Iron Man 2 (2010)

Tony Stark är mannen som har fullt upp. Ett halvår efter att han basunerade ut att han och ingen annan var Iron Man har han bevarat världsfreden och försökt att sköta sitt företag. Men direktörsjobbet går väl sådär, militären (med konkurrenten Hammer Industries lurande i bakgrunden) kräver att få ta över hans Iron Man-dräkter och palladiumkärnan som han konstruerade i första Iron Man håller långsamt på att förgifta honom.

Givetvis reagerar han på sedvanligt Tony Stark-vis: får Pepper Potts att hålla snattran genom att utnämna henne till direktör för Stark Industries, tar nyare, fräschare och tolv år yngre Natalie Rushman som sin nya assistent och kör räcerbil. Men på banan dyker plötsligt Ivan Vanko upp med en helt egen palladiumkärna och tillhörande (riktigt coola, faktiskt!) energi”piskor” som han använder för att choppa bilar mitt itu.

Tony lyckas givetvis besegra uppkomlingen som blir transporterad till ett franskt fängelse, vilket snart exploderar. Problem solved! Eller är det?

Tja, jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag ska säga om Iron Man 2. ”Meningslös” är det enda ord som kommer för mig. Å andra sidan blinkar det i meterhög neon inne i skallen. Medan första Iron Man drev lite med hela superhjältegenren genom anti-hjälten Tony Stark lyckas man här inte vidareutveckla konceptet det minsta trots att man introducerar både fysisk och psykisk nedgång samt ett rejält faderskomplex (inklusive budskap from beyond the grave).

Mickey Rourke som Ivan Vanko är förvisso stenhård men inte särskilt rolig och hans drones får aldrig det där lilla extra. Varför man ens brytt sig om att ha med Gwyneth Paltrows Pepper Potts övergår mitt förstånd, för hennes insats kan möjligen ha varit det mest meningslösa i hela denna meningslösa film.Natalie Rushman i skepnad av Scarlett Johansson är naturligtvis läcker som en liten pralin (när är hon inte det?) men känns också pliktskyldig trots att hon ju faktiskt får ta hand om flera lågstatusskurkar helt själv. All ”humor” och smågnabbande mellan de olika karaktärerna måste ha skrivits av en manusförfattare som druckit en halvliter varm mjölk samtidigt som han eller hon låg i ett varmt bad, det känns bara trött, trött, trött.

Ok, nu har jag faktiskt ett annat ord i skallen också. ”Varför?”

6 reaktioner till “Iron Man 2 (2010)”

  1. Attans, och jag som brukar vara noga med att kolla att det går rätt. Nu är det fixat, tack för uppmärksamheten!

  2. Tycker också denna uppföljare var långt ifrån den första filmen som var överraskande bra. Jag var trots allt snäll mot denna tvåa och gav den en trea, men en ytterst svag sådan. Första filmen gav jag faktiskt en fyra 😀

  3. Kan inte göra annat än att hålla med. Filmen kändes trött och oinspirerad trots alla fina skådisar och ett på pappret bra upplägg.

  4. @Ricky: Tack för tipset, så trevligt med lite ny läsning till det nya året. Gott nytt år tillbaka 🙂

    @Movies-Noir: Ja, ettan var riktigt underhållande, det kan jag hålla med om. Robban kan överraska ibland.

    @filmitch: Men det _är_ ju trots allt en uppföljare, då brukar pappret inte vara mycket värt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: