Jag skulle ju vara en skam för mitt nuvarande arbete om jag inte lever som jag lär. Därför är det läge för en liten uppföljning och utvärdering av förra årets AttLäsa-lista. Lite i sista sekunden (finns det någon annan?!) känner jag mig ändå rätt nöjd med att ha hunnit igenom 90 procent och jag kan meddela att jag håller på för fullt med de avslutande 10 procenten. Texter ligger och väntar eller är redan publicerade.

Måluppfyllelsegraden är som alltid beroende av målet. Vad gäller målet att minska mängden böcker i AttLäsa-hyllan har det väl gått så där eftersom den stadigt fylls på, om än med en något mindre hastighet nu än tidigare. Vi kan väl säga att jag med den här takten betar av en blott marginellt större andel av AttLäsa-hyllan än vad jag klarar av att betala tillbaka på (räntan av) mitt studielån varje år. Men om målet var att bekanta mig med både klassiker och mer nyskrivet samtidigt som jag får trevliga läsupplevelser och ny kunskap har allt gått helt enligt planerna. Säger den helt oberoende värderaren.

Och trots om jag inte hann med alla böckerna på ambitionslistan för 2011 är det bara att även fortsättningsvis ställa siktet högt och försöka minska hyllmetrarna i AttLäsa-hyllan. Till 2012 blir det nästan bara engelskt och nöjesläsning.

 • Dmitrij Gluchovskij: Metro 2033 (2011 års litterära version av Quiche Lorraine på sista snutten julskinka. Rester med andra ord)
 • Steve Sem-Sandberg: De fattiga i Lodz (hittade den som ljudbok på biblioteket, så nu finns det verkligen inga ursäkter kvar. Som bonus kanske jag får veta hur man ska uttala ”Lodz”)
 • John W. Campbell: Who Goes There? (i och med prequel:en till The Thing kändes det oundvikligt att inte ta sig an den här)
 • Joe Hill: 20th Century Ghosts (sonen visar goda takter och många säger att hans debuterande novellsamling innehåller en del godbitar)
 • Marisha Pessl: Special Topics in Calamity Physics (den här blev så omskriven när den kom att jag bara måste testa, inte minst bokhororna sade snälla och spännande saker)
 • Wladyslaw Szpilman: The Pianist (hade gärna läst på svenska i och med att originalet är på polska, men den fanns inte tillgänglig)
 • Thomas Keneally: Schindler’s List (hänger ihop med boken ovan, ett litet miniprojekt)
 • Dennis Lehane: The Given Day (jag gillar Lehane och den här fick bra kritik när den kom)
 • Stefán Máni: Skeppet (en presentbok som känns spännande, för mig helt okänd isländsk thriller)
 • Clifford Irving: The Hoax (förra årets Howard Hughes-biografi var ändå tillräckligt intressant för att jag skulle vilja fördjupa mig lite ytterligare och det här är en så osannolik historia)
 • George R.R. Martin: Dreamsongs (den här har skamligt länge stått i hyllan och jag har sparat på den som en drake på sitt guld, men nu är det dags att sopa undan spindelväven. Vad är det för roligt med böcker som man vill spara på så länge att det aldrig blir av att läsa dem? Med tanke på omfånget får Martin nog bli årets sommarprojekt)

Har du några läsprojekt på gång? Eller är läsning alldeles för njutningsfullt för att förvandlas till ”projekt”?