Heat (1995)

Efter ytterligare en kommentarsdiskussion om Heat, den här gången hos Fiffi, var det helt enkelt dags att ta den här filmtjuren vid hornen.

***

Publicerad i Västerbottens Kuriren i februari 1996

Två av Hollywoods mest kända manliga skådespelare som har ett rykte om sig att dessutom vara seriösa är Al Pacino och Robert DeNiro. Egentligen är det konstigt att de aldrig tidigare spelat med i samma film (förutom Gudfadern II där de inte möttes i en enda scen) eftersom de med få undantag rört sig i samma genre — gangsterfilmer. Men Heat är alltså filmen som ändrat på detta faktum.

Vincent Hanna (Pacino) är polis och har vigt sitt liv åt att slå ned på skurkarna i vårt samhälle. Detta gör dock att han har lite svårt att kombinera sitt jobb med privatlivet eftersom skurkar sällan varken vilar eller sover. Framförallt inte om de är som Neil McCauley (DeNiro), vilken har som livsfilosofi att aldrig engagera sig i någonting som han inte kan släppa inom trettio sekunder om det skulle behövas. En synnerligen professionell tjuv som för det mesta bryter sig in där han skall, tar det han skall och är ute igen utan blodsspillan, vanligen med stora pengar som resultat. Han leder ett väloljat team som till skillnad från sin ledare har både hustru och barn. När Hanna får tips om att något stort är på gång leder spåren fram till McCauley och han sätts under hårdbevakning. Saker och ting börjar verkligen hetta till när McCauley trots detta och mot bättre vetande bestämmer sig för att genomföra den stora bankkuppen.

Vad som framförallt borde göra en presumtiv publik en smula misstänksam mot Heat är trailern. Vad som betonas där är nämligen det faktum att Pacino och DeNiro förekommer i samma film, något som man med största sannolikhet fattat ändå. Vad gäller historien som sådan nämns den inte med ett ord och detta kan ha sin förklaring i att den tyvärr inte är mycket att hurra för. Hade det inte varit för de båda huvudrollsinnehavarna skulle Heat inte vara mycket att hetsa upp sig för och det är knappt värt ansträngningen som det är nu.

Michael Mann har både regisserat och skrivit manus och det är frågan om detta egentligen var ett så smart drag, det hela känns nämligen mest som att se tre Miami Vice-avsnitt efter varandra (filmen är 2,50 lång). Det är mestadels oinspirerat, förutsägbart och rutinmässigt, inte ens den stora bankkuppen är värd någon uppmärksamhet. Tyvärr har regissörer som John Woo, Quentin Tarantino och Roberto Rodriguez uppenbarligen gett vissa personer intrycket av att om man bara har med tillräckligt mycket grovt våld och pang-pang så har man automatiskt en bra film. Heat bevisar med all önskvärd tydlighet att så är inte fallet.

Men det är som sagt Pacino och DeNiro som gör filmen sevärd och även om de inte gör sina bästa rollprestationer är de fullt acceptabla. Vad jag själv beklagar är en smula är att Val Kilmer inte får en möjlighet att visa vad han går för som DeNiros spelgalne kollega och vän, denna självutplånande karaktär gör inte hans talang rättvisa. Filmen presenterar ett intressant tema, det är sällan som det genereras lika mycket sympati för personerna på båda sidor om lagen. Men precis som när det gäller allt annat känns denna infallsvinkel oavslutad, man hade kunnat utnyttja det i ännu högre grad. Dock kan man fråga sig varför huvudrollsinnehavarna med sin stora erfarenhet på filmer av detta slag överhuvudtaget har gått med på att göra filmen. Den är inte dåligt, framförallt inte om man gillar genren, men medioker på ett sätt som dessa herrars filmer sällan är. I vissa perioder är den sevärd men det är inte utan en viss skepsis som den får sina tre kurrar.

Omdöme 2011:
Tja, någon fredagssågning blev det inte idag men inte heller stående ovationer. Jag har försökt återkomma till Heat ett antal gånger, i det fåfänga hoppet att den ska ha blivit bättre, men det har snarare blivit tvärtom. De senaste gångerna kunde jag inte engagera mig det minsta i Robban och Als alfahannepisstävling. Men för all del, lika genomusel som rebooten (använder jag det ordet rätt nu?) av Miami Vice är den förvisso inte.

Fast lite var jag allt ute och cyklade där med ganstergenren, vet inte riktigt vad jag tänkte på. Visst har bägge gjort en del gangsterfilmer men också väldigt mycket annat.

Det som var lite kul med just den här visningen däremot var att det var en midnattspremiär, salongen var totalt packad och när en viss karaktär bites the dust andades hälften av publiken en unisont “Åh, nej!”.

Sett till rollistan så här lite i backspegeln är det nästan ännu orättvisare att allt ljus hamnar på de två huvudherrarna för där hittar vi både stort och smått. Förutom Val och John Voight har vi bland andra Tom Sizemore, Wes Studi, Dennis Haysbert, Natalie Portman, Wlliam Fichtner, Tom Noonan, Hank Azaria, Danny Tejo, Henry Rollins och Jeremy Piven.

Och eftersom jag nämner trailern…

30 reaktioner till “Heat (1995)”

 1. Nämen det här var ju trevligt fredagsgodis!
  Tillhör skaran som är med stora fan-klubben här. Tvärtom tycker jag nog att Mann lyckas få till en engagerande historia mitt i all visuell tung action…trots att man med lite mer sans drygt tio år senare nog kan hålla med om att man inte får skrapa FÖR mycket på den snygga ytan. Men räcker långt gör det. Och det går inte att komma ifrån att karln har öga för snygga bildkompositioner.

  Så här åren efter peaken kan man ju hålla med om att tjafset om Pacino vs DeNiro framstår som lite tramsigt och nästan patetiskt, men jag vet att ”då när det begav sig” (så oerhört roligt det är att skriva den frasen!) drogs jag också in i surret kring just deras medverkan här.

  OCH precis som du saknar jag mer av grabben Kilmer. Här kanske ändå en av de filmer där han visar att han kan om han verkligen vill. I övrigt vimlar det ju, när du spaltar upp dem såhär, av lysande skådisar i birollsgalleriet. Vissa hade jag till och med glömt bort!

  Nu blev jag nog lite sugen på att snärta in den i att-se-högen igen. 😉

 2. Tack för trevlig läsning Sofia. 🙂

  Det kommer en riktig recension hos mig med vad det lider, jag känner att den här filmen måste dissikeras och ältas (och dissas) en gång för alla. 😉

 3. @Steffo: Kul att du tycker det, sågningsfrånvaro till trots! Just i fallet Mann känner jag att man bara kommer så långt med snyggheten, jag vill verkligen ha lite historia också.

  @Fiffi: Ja, det här blev ju lite fuskvariant eftersom det var ett tag sedan jag såg den senast. Men när jag upptäckte att jag hade den liggande kunde jag inte motstå 😉 Men en äkta Fiffidissektion — det blir något att se fram emot!

 4. Jag är förvånad över vad jag läser, Sofia 🙂 Men så är det för att jag inte har någon som helst förståelse för hur man inte kan tycka om filmen 😉 Jag får återkomma i ämnet inom en snar framtid…

  Men intressant vad du fokuserade på när det begav sig. Önskar själv att jag får se filmen på bio en dag.

 5. @Plox: Det tycks bara vara att konstatera att Heat (eller MM) är den stora vattendelaren…

  @Movies-Noir: Haha, du måste bli konstant förvånad över alla andras dåliga filmsmak med andra ord? Skriv gärna några ord om Heat, skulle vara kul att se din beskrivning av filmen.

 6. Ja nu blev även jag halvt om halvt tvungen att ta mig an denna film – det var ett tag sedan sist. Vill minnas att jag tyckte den var för lång och att Pacino gav mig huvudvärk men sitt konstanta tjattrande.
  Collateral är däremot en film jag tycker MYCKET om av MM men det är nog den enda.

 7. Sofia: Haha, jag säger iofs aldrig (tror jag iaf) till andra att de har fel och jag har rätt för det är så klart väldigt personligt. Men det är intressant att läsa vad de som inte gillar filmen har att säga, även om jag inte förstår hur man kan tycka så 😉 Men som sagt, det kommer en text, jag lovar.

 8. @filmitch: It’s a hard knock life of the movie blogger 😉 Collateral var helt ok, men jag hade av all hajpning trott att den skulle vara något riktigt speciellt och så var det ”bara” en vanlig jäkla torpedfilm. Överdrivna förväntningar sköt den i sank tyvärr. Borde nog se om den för det…

  @Movies-Noir: Du kör mao ståndpunkten: ”Jag respekterar din åsikt, men jag accepterar den inte”? 😉

 9. Haha, jo då, jag accepterar din åsikt, men respekterar den inte 😉 Nej då, men har man en helt annan åsikt är det så klart svårt att se det på samma sätt. Bara kul att läsa en annan syn på saker och ting.

 10. @Movies-Noir: Det är ju de olika åsikterna som är charmen med filmbloggandet — utan dem skulle det ju räcka med en enda filmblogg. Fast vad mycket tid man skulle få över till annat om man inte behövde få folk att förstå att de gillar dåliga filmer 😉

 11. Hehe, här börjar det nästan hetta till. M-Noir brukar ha den effekten ibland. Fast nåja ni är ju så tråkiga att ni kör med smileys hela tiden. 😉

  Jag gillar Heat. Det var iofs ett tag sen jag såg den men jag minns den som snygg, spännande, tät. Bankrånarscenen i början är brutal. Håller med om att det är en macho-alfahannepinkeri-film. Det är liksom det som är grejen.

  Jag har inte sett en Michael Mann-film jag inte gillat. Collateral är favoriten tror jag. Manhunter och Thief riktigt bra också. Nu återstår det att se en del Mannliga filmer, Miami Vice t ex som ju inte ska vara nån höjdare.

 12. Jojjenito: Ja, vissa verkar kunna gå igång på vissa saker jag skriver, men det är aldrig meningen att provocera eller liknande. Sen är det ju så att jag inte alltid håller med och då brukar jag av någon anledning vara en av få som ser det som jag ser det. Hmm, undrar varför 😉

  Och förresten, smileys dyker så klart upp (iaf från min sida) eftersom jag ofta har glimten i ögat. Finns ingen anledning att vara gravallvarlig som vissa verkar vara 🙂

 13. @Jojjenito: Du föredrar att köra utan smileys och skyddsnät? 😉 Om du är Michael Mann-fan i vanliga fall och ännu inte sett MV ska det bli väldigt spännande att se vad du tycker om den!

  @ Movies-Noir: Jag uppfattar absolut inte att du medvetet försöker provocera men däremot har bestämda ståndpunkter. Inget fel i det (eller flitigt nyttjande av smileys) 😀

 14. Utan smileys och skyddsnät? Haha, nja, det känns läskigt. Och du såg ju att det dök upp en smiley i min senaste kommentar också. Men jag kan tycka att det råder nån form av smiley-inflation. 😉 Gah.

 15. Sofia: Skönt att höra, och det hade ju varit lite trist om alla skulle tycka likadant om allt 🙂

  Sen håller jag med, blir väldigt intressant att höra vad Jojjenito har att säga om Miami Vice (men även andra Mann-filmer han inte sett, The Insider, Ali och The Last of the Mohicans kanske ?).

 16. The Insider har jag sett, såg den på bio när den kom, och det är en mycket bra film i mina ögon. Tät företagspolitik och rättegångsspänning. Jag får återkomma med recensioner på Manns filmer.

 17. @Jojjenito: Ibland kan det förstås bli lite många smileys, å andra sidan märker man hur trubbigt det skrivna ordet egentligen är utan dem när man försöker begränsa. Jag föredrar nog ändå att köra med.

  Insider tyckte jag också var helt ok, men nu är det länge sedan jag såg den.

  @Movies-Noir: Just det, Mohicanfilmen var ju Manns också… Man tenderar att glömma bort den eftersom den sticker av lite storymässigt.

 18. Fast med detta relativt positiva omdöme och betyg vet jag inte om jag kan inkludera dig i Vi-hatar-Heat-klubben. Du får frisedel för den här gången.

  Jag håller inte med dig, som du vet, utan är mer av Plox åsikt att det är en av de bästa filmerna jag har sett. Mer eller mindre för att den har allt.

  Gällande Mann så har gjort en del filmer jag fallit riktigt hårt för. Public Enemies och The Insider framförallt, men även Collateral.

 19. @Pladd: Åhh, ni är alltför vänligt 😉 Jag vet väl inte om jag ens nu skulle räkna mig som någon som _hatar_ Heat, jag tycker bara inte att den är särskilt bra. Och att det skulle vara en av de bästa filmer jag sett finns inte ens på kartan. Men det är ju tur för Michael Manns karriär att det finns sådana som du och Plox också.

  The Insider var som sagt helt ok och jag tror att jag nog skulle kunna tycka lite bättre om Collateral när jag vet vad jag har att vänta mig.

 20. Hehe, härligt att du gav filmen en chans till, Sofia 🙂
  Var själv inte med ”när det begav sig”, så jag har dålig koll på hypen som duon Pacino/De Niro skapade när filmen hade premiär. Men jag tyckte att man använde de båda skådespelarna på ett mycket bra sätt i filmen som gjorde att ingen överglänste den andra. Sen att trailern helt fokuserar på deras relation kanske man kan ha lite överseende nu några år efteråt.

  Själv gillar jag Heat, även om jag inte räknar med den bland mina allra yttersta favoriter. För mig är Heat en film med några riktigt snygga actionsekvenser (mer eller mindre alla rånscener inkluderat) och med intressanta karaktärer där emellan som inger lite hjärta i historien.

  Kul att läsa din åsikt om filmen med tanke på att jag har hört både din och Fiffis åsikt om Heat bland kommentarerna sedan tidigare. Intressant också med dina tidningsrecensioner att få läsa hur du ser på filmen idag.

  Notis: Hehe! Jo, jag lever och mår bra. Berättade för dig i slutet av sommaren att jag har flyttat till ny stad och påbörjat en ny utbildning, vilket tog ett tag att komma in i rutinerna (vilket gjorde att filmtittande fick läggas på is ett tag). Kom även in en operation mitt i allt (inget allvarligt) som tog ännu mer tid från filmtittandet och diskuterande. Men nu är det lugnare igen och jag har mer för film igen. Så förhoppningsvis kommer jag blir mer aktiv igen med kommenterandet 🙂

 21. @Martin: Just de där filmerna som man själv inte tyckte var särskilt bra, alternativt väldigt bra, men som många andra tycker tvärt om kring blir man ju nyfiken på att kolla igen ifall man skulle ha missat något sas… Heat är absolut inte genomdålig men heller inget särskilt i min bok.

  Just, minnet är både dåligt och kort 😉 Kul att ha dig tillbaka, som sagt.

 22. Ojoj… tala om hädning. Heat är en femplusrulle hur j*kla alfahannig den än må vara. För att vara helt ärlig ska jag dock erkänna att det var först vid den 4 eller 5 titten som jag förstod hela storheten i den. Manuset är sinnesjukt välskrivet och trots längden så finns det inte mycket man skulle vilja klippa bort.

 23. @Joel: Jag är inte helt säker på att jag vill klämma hela filmen ytterligare ett par gånger bara för att eventuellt se ljuset, ljuset känns inte värt det 😉

  @Joel och Movies-Noir: Jag har förstås fel när jag tycker att manuset känns underwhelming. För rätlinjigt…

  @filmitch: Varför ser du överhuvudtaget filmer med Pacino?! 😉

 24. Sofia, det hade kunnat vara värre, tänk om filmitch kollat in filmer med en överspelande Pacino PLUS en överspelande Bill Paxton. Nä, heat men inte längre kanske. 😉

 25. När han inte spelar över ( t.ex Angels in America, Köpmannen i Venedig, Gudfadern) är han mkt bra tyvärr har överspelandet blivit hans signum.

 26. @Jojjenito: Ouch, det där var kriminellt dåligt 😀 Och du har helt rätt, Paxton och Pacino på en och samma gång är mer än vad en filmitch borde behöva stå ut med.

  @filmitch: Kanske blivit lite lat på gamla dar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: