Skolan: Himmel och helvete

Hösten börjar komma krypande även om den där krispiga kylan har låtit vänta lite på sig. För många tror jag att alldeles oavsett hur vuxen och/eller gammal man blir så signalerar den här årstiden både avslut och uppstart mycket tydligare än det mest partybetonade millenieskifte.

I alla fall i Sverige med våra halvårsterminer – höstterminen var ofta något man både värjde sig mot (sommarlovet skulle ju räcka i en eeevighet) och såg fram emot (träffa kompisarna). När man sedan satt där i skolbänken gick det alltid lika blixtsnabbt att komma in i den vanliga lunken med läxor och skåp och prov och friluftsdagar.

Det är inte bara inom den samhälleliga debatten som skolan tycks vara allestädes närvarande, på gott och ont. En institution av den magnituden sätter givetvis också sitt avtryck i filmens värld. Livsavgörande kunskapsinstitution eller meningslöst tidsspill? En plats där man formas som människa eller krossas under fyrkantiga scheman och oförstående lärare?

I följande inlägg har ett antal bloggare samlats runt skolbildens värmande sken såsom den kan te sig på vita duken. Visst följer ni väl med in i klassrummet?

För att göra läsningen lite mer hanterlig ligger varje inlägg för sig under detta. De är också avskiljda med en ”Läs mer”-länk för att det inte ska bli så långt att scrolla mellan de olika inläggen. Scrolla nedåt eller klicka på författarens namn för att komma till den text du vill läsa.

Fiffi från Fiffis Filmtajm har skrivit om superduperläraren John Keating.

Johan från Filmitch hade det tvivelaktiga nöjet att bekanta sig med lärarinnan Elizabeth.

Micke från Blue Rose Case besökte skolan där man närvarar på liv eller död.

Jonas från Plox — Om film beskriver sitt möte med Caligula.

Själv synade jag världens roligaste internatskola – Hogwarts – i sömmarna.

13 reaktioner till “Skolan: Himmel och helvete”

  1. @filmitch: Haha, sågningar är det ultimata röda skynket i den här bloggosfären, har du inte insett det ännu? 😀

  2. @filmitch: Nej, nej, skriv om den och så är det en massa andra bloggare som ser den också och ger dig heeelt rätt i att det är jordens sämsta film 😉 Så har du tillfredsställelsen både av att få medhåll OCH kunna säga ”Vad var det jag sa?!”

  3. Den ligger upp på bloggen senare idag och OJ vilken usel film. I detta fall är det Fiffi som får säga ”Vad var det jag sa”?!

  4. Skön mix det blev! Jag blev aldrig klok på om vi alla skulle skriva om samma film eller inte, men det här blev ju hur som helst hur trevligt som helst. I vid eventuella framtida projekt ska jag försöka vara ute i lite bättre tid också. 🙂

  5. Det var nära att jag själv var med på ett hörn här. Jag fick tag på Vikarien som Filmitch tipsade om men sen lyckades jag aldrig ta mig tid att se den i tid. Nåväl, det kommer i alla fall en recension av den när jag sett den.

    Kul tema. Som jag sa till Sofia mailledes, när jag hörde om temat var det enda jag kunde tänka på skolskjutningsfilmer som Elephant.

  6. Jag såg om ”Elephant” som reserv inför detta men valde ändå den gamla godingen till slut. Kommer skriva om filmen ”separat” framöver i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: