Trodde ni att det var klart nu? Icket! För mig är dessa filmer så intimt förknippade med Rambo att det skulle vara otänkbart att hoppa över dem i en sådan här exposé. Och för Rambomåndag får till och med eventuella Oscars-funderingar stå åt sidan.

***

Behold! The awesome power of the comedy! När jag för n:te gången sätter mig för att titta på Hot Shots!-filmerna inser jag att många scener som i min hjärna har tillhört Rambo-filmerna egentligen har sitt upphov i dessa parodier. Vilka å andra sidan i hög utsträckning naturligtvis i sin tur har tagit dem från just Rambo-filmerna.

Det går inte många minuter utan ett skämt och man varierar sig rätt bra, på menyn står fysisk humor, negativ humor, absurd humor, metahumor och, givetvis, ordvitsar (”In my hands, nothing turns to putty” är odödlig). Innan omtitten ville jag minnas att Hot Shots! var den bättre filmen men så här i efterhand måste jag nog ge den äran till Part Deux. Skämten är vassare och inte minst metareferenserna fyndigare – dels har vi medverkan från Richard Crenna (ett genidrag bara det), dels har vi flodbåtsscenen när Charlie och Martin Sheen får chans att skrika ”I loved you in Wall Street!” till varandra.

I ettan är Carey Elwes en riktigt rolig Iceman-kopia och William O’Learys Dead Meat-karaktär är fortfarande fullkomligt lysande. Att både Jon Cryer (Wash Out) och Ryan Stiles (Mail Man) senare skulle möta upp Charlie Sheen i Two and a Half Men är sådant där roligt värdelöst vetande som är fullkomligt ovärderligt när man vill tråka ut folk på fester.

Att Lloyd Bridges Amiral Benson inte riktigt når upp till Leslie Nielsen-klass (han är liksom lite för medveten om att han ska vara deadpan-rolig) kan man i sammanhanget nästan ha överseende med. Frågan är dock om den två år senare bisarrt uppumpade och långhårige Charlie Sheen inte är ännu bättre som en något mer välartikulerad Sly- än Tompa-kopia. I Part Deux får man dessutom chans att återse den gamle räven Miguel Ferrer som soldaten vilken återfår självförtroendet genom Toppers peptalk (”War – It’s fantastic!”).

I dessa tider av evinnerliga Scary Movie– och Not Another…-filmer känns det liksom lite tryggt och nostalgiskt att vända tillbaka till Hot Shots! och Topper Harleys äventyr på flygbasen à la Top Gun samt i den irakiska djungeln à la Rambo. Trots att bara en tredjedel (Jim Abrahams) av den klassiska spoof-trion Abrahams, Zucker och Zucker var inblandad håller de fortfarande en förvånansvärt bra klass.

Hot Shots!

Hot Shots! Part Deux