans lite mer kända filmer. Vet du varför han inte riktigt gick hem hos dig?

 18. Jag funderade lite på varför Kurosawa inte helt gick hem hos mig och jag kan inte riktigt svara. Jag ska ta och läsa igenom mina gamla recensioner och så får jag återkomma. 😉

  Hmm, det funkar fortfarande inte att pinga inlägg på din blogg från min. Hmm, irriterande.

 19. @Jojjenito: Gör gärna det, det skulle vara intressant att veta om du kommer på något. Jodå, pingingen fungerar alldeles utmärkt, jag låter dem bara inte komma upp på kommentarslistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: