Kick-Ass (2010)

Eftersom jag redan fullt frivilligt placerat mig i skamvrån med mitt Heat-omdöme kan jag lika gärna fortsätta på den hädiskt inslagna vägen…

***

Dave Lizewski har onekligen en poäng när han retoriskt frågar om allas liv på skolor och kontor är så fantastiskt roliga eftersom ingen hittills kommit på att de borde bli superhjältar istället. Själv misstänker jag att det för många ligger närmare till hands att ta livet av sig eller möjligen ta med sig ett par rejäla skjutvapen i väskan en dag, men det här är Daves historia. Dave bestämmer sig som sagt för att bli superhjälte (namn? Kick-Ass!) och efter att han beställt vad som ser ut som en grön våtdräkt med påsydda gula band på nätet ger han sig ut på gatorna. Ja, ni ser rätt, ingen träning (förutom att ha försökt hoppa mellan hus ett par gånger), inga vapen och ett par Timberlandkängor på fossingarna. Det kan bara gå på ett sätt: Dave blir nedstucken (efter att skurkarna har skrattat ut honom riktigt ordentligt) och förpassas till sjukhuset ett par månader.

När han kommer ut därifrån är han fortfarande lika bestämd att Göra Det Rätta och fortsätter att patrullera gatorna. En kväll lyckas han faktiskt rädda en kille från att bli sönderslagen (nedslagen blir dock både han och Dave. Flera gånger) och eftersom alla i närheten undvikit att ingripa men däremot glatt filmat det hela med sina mobiltelefoner dröjer det inte länge innan Daves insats är ett internetfenomen (filosofisk spetsfundighet: om man gör något som inte filmas och läggs upp på Youtube, har man då gjort det?).

Filmen uppmärksammas bland annat av knarkkungen Frank D’Amico, vilken saknar både underhuggare, knark och pengar och misstänker att det är Kick-Ass som ligger bakom. Det är först när han får se en videosnutt från en av sina lagerlokaler som stuckits i brand som han inser att det finns fler spelare på banan: Big Daddy och Hit Girl.

Det finns en klar risk att jag efter alla tokhyllande recensioner hade alldeles för höga förväntningar på Kick-Ass. Känslan i magen säger att det var en underhållande actionrulle, men inget som verkligen fick mig att räta lite extra på ryggen. Å andra sidan måste jag vara helt ärlig och erkänna att den (eller kanske snarare förlageserien) förvisso behandlar superhjältefenomenet med både kärlek och respekt på ett sätt som är betydligt mer nyskapande än majoriteten av de surperhjältefilmatiseringar som kommit de sista åren.

De tonårsfilmsvibbar som inleder det hela (i ett par sekunder var jag allvarligt oroad över att detta skulle vara en ny American Pie, ja, vi fattar, tonåriga killar gör inget annat än runkar) kommer faktiskt på skam och det finns en balans av superhjältehyperverklighet (hur kommer det sig att Dave inte behöver några glasögon när han är Kick-Ass?) och verklig verklighet (frukostdags med pappa) som gör att man tar de mest osannolika händelser för givna. Ett par rätt ovanliga vändningar i den här typen av film som annars inte brukar avvika särskilt mycket från mall 1A var uppfriskande att se.

Karaktärsmässigt är Dave (spelad av Aaron Johnson som har tagit över Scarlett Johanssons mun och ser ibland också ut som Elijah Wood), hans kompisar och föremålet för hans ömma låga, Katie, naturligtvis charmerande vanliga och nog med beröm har redan östs över Nicholas Cages Adam West-betonade hämndängel Big Daddy.

Likt många andra fastnade jag istället mest för Chloë Grace Moretz och hennes Hit Girl. Alldeles oavsett att denna elvaåriga dödsmaskin har haft en barndom som är åt helvete och sannolikt kommer att bo på terapisoffan när hon kommer i puberteten, går det inte att komma ifrån: Hit Girl är ascool. Därför tycker jag att det är lite synd att hon i slutänden inte får den hämnd som rätteligen tillhör henne och ingen annan.

Så, baserat på det ovanstående inser jag att jag borde ge Kick-Ass åtminstone en fyra i betyg men det går bara inte. Det blir en trea hur orättvist det än kan verka, idag är det magen som sätter betyg.

20 reaktioner till “Kick-Ass (2010)”

 1. Jag gav den också en trea. Fanns en del att gilla, men inte tillräckligt för att jag skulle bli upprymd. Cage och Moretz var dock ett bra radarpar.

 2. Magen ska man lita på även om den ibland kan ha fel 😉 En uppföljare är möjligtvis på G men om man kommer att basera den på Kick-Ass vidare äventyr i serien är tveksamt då uppföljaren är MYCKET våldsam och då en tom förhärdad Filmitch sitter och tänker ”nej det här är alldeles för brutalt” lär det nog bli en helt annan film vi får se.
  jag gillade hela skådespelar ensamblen i filmen med Cage, Strong och Moretz i täten.

 3. Bäst gillar jag scenen där Hit-Girl räddar Big-Daddy och Kick-Ass, den är vansinnigt snygg. Håller med om att filmen är lite lam i början, det där med ”runkandet” etc, men andra halvan tokdiggar jag.

 4. @Movies-Noir: Ja, jag håller absolut med om att de gjorde bra ifrån sig. Roligt att se Cage göra att bra karriärval för ovanlighetens skull 😉

  @filmitch: Oj, ja tänker du det redan på seriestadiet kan det blir något i hästväg på vita duken. Mark Strong gillar jag allt som oftast också.

  @Voldo: Snygg — men oengagerande 😉

  @Steffo: Det är det här jag gillar med att bryta olika bloggar och åsikter mot varandra. Du har också gett filmen en trea, men förutom spretighet upplever jag din text som betydligt mer positiv än min.

 5. mm. håller med om betyget. I sin egen genre skulle man kunna ge den mer. Den är snygg och underhållande, sevärd. Ytlig, men tar sig inte heller på fr stort allvar. Tänk om den varit rikigt pretentiös? Hemska tanke.

 6. @DRL: Ja, det är ju alltid något att vara tacksam för Kanske borde ha det som ständigt mantra: ”Det skulle kunna vara värre” 😉

 7. Jag blev så överväldigad av förändringen från American Pie (eller snarare Superhero Movie) till ren och skär actionfyrverki. Är ju dessutom så jäkla sällan man stöter på en actionfilm där man inte vill att actionsekvenserna ska ta slut. Så är det i alla fall för undertecknad.

 8. @Pladd: Ja, jag vill minnas att din text om Kick-Ass var väldigt positiv. Ibland funkar det, ibland funkar det inte… 😉

 9. Vi har ungefär samma tankar om Kick-Ass, Sofia.

  Mitt största problem jag hade med filmen var att under inledningen försöker man att göra en annorlunda superhjältefilm och undvika de klassiska klichéerna, för att mot slutet istället bli som en helt vanlig superhjältefilm. Jag tyckte det inte passade så bra ihop och förutom American Pie-inslagen gillade jag första halvan av filmen bättre än den avslutande.

  Så gå bort från skamvrån, omedelbart 😉

 10. @Martin: Ja, det var en bra iakttagelse, det är nog lite så jag känner också (nu när jag tänker efter ;)) I will step away from the skamvrå immediately.

 11. Ja, det där med skamvrån var väl lite överdrivet. Det är väl inte så jättemånga som har tokhyllat Kick-Ass. Var det inte Filmitch (eller var det Steffo?) som föredrog Super. Nåväl, jag har inte sett nån av dessa icke-superhjältesuperhjältefilmer men nån gång ska det ske. Det där med American Pie lät ju lite… avtändande men som tur är var det tydligen bara i början.

  Och angående Heat så blev det ju ändå en trea vilket helt ok. Att sen alfahannarna skäller direkt och tycker det är ett lågt betyg det är en annan sak. 😉

 12. @Jojjenito: Det är alltid lättare att slå ur underläge vet du väl? 😉 Fast Super kom ju först förra året, när Kick-Ass var ny kändes det som att ”alla” tyckte den var helt fantastisk. Testa absolut Kick-Ass och/eller Super, om inte annat för att de absolut är ett alternativ till de ”vanliga” superhjältefilmerna.

  En trea är absolut godkänt. Problemet är väl när ens ljumma intryck ställs mot ett väldigt positivt, då låter det ju oftast som man var mycket mer negativ än man egentligen var.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: