Nytt år, nya böcker

Jag skulle ju vara en skam för mitt nuvarande arbete om jag inte lever som jag lär. Därför är det läge för en liten uppföljning och utvärdering av förra årets AttLäsa-lista. Lite i sista sekunden (finns det någon annan?!) känner jag mig ändå rätt nöjd med att ha hunnit igenom 90 procent och jag kan meddela att jag håller på för fullt med de avslutande 10 procenten. Texter ligger och väntar eller är redan publicerade.

Måluppfyllelsegraden är som alltid beroende av målet. Vad gäller målet att minska mängden böcker i AttLäsa-hyllan har det väl gått så där eftersom den stadigt fylls på, om än med en något mindre hastighet nu än tidigare. Vi kan väl säga att jag med den här takten betar av en blott marginellt större andel av AttLäsa-hyllan än vad jag klarar av att betala tillbaka på (räntan av) mitt studielån varje år. Men om målet var att bekanta mig med både klassiker och mer nyskrivet samtidigt som jag får trevliga läsupplevelser och ny kunskap har allt gått helt enligt planerna. Säger den helt oberoende värderaren.

Och trots om jag inte hann med alla böckerna på ambitionslistan för 2011 är det bara att även fortsättningsvis ställa siktet högt och försöka minska hyllmetrarna i AttLäsa-hyllan. Till 2012 blir det nästan bara engelskt och nöjesläsning.

 • Dmitrij Gluchovskij: Metro 2033 (2011 års litterära version av Quiche Lorraine på sista snutten julskinka. Rester med andra ord)
 • Steve Sem-Sandberg: De fattiga i Lodz (hittade den som ljudbok på biblioteket, så nu finns det verkligen inga ursäkter kvar. Som bonus kanske jag får veta hur man ska uttala ”Lodz”)
 • John W. Campbell: Who Goes There? (i och med prequel:en till The Thing kändes det oundvikligt att inte ta sig an den här)
 • Joe Hill: 20th Century Ghosts (sonen visar goda takter och många säger att hans debuterande novellsamling innehåller en del godbitar)
 • Marisha Pessl: Special Topics in Calamity Physics (den här blev så omskriven när den kom att jag bara måste testa, inte minst bokhororna sade snälla och spännande saker)
 • Wladyslaw Szpilman: The Pianist (hade gärna läst på svenska i och med att originalet är på polska, men den fanns inte tillgänglig)
 • Thomas Keneally: Schindler’s List (hänger ihop med boken ovan, ett litet miniprojekt)
 • Dennis Lehane: The Given Day (jag gillar Lehane och den här fick bra kritik när den kom)
 • Stefán Máni: Skeppet (en presentbok som känns spännande, för mig helt okänd isländsk thriller)
 • Clifford Irving: The Hoax (förra årets Howard Hughes-biografi var ändå tillräckligt intressant för att jag skulle vilja fördjupa mig lite ytterligare och det här är en så osannolik historia)
 • George R.R. Martin: Dreamsongs (den här har skamligt länge stått i hyllan och jag har sparat på den som en drake på sitt guld, men nu är det dags att sopa undan spindelväven. Vad är det för roligt med böcker som man vill spara på så länge att det aldrig blir av att läsa dem? Med tanke på omfånget får Martin nog bli årets sommarprojekt)

Har du några läsprojekt på gång? Eller är läsning alldeles för njutningsfullt för att förvandlas till ”projekt”?

17 reaktioner till “Nytt år, nya böcker”

 1. Har läst tre av böckerna på din lista:
  The Given day är helt ok, intressant också ur historisk synpunkt.
  Who goes there har jag skrivit om på bloggen.
  20th century ghosts ska bli intressant och se vilka noveller som blir dina favoriter – över lag en mycket bra novellsamling. Jag gillar Hill och har löst det mesta han gjort.
  Skön läsning och trevliga bokstunder 🙂

 2. Hade det inte varit för att du uppmärksammade Campbell hade jag nog inte kommit att tänka på honom, så den posten är enbart din förtjänst faktiskt. Av Hill har jag än så länge bara läst Heartshaped Box, men den var riktigt trevlig.

  Inget sker av en slump, vet du väl? 😉 Jo, ett litet måntema ska vi väl se om vi inte kan få till…

 3. The Given Day har även jag läst. Tyckte den var riktigt bra, om än lite utdragen. Gillade de historiska inslagen och Babe Ruths funktion som tuggummi i berättelsen.

  Just nu plöjer jag igenom Vi tolerar inga förlorare, Kennedy-boken av Britt Marie Mattsson. Känns ungefär som en teaterversion av en vanlig historielektion, men jag gillar det.

  Annars måste jag erkänna att jag läser alldeles för lite. Jag förstår inte vart ni hittar tiden, you book people!

 4. @Pladd: Trevligt, två röster på Lehane mao. Jag läste någon recensent som inte var särskilt förtjust i Mattsson-boken, men det beror kanske till vill del hur mycket man hunnit hacka i sig när det gäller Kennedy-genren. Det bör väl finnas en hel del gissar jag.

  Lasternas summa är konstant, vettu. Fler böcker — färre filmer. Och tvärtom 😉

 5. Jag imponeras av din ambitionsnivå, Sofia 🙂

  En hel del från din lista där som jag själv skulle vilja läsa, men jag säger precis som Pladd: ”Hur hittat ni tid till allt?”.

  Annars måste jag väl erkänna att det känns skönt att inte ha några ambitioner när det kommer till böcker, utan jag bara läser det jag känner för stunden utan några mer storslagna planer. När både ”filmsidan” av mig sedan länge har blivit organiserad och ”musik”-sidan är mer och mer på gång känns det skönt att ett ”lufthål” att luta sig tillbaka till. Tyvärr resulterar det i att jag inte läser lika mycket som du, men det finns nackdelar till allt här i livet 😉

 6. @Martin: Åh, vad snäll du är som ger mig lite perspektiv — jag lever fortfarande i föreställningen om att jag ska hinna läsa lika mycket som när jag var betydligt mindre aktiv i mitt filmtittande och då känns tio böcker som löjligt lite 🙂

  Jag tycker din taktik låter väldigt vettig; varken böcker, musik eller film borde ju bli plikter som ska inordnas i alla andra plikter man har. För min del är listan snarare ett försök att prioritera, annars blir jag lätt lamslagen (eller får i alla fall beslutsångest och så slutar det emd att jag tar något som jag redan läst) inför allt som står oläst här hemma. Nu får jag ett lite mer begränsat synfält och det hjälper.

 7. @ Sofia: Ja, ibland kan det vara svårt att inse att ens tid är begränsad och ifall man blir mer aktiv på ett område, så påverkar det genast ett annat. Man vill ju göra, se, läsa och lyssna på så mycket här i livet 🙂

  Nä, att tvinga se göra något bli aldrig bra. Men samtidigt kan jag ändå tycka att det är bra, precis som du säger och gör, att ha en prioriteringslista och bocka av från den. I filmväg har jag sidan ”iCheckMovies” och i musikväg har jag boken ”1001 album du måste ha lyssnat på innan du dör” att utgå från. Tyvärr har jag ingen bra boklista eller är så pass insatt i bokvärlden att jag kan skapa en. Det blir oftast klassikerna från Nobelpristagarna och liknande som ploppar upp eller böckerna bakom filmerna som jag precis har sett. Kanske låter det motsägelsefull här, men du har inget tips på en bra lista där alla ”måsten” samlats? Jag menar så att jag kan börja bygga upp en stabil ”bokgrund” och sedan hitta något eget?

 8. Jag gör precis som du Sofia. jag har för mycket att läsa och se och för att få ordning på det hela gör jag små listor för att underlätta men å andra sidar failerar dessa listor hela tiden då nya mer spännande saker hela tiden dyker upp.

 9. @filmitch: Absolut, utmaningen är ju att hålla sig till listan, alternativt hinna smyga emellan lite annat också. En får slita 😉

 10. @Sofia: Tackar för tipset, Sofia. Hittade BBC-listan på ”List of Bests”, så nu är det bara till att börja kryssa av 🙂
  http://www.listsofbests.com/list/60-the-big-read-books-1-100

  Fanns ju en mängd titlar på listan som man redan borde ha läst, men som man på något sätt inte har gjort än. Så då är det bra, precis som du nämner, att ha ett något form av utsatt mål med sitt läsande för att hålla det igång.

 11. @Martin: Fast det måste ju också vara en del titlar som du redan har läst. Då har du ju redan kommit igång 😉

 12. @Sofia: Jo, visst har jag redan läst en del av titlarna, men alldeles för lite. Men att de har inkluderat både Harry Potter och Sagan om Ringen i listan bådar inte gott. Den förstnämnda för jag lär inte orka mig igenom hela den bokserien och den sistnämnda för där orkade jag mig knappt igenom första delen med alla fakta- och miljöbeskrivningar.

  Förresten har du några personliga favoriter från listan du starkt skulle vilja rekommendera mig att börja med?

 13. @Martin: Oj, vilket ansvar 😀 Jag tycker ju väldigt mycket om HP-serien men fantasy verkar kanske inte riktigt vara din grej (om du ändå känner att det är det tycker jag du skulle testa Philip Pullman). Grapes of Wrath kanske skulle kunna funka? Någon av Orwells om du inte redan läst dem, och då är väl Animal Farm den aningens mer lättsamma av dem. Goodnight, Mr Tom är väldigt charmig. Sedan är jag personligen väldigt förtjust i Austen men det är ju en lite mer speciell genre eller vad man ska kalla det. Vill du ändå testa skulle jag föreslå Pride and Prejudice.

 14. Hehe, känn dig hedrad (om du vill ;))
  Nä, fantasy är väl ingen favorit. Har sett filmen Grapes of Wrath, så får väl ta och läsa boken också. Orwell är en personlig favorit och hans Animal Farm och 1984 rankar jag bland mina favoritböcker. Vet inte om jag missade ifall där fanns fler från Orwell i listan?

  Goodnight, Mr Tom skrivs upp på ”att-läsa-listan”. Hur många listor kan man egentligen ha? 😉

  Just det, vi har väl pratat om Pride and Prejudice sedan tidigare? Var någonting om att jag ville läsa vampyrversionen, men du övertygade mig om att läsa originalversionen. Har åsikter om Austen och hennes verk av den fördomsfulla sorten, vilket är helt och hållet baserat på några enstaka filmatiseringar. Så det ska bli intressant att få läsa ursprungskällan och få se hur det ligger till med den saken och ifall böckerna innehåller fler nyanser som filmatiseringarna saknar.

  Tack för vägledningen 🙂

 15. @Martin: Only too happy to oblige 🙂 Har man inte så många listor är de i alla fall låååånga.

  Ja, gjorde filmen dig lite intresserad tycker jag absolut att du ska testa Grapes, var bara beredd på att slutet är rätt annorlunda. Däremot tror jag inte att listan innehåller fler Orwell, även om de två du nämner ju ger mersmak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: